Πρώην CEO ΟΣΕ στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Ζήτημα να τηρήθηκε μία ασφαλιστική δικλείδα»

Πρώην CEO ΟΣΕ στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Ζήτημα να τηρήθηκε μία ασφαλιστική δικλείδα»

Με την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ τη μακρινή περίοδο 2001 – 2005, Κωνσταντίνου Γιαννάκου, άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών, με τον μάρτυρα να εκθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία για το έλλειμμα ασφάλειας την ημέρα της τραγωδίας.

Ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος δεν απέρριψε τη σύνδεση του με το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως από τις οκτώ δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται στον κανονισμό κυκλοφορίας των τρένων, «ζήτημα ήταν να τηρήθηκε μία…».

Ο πρώην CEO του ΟΣΕ επέρριψε ευθύνες στο προσωπικό του ΟΣΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ διευκρίνισε πως εξ όσων γνωρίζει δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση.

Ως προς το επίμονο ερώτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη για το αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η διαφήμιση της Hellenic Train πριν την τραγωδία, η οποία παρουσίαζε μία εξειδανικευμένη εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στα τρένα, ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει, με τον εισηγητή της ΝΔ, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, να παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να δοθεί σαφής απάντηση.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, ότι η ΝΔ προσπάθησε μέσω του κ. Γιαννάκου να καταστήσει αναξιόπιστο τον πρώην αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και μάρτυρα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, κ. Παναγιώτου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει το πόρισμα που εντοπίζει αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας από τον Κώστα Καραμανλή.

Μετά την κατάθεση του κ. Γιαννάκου, θα ακολουθήσει αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 1996 – 2005, Χρήστου Τσίτουρα, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσουν οι πρώην αρμόδιοι υπουργοί επί «εκσυγχρονισμού», κ.κ. Μαντέλης και Βερελής.

«Αυτονόητο…»

Μετά την κατάθεση του κ. Γιαννάκου, ακολούθησε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 1996 – 2005, Χρήστου Τσίτουρα, ο οποίος παράλληλα έχει διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις τόσο του Β. Κόκκαλη όσο και της Μιλένας Αποστολάκη, ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως είναι αυτονόητο ότι αν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας (σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση) θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.

Να σημειωθεί ότι αύριο, Τρίτη, αναμένεται να καταθέσουν στην Εξεταστική οι πρώην αρμόδιοι υπουργοί επί «εκσυγχρονισμού», κ.κ. Μαντέλης και Βερελής.

Διαβάστε επίσης: Ένταση στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Λες ψέματα…» – «Άσε τώρα…»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter