Προσφυγικό: Στο πλευρό των ανθρώπων που σώζουν ζωές ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσφυγικό: Στο πλευρό των ανθρώπων που σώζουν ζωές ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ικανοποίησή του μέσω social media εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης για την αθώωση από την κατηγορία της κατασκοπείας των 16 εθελοντών της ΜΚΟ ERCI, η οποία διέσωσε χιλιάδες πρόσφυγες την περίοδο της προσφυγικής κρίσης.

Το 2018 τα μέλη της οργάνωσης κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκοπεία και διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Μυτιλήνη: Αθώοι και οι «16» ακτιβιστές της ERCI

Στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία και κατέπεσε η κατηγορία για κατασκοπεία… Οι συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν για «σαθρό κατηγορητήριο που στόχο είχε να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη».

Πλέον, αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Μάρτυρας υπεράσπισης στη διαδικασία ήταν και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα μέλη της ΜΚΟ «έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια σε ομηρία, για να αθωωθούν για την κατασκοπεία. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση…»

Το story του Ιάσονα Αποστολόπουλου αναδημοσίευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση με την ΙRC

Η τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Ψυχογιός συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της διεθνούς Οργάνωσης International Rescue Committee σε αίθουσα της Βουλής.

Η συγκεκριμένη Οργάνωση ασχολείται κυρίως στο πεδίο με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και με τις διαδικασίες ασύλου, ενώ προσφέρει και νομική υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.

Δείτε επίσης: Σάρα Μαρντίνι: Δικαστικό σίριαλ η δίκη των εθελοντών της ERCI

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναπτύχθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την κατάσταση του προσφυγικού στη χώρα, τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων αλλά και τη διοικητική κράτηση και τις επιστροφές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους πιο ευάλωτους και τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής που θα τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα ο Σχοινάς

Αύριο έρχεται στην Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα μιλήσει και στη Βουλή.

Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, εκτός των άλλων, θα ερωτηθεί στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και για την πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με αυτή, τα κράτη-μέλη που δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν αιτούντες ασύλου, θα μπορούν να πληρώνουν τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – όπως είναι η Ελλάδα – για να παραμένουν εκεί. Με απλά λόγια, εξαγοράζουν τη δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη…

Επίσης, δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη για νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης, ούτε ένας αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Και όλα αυτά, τα έχει δεχθεί με ικανοποίηση η ελληνική κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ για δίκη των «24» στη Λέσβο: «Η Ελλάδα να αποσύρει τις κατηγορίες για κατασκοπεία»

Μυτιλήνη: Ξεκίνησε η δίκη των 24 κατηγορούμενων ακτιβιστών που έσωζαν ζωές προσφύγων και κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter