Πώς η Ευρώπη έγινε «παράρτημα» των ΗΠΑ-Στο Hot.Doc History με το Documento την Κυριακή 12 Μαρτίου

Πώς η Ευρώπη έγινε «παράρτημα»  των ΗΠΑ-Στο  Hot.Doc History με το Documento την Κυριακή 12 Μαρτίου

Στο Hot.Doc History μαζί με το Documento την Κυριακή: Ενα βιβλίο μέσα από το οποιο δίνουμε απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει όλους του Ευρωπαίους πολίτες. Πώς κατάντησε η γηραιά Ηπειρος να είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς; Πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό.

Τι ρόλο έπαιξαν οι «διόμισυ πόλεμοι» (Α΄ και Β΄ Παγκόσμιοι καθώς και ο Ψυχρός Πόλεμος) που έληξαν με νικητές, τυπικά, την Αντάντ και τους Συμμάχους αλλά με ουσιαστικό θριαμβευτή τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Πιάνουμε το νήμα από τη συγκρότηση του αμερικανικού έθνους μετά τον Εμφύλιο, το «Δόγμα Μονρόε» που κήρυττε τον Απομονωτισμό που έσπασε με τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο αρχικά (αφορμή η βύθιση του θωρηκτού «Μέιν») και κατόπιν με τη συμμετοχή στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (μόλις 1,5 χρόνο πριν λήξει λόγω της βύθισης του υπαρωκεάνιου «Λουζιτάνια») και στον Β’ μετά την καταστροφή του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ στο τέλος του 1941.

Καταγράφουμε την εκρηκτική ανάπτυξη του αμερικάνικου καπιταλισμού που ανέδειξε την χώρα οφειλέτη σε χώρα δανειστή και κατέστησε το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Και έφερε τον «Αμερικάνο φίλο» επιδιαιτητή ανάμεσα στους αλληλοσπαρασσόμενους Ευρωπαίους. Με τη δημιουργία υπερεθνικών οργανισμών –όπως ΕΟΚ και ΝΑΤΟ- που τιθάσσευσαν τις ενδοευρωπαϊκές έριδες αλλά διαίρεσαν την ήπειρο σε δύο στρατόπεδα και την έθεσαν υπό την κηδεμονία της Ουάσιγκτον.

Στο Hot.Doc History με το Documento την Κυριακή 12 Μαρτίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter