Προκαλεί ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Έκανε έξωση στο πολύτιμο αρχείο αγγείων για να το κάνει… γραφείο

Προκαλεί ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Έκανε έξωση στο πολύτιμο αρχείο αγγείων για να το κάνει… γραφείο

Η επέλαση των «αρίστων» στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας καλά κρατεί και από τις μέχρι τώρα πράξεις τους αποδεικνύουν πόσο άσχετοι είναι με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, πόσο ενδιαφέρονται για το φαίνεσθαι, το ιλουστρασιόν, πόσο δεν γνωρίζουν ούτε τη λειτουργία των μουσείων ούτε την εξωστρέφεια που έχουν πετύχει.

Έτσι μετά τον νέο πρόεδρο του Βυζαντινού και Αρχαιολογικού Μουσείου που έφερε τα μνημόσυνα και τη σύζυγό του στο μουσείο, ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), του μεγαλύτερου της χώρας με τις υπερπολύτιμες συλλογές αγγείων από γεωμετρική και κλασική εποχή και τα μυκηναϊκά χρυσά κ.ά., πάτησε το πόδι του μόνο και μόνο για να διαλέξει γραφείο. Σαν αυτοκράτορας κι αυτός, κατόπτευσε τον χώρο για να δει πού θα κάτσει και τι θέα θα έχει.

Χαρακτηριστικό είναι τα όσα καταγράφονται στη σελίδα του Facebook με τίτλο «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία» και αποδεικνύει γιατί η επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων ουσιαστικά γύρισε την πλάτη της σε αυτό τον νόμο-έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προσωπικά, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι διοικήσεις των μουσείων από κυβερνητικούς φίλους, «ημέτερους», πάρα πολλούς μηχανικούς (!) και έναν ζωγράφο!

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Σήμερα Τετάρτη, 26 Απριλίου, ώρα 14:00 ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, ομότιμος καθηγητής Χωροταξίας-Πολεοδομίας, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2019-2021) επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη νέα θεσμική του ιδιότητα, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, σε συνέχεια του πρόσφατου διορισμού του από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον συνόδευσε στους χώρους του Μουσείου η (επίσης άρτι διορισθείσα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού) Γενική Διευθύντρια του Μουσείου, δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου.

Ο κ. Οικονόμου δεν επιδίωξε να συναντηθεί με το προσωπικό του Μουσείου, παρά μόνον με τους Τμηματάρχες Συλλογών Αγγείων και Μικροτεχνίας, δρ Γιώργο Καββαδία και Έργων Γλυπτικής, δρ Δέσποινα Ιγνατιάδου, που τον καλωσόρισαν ως πολίτη και του πρότειναν να τον κεράσουν έναν καφέ όπως θα έκαναν με κάθε πολίτη, αλλά του έκαναν σαφές πως δεν τον χαιρετίζουν ως διοικητικό προϊστάμενο του Μουσείου.

Μισή ώρα αργότερα, η (άρτι διορισθείσα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού) Γενική Διευθύντρια του ΕΑΜ ανακοίνωσε στην Τμηματάρχη Συλλογών Έργων Γλυπτικής πως έχει τρεις ημέρες διορία για να παραδώσει το γραφείο της στον (άρτι διορισθέντα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού) Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ως άμεση αντίδραση στην έξωση ενός ολόκληρου ιστορικού και επιστημονικού αρχείου καταγραφής και τεκμηρίωσης χιλιάδων έργων γλυπτικής, που στεγάζεται για πέντε δεκαετίες στο εν λόγω γραφείο, αλλά και της επιτελεστικής βίας μιας τέτοιας προφορικής ανακοίνωσης, το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου που ήταν παρόν, συναντήθηκε με την (άρτι διορισθείσα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού) Γενική Διευθύντρια και εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του.

Στην θερμή συζήτηση που ακολούθησε, η Γενική Διευθύντρια επικαλέστηκε το Νόμο του κράτους (ν. 5021/2023) την δυνατότητα που της δίνει να αποφασίζει τέτοιες εξώσεις, είπε στο προσωπικό πως ‘σας στήριξα δύο χρόνια τώρα από τη θέση της Διευθύντριας’ και έλαβε την απάντηση πως το προσωπικό βρίσκεται σε νόμιμη απεργία/αποχή από την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, απαιτεί στο εξής οι εντολές να γίνονται γραπτώς, αλλιώς δεν θα εκτελούνται και πως στήριξε εξίσου την δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου με κάθε τρόπο ως Διευθύντρια του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, αλλά δεν χαιρετίζει τη νέα της ιδιότητα.

Σήμερα Τετάρτη, 26 Απριλίου, ώρα 14:00 ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, ομότιμος καθηγητής Χωροταξίας-Πολεοδομίας, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2019-2021) επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη νέα θεσμική του ιδιότητα, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, με μοναδικό σκοπό να επιλέξει χώρο για το γραφείο του.

Το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ήταν σήμερα παρόν αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία/αποχή από την εφαρμογή του Νόμου 5021/2023 και κάθε ευγενές μέσον αγώνα για την ανατροπή του.

 

Διαβάστε επίσης:

Σε ρόλο Αύγουστου και Αυγούστας το ζεύγος Πανέτσου που έκαναν φέουδό τους το Βυζαντινό Μουσείο

Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προσωπικό «όραμα» της… Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter