Προ των πυλών ένα νέο brain drain

Προ των πυλών ένα νέο brain drain

Οι ελέω Μητσοτάκη εργαζόμενοι συνταξιούχοι κρατάνε ψηλά τα ποσοστά ανεργίας των νέων

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήµατος Ηλιος που καταγράφει τις συντάξεις, το 62,8% των συνταξιούχων λαµβάνει συντάξιµο µισθό κάτω των 1.000 ευρώ. Ολοι αυτοί δεν µπορούν να βγάλουν τον µήνα εξαιτίας της ακρίβειας. Πολλοί εξ αυτών θα πρέπει να εργαστούν πάλι για να επιβιώσουν. Οµως είναι γνωστό ότι κάθε δράση έχει και αντίδραση. Το βιώνουν έντονα στην αγορά εργασίας κλάδοι όπως ο τουρισµός, οι κατασκευές και η πρωτογενής παραγωγή, στους οποίους εξαιτίας της καθήλωσης των αµοιβών και του ελαστικού οκταώρου (πληρωµή υπερωριών µε ρεπό για να µαζευτούν οι ελιές) καταγράφεται µαύρη τρύπα άνω των 350.000 κενών θέσεων εργασίας (ποιος θα εργαστεί έναντι πενιχρών αποδοχών;). Τώρα µε τη δήθεν στήριξη στους συνταξιούχους που τους σπρώχνουν να εργαστούν έρχεται η αντίδραση. Ο λόγος για την ανεργία των νέων που βρίσκεται στο 24%. Αναφερόµαστε στις ηλικίες 15-24 και 25-29 ετών, που εµφανίζουν πολύ µικρά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων αυτών των ηλικιών αναγκάζεται να εισέλθει στην αγορά εργασίας σε θέσεις µερικής ή προσωρινής απασχόλησης (εργασία η οποία παρέχεται για περιορισµένο χρονικό διάστηµα από µισθωτό σε έναν έµµεσο εργοδότη µέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης). Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που τηρούνται στο σύστηµα Εργάνη, το τετράµηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023 καταγράφηκαν 929.112 προσλή-ψεις και 748.546 αποχωρήσεις. Η µερική και εκ περιτροπής απασχόληση αντιστοιχούσε στο 44,7% των νέων προσλή-ψεων το πρώτο τετράµηνο του 2023, αυξηµένη 42,4% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πείρα VS απειρία

Είναι πανθοµολογούµενο ότι οι νέοι έως 29 ετών εισέρχονται στην αγορά εργασίας µέσω θέσεων µερικής απασχόλησης ώστε να αποκτήσουν πείρα. Τώρα µε όσα σκοπεύουν να νοµοθετήσουν οι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, όπως έχουν αναφέρει στις προγραµµατικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αυτοί οι νέοι αποκτούν έναν έµπειρο ανταγωνιστή. Τους εργαζόµενους συνταξιούχους που θα διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας ώστε να τροφοδοτηθεί η φοροµπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ µε διεύρυνση της φορολογικής βάσης της άµεσης φορολόγησης. Οι ίδιοι συνταξιούχοι δεν µπορούν παρά να εισέλθουν εκ νέου στην αγορά εργασίας για να επιβιώσουν από την κρίση κόστους ζωής και να µην πεινάσουν.

Βολική εξέλιξη

Οπως εύκολα αντιλαµβανόµαστε, η «κοινωνική ευαισθησία» των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη απέναντι στους συνταξιού-χους προκαλεί ασφυξία στους νέους που ψάχνουν εργασία για να εκκινήσουν αξιοπρεπώς την ενήλικη ζωή τους και ανοίγει την πόρτα για νέο brain drain. Αυτό άλλωστε βολεύει τα µέγιστα το αφήγηµα της µείωσης της ανεργίας, αφού όταν µειώνεται το παραγωγικό δυναµικό αντίστοιχα µειώνεται και ο δείκτης ανεργίας. Για να ξέρουµε τι λέµε, τον Μάιο του 2018 το σύνολο του παραγωγικού δυναµικού καταγράφηκε στα 7,97 εκατ. (απασχολούµενοι, άνεργοι, εκτός δυναµικού) και τον Μάιο του 2023 ήταν στα 7,8 εκατ., εµφανίζοντας µείωση 176.066 ανθρώπων ή ποσοστιαία πτώση 3,5%. Είναι προφανές πως η µείωση της ανεργίας για την οποία πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εδράζεται στο φευγιό των ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία στο εξωτερικό.

 

24%

είναι σήμερα το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 και 25-29 ετών, εμφανίζουν πολύ μικρά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας

44,7%

των νέων προσλήψεων το πρώτο τετράμηνο του 2023 αντιστοιχούσε σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση (την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν 42,4%)

Η ίδια φορομπηχτική πρακτική και στα αναδρομικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο τέλος του 2020, «υπακούοντας εν μέρει» στην απόφαση του ΣτΕ, επέστρεψε αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις συντάξεων του 2012 (νόμοι Κουτρουμάνη και Βρούτση) 1,3 δισ. ευρώ σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους. Το 2020 έλαβαν 1,197 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το σύνολο των καταβλη-θέντων αναδρομικών ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ. Τα ποσά καταβλήθηκαν άτοκα.

Συγκεκριμένα, επιστράφηκαν τα αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020. Στην πράξη ο Κυρ. Μητσοτάκης «αποφάσισε και διέταξε» αυθαίρετα να επιστρέψει μόνο τις αντισυνταγματικές περικοπές στην κύρια σύνταξη, να αφήσει απέξω δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τις περικοπές στην επικουρική. Με βάση την απόφαση θα έπρεπε να επιστραφούν 2,4 δισ. ευρώ και επιστράφηκε 1,3 δισ. ευρώ.

Η παγίδα της φορολόγησης

Η κυβέρνηση για να παγιδεύσει τους συνταξιούχους δεν φορολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά την ώρα της εκταμίευσης και αυτοτελώς ώστε να πληρωθεί ο φόρος γι’ αυτές τις παράνομες παρακρατήσεις, αλλά τα θεώρησε εισόδημα και τα φορολόγησε το 2021 (εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020). Αυτό είχε αποτέλεσμα να αλλάξουν οι φορολογικές κλίμακες (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης). Ετσι, εν έτει 2021, οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά για τις παράνομες παρακρατήσεις των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά το 2012 κλήθηκαν να επιστρέψουν μέσω της υπερφορολόγησης ποσά που κυμαίνονται από 20% έως και 55% όσων εισέπραξαν! Το πάντα μαχητικό Ενιαίο Δίκ-τυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει υπολογίζει ότι με τις λογιστικές αλχημείες Μητσοτάκη μεσοσταθμικά οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία το 33% από τα ψίχουλα των αναδρομικών που έλαβαν! Για να έχουμε το πλήρες ανάπτυγμα αρκεί να πούμε ότι σε απόλυτους αριθμούς δόθηκε στους συνταξιούχους 1,3 δισ. ευρώ και μπήκαν πίσω στα δημόσια ταμεία μέσω της φορολόγησης τα 431 εκατ. ευρώ για να υποστηριχθεί το αφήγημα της φορομπηχτικής αύξησης του ΑΕΠ.

Ομως έχουμε και συνέχεια. Αυτήν τη φορά τοκογλυφική. Ηταν 29 Ιανουαρίου 2022 όταν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην επιλογή της εξόφλησης της άδικης φορολόγησης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους σε 48 δόσεις και με 6% επιτόκιο. Ποιο όμως ήταν το επείγον και προκρίθηκε η λύση της ΠΝΠ αντί της νομοθέτησης; Ο «κοινωνικά ευαίσθητος» Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι αυτή η τοκογλυφική επιλογή θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων λόγω της κυβερνητικής τοκογλυφίας.

Ουσιαστικά, αν στο 30% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά προστεθούν το 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε πίσω το 79% των αναδρομικών με φορομπηχτική και τοκογλυφική πολιτική που κατατείνει σε ξεκάθαρη φοροληστεία σε βάρος των συνταξιούχων, προς χάριν της φορομπηχτικής και υπερδανεισμένης ανάπτυξης του ΑΕΠ που γεννά τη σταθερότητα του τρόμου ή, όπως ίσχυε τις δεκαετίες 1950 και 1960: «Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι»…

79%

των αναδρομικών πήρε πίσω με φορομπηχτική και τοκογλυφική πολιτική ο «κοινωνικά ευαίσθητος» Κυρ. Μητσοτάκης, διαπράττοντας ξεκάθαρη φοροληστεία σε βάρος των συνταξιούχων

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter