Πούτιν: Αξιοποιεί τις υπηρεσίες πληροφοριών για να παρακάμψει τις κυρώσεις – Προς επιβολή δασμών στα ρωσικά σιτηρά η ΕΕ

Πούτιν: Αξιοποιεί τις υπηρεσίες πληροφοριών για να παρακάμψει τις κυρώσεις – Προς επιβολή δασμών στα ρωσικά σιτηρά η ΕΕ

Έκκληση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) να συμβάλλει στην προσπάθεια των ρωσικών εταιρειών να σπάσουν τον κλοιό των δυτικών κυρώσεων και να επεκτείνουν την επιρροή τους σε νέες αγορές ανά τον κόσμο έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της FSB στη Λουμπιάνκα στο κέντρο της Μόσχας, μετά τη σαρωτική νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κατάσκοποί της θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες για να αυξήσουν την ασφάλεια του τραπεζικού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την FSB «να παράσχει υποστήριξη στις εταιρείες μας που αναπτύσσονται ενεργά παρά τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτές και οι οποίες εξερευνούν νέες αγορές αλλά αντιμετωπίζουν ανοιχτά εχθρικές ενέργειες από τη Δύση».

«Ναι, μας δημιουργούν προσωρινά προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι μίλησε στην κυβέρνηση για το πώς οι κυρώσεις επηρέασαν ορισμένα μεγάλα έργα.

Παρά τα προβλήματα από τις κυρώσεις πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι η ρωσική οικονομία εν μέσω πολέμου ευδοκίμησε, με την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού να ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη της Δύσης και τη ρωσική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3,6% πέρυσι.

Σε αυτό το πλαίσιο, νωρίτερα, το Κρεμλίνο, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί επιβολής δασμών στα ρωσικά σιτηρά από την ΕΕ, ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά πληροφορίες για το σχέδιο αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ενήμερη για σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, αλλά χρειάζεται να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα κι άλλες λεπτομέρειες προτού η Ρωσία αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή της.

Η εφημερίδα Financial Times αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, στο οποίο επικαλείται πηγές της ενημερωμένες για τους σχεδιασμούς στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα εισαγόμενα σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για να κατευνάσει τους αγρότες και ορισμένα κράτη μέλη.

Ερωτηθείς παράλληλα σχετικά με δημοσίευμα του Reuters ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι προγραμματίζονται διάφορα ταξίδια του Πούτιν στο εξωτερικό και ότι προπαρασκευαστικές υψηλόβαθμες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με αυτά.

To Reuters μετέδωσε επικαλούμενο πέντε πηγές ενήμερες για το ζήτημα, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ότι ο Πούτιν θα ταξιδέψει τον Μάιο στην Κίνα για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο πιθανόν ταξίδι του στο εξωτερικό μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Tagesspiegel: «Άλλα έξι χρόνια Πούτιν»

Ρωσία: Πολίτες συρρέουν στον τάφο του Ναβάλνι για να «ρίξουν την ψήφο τους»

Γάζα: Νέα εισβολή των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – «Άρματα περικύκλωσαν το σημείο»

Ρωσία: Νίκη του Πούτιν με 87% δείχνουν τα Exit Polls – Διεθνείς αντιδράσεις

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter