Πρόεδρος ΙΕΠ μετά το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων: Δεν είχαμε συζητήσει την ενίσχυση του συστήματος προστασίας

Πρόεδρος ΙΕΠ μετά το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων: Δεν είχαμε συζητήσει την ενίσχυση του συστήματος προστασίας
Φωτογραφία αρχείου

Αίσθηση έχει προκαλέσει το φιάσκο με την «Τράπεζα Θεμάτων» τη στιγμή που τα αρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση και συγκεκριμένα, μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS). Όλα αυτά με φόντο -φυσικά- την αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το άγχος των υποψηφίων να κυλήσουν όλα ομαλά.

Δείτε επίσης: Δεν ξέρει τίποτα η Κεραμέως για την Τράπεζα Θεμάτων που άφησε πριν πέντε μέρες (Video)

Συνεπώς, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας που υπήρξαν. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, σε τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως ουδέποτε υπήρξε συζήτηση για ενίσχυση της προστασίας της Τράπεζας Θεμάτων. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση έγινε εκ των υστέρων και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, όταν καταγράφηκε το πρώτο αλαλούμ.

Το πρωί της Τετάρτης, είπε: «Χθες ξεκίνησε μία επίθεση το πρωί στις υποδομές του ΕΔΥΤΕ, όπου εκεί στεγάζεται φιλοξενείται και η Τράπεζα Θεμάτων. Αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι η επίθεση αντιμετωπίστηκε. Αναχαιτίστηκε. Τα παιδιά χθες δώσανε εξετάσεις. Συμμεριζόμαστε και την αγωνία τους. Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία. Η ουσία πάντως είναι ότι τελικά το σύστημα λειτούργησε, τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και από ψυχής τους ευχόμεθα καλή επιτυχία».

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος προστασίας, υποστήριξε: «Ακούστε, υπήρχε/υπάρχει σύστημα προστασίας, αλλά τέτοια συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε. Έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και πραγματικά αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε και μας προφύλαξε χθες και πολύ περισσότερο σήμερα».

Πρόσθεσε ακόμα: «προφανώς υπήρχαν συστήματα προστασίας. Αλλά αυτά τα συστήματα χτυπήθηκαν και δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης. Και ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε σε συμφωνία με τον ΕΔΥΤΕ ήταν να ενισχυθεί το σύστημα με την προσθήκη αυτού του συστήματος».

Τόνισε ακόμα: «Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Χρειάστηκε να ενισχυθεί το τείχος προστασίας και αυτό το κάναμε τη Δευτέρα το βράδυ».

Είπε επίσης: «Ακούστε, εμείς έχουμε το software, η προστασία είναι, το hardware ο σέρβερ, είναι στον ΕΔΥΤΕ, εκεί εμείς φιλοξενούμεθα. Εμείς θεωρούσαμε ότι είμαστε προστατευμένοι. Τη Δευτέρα (29/5) καταλάβαμε ότι δεν ήμασταν και προσθέσαμε επιπλέον τείχος προστασίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter