Πρωτιά στις εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση

Πρωτιά στις εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση

Οι έξι προτεραιότητες της επόμενης μέρας όπως τις παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

 

Τις έξι εθνικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του (προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) παρουσίασε χτες Σάββατο από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος του κ. Τσίπρα, ο οποίος διεκδικεί για τον ίδιο και το κόμμα του μια δεύτερη τετραετία στο τιμόνι της χώρας απαλλαγμένη από την υποχρέωση ψήφισης μνημονίων αλλά εξίσου δύσκολη λόγω της συγκυρίας, ήταν να παρουσιάσει ένα πλήρες, ολιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους.

Για να το καταφέρει αυτό έθεσε τις έξι εθνικές, όπως ανέφερε, προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές:

1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μείωση των τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

2 Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολόγηση για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

3 Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑμεΑ.

4 Παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

5 Ισχυρό δημοκρατικό κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ.

6 Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία και της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να ξεδιπλώσει τις προτάσεις του κόμματός του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τις προκλήσεις των καιρών (που δεν είναι και λίγες) με ανοιχτά τα μέτωπα της Ουκρανίας και του υψηλότατου πληθωρισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόνο που, όπως λέει ο ίδιος συνεχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα λάθη και τις παραλείψεις της και την προκλητική εύνοια των καρτέλ λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της κρίσης.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι εθνικές προτεραιότητες «αποτελούν πλήρως επεξεργασμένες προγραμματικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αποτελέσουν και τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων».

Γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να μη θίξει τα κακώς κείμενα και τις παταγώδεις, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυχίες του κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι πλέον εμφανείς στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά να αναπτύξει ένα παντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Να δείξει δηλαδή συγκεκριμένα, προγραμματικά αλλά και οραματικά, τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση.

Η συγκυρία μόνο εύκολη δεν είναι κι αυτό το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου. Γνωρίζουν επίσης και τη δυσπιστία μερίδας των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά ευελπιστούν ότι θα χτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες που διαρκώς οξύνονται, να βελτιωθεί η ζωή τους και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αδικίες.

Γνωρίζουν όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρίσκεται πλήρως απομονωμένη και σε ελεύθερη πτώση», τόσο λόγω της απροθυμίας της να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ακρίβειας και λογικές του τύπου «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» όσο και εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου παρακρατικής πρακτικής με τις υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και την εξόφθαλμη επιχείρηση συγκάλυψής του.

Γι’ αυτό και στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στον κόσμο της εργασίας, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, στις γυναίκες, στη νέα γενιά, σε όσους έχουν περάσει το κρίσιμο κατώφλι της φτώχειας, αλλά και στην αποκατάσταση αδικιών για τη μεσαία τάξη, η οποία βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχονται η μία την άλλη και τη ζωή της να γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη.

Οπως λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που μέσα στην υπαρκτή διεθνή συγκυρία γιγαντώνονται από τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων».

Παράλληλα, το πρόγραμμα «βασίζεται τόσο σε εθνικούς όσο και σε κοινοτικούς πόρους μέσα από τη δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και σε μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές».
Τέλος, σημειώνουν με νόημα ότι στη χτεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα «ισχυρό δημοκρατικό κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ» δείχνοντας ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ψηλά στην ατζέντα του. Αλλωστε ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι μετά τις αποκαλύψεις Σπίρτζη για προσπάθεια παρακολούθησής του με το παράνομο λογισμικό Predator ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει συγκεκριμένο ερώτημα στην ΑΔΑΕ ώστε να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα των άμεσων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, γεγονός που σημαίνει ότι στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο πραγματικός στόχος της παρακολούθησης Μητσοτάκη ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter