Πρωτοφανής παρεμπόδιση δημοσιογραφικής κάλυψης στη δίκη θύματος αστυνομικής βίας

Πρωτοφανής παρεμπόδιση δημοσιογραφικής κάλυψης στη δίκη θύματος αστυνομικής βίας
Πρωτοφανώς και χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία η πρόεδρος και η εισαγγελέας της έδρας στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, Πέλια Τζανετή και Παναγιώτα Λαμπρινάκου, απαγόρευσαν σε δημοσιογράφους να κρατούν σημειώσεις επί της διαδικασίας, στο σημειωματάριο των κινητών τους τηλεφώνων.
Σημειώνεται πως αυτό είναι μια συνήθης πρακτική που συμβαίνει σε όλα τα ακροατήρια από το σύνολο των δικαστικών συντακτών.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν έντονα με τη μια μάλιστα να εξηγεί πως δεν μπορεί να γράψει σε χαρτί καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στον καρπό της, η έδρα επέμενε πως η βιντεοσκόπηση της διαδικασίας απαγορεύεται, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί τέτοιο θέμα.
Κανείς εκ των δημοσιογράφων δεν ηχογραφούσε ή βιντεοσκοπούσε τη δικαστική διαδικασία -πράγμα που προφανώς είναι παράνομο- και αυτό εξακριβώθηκε και από έλεγχο των κινητών τους από την αστυνομία, παρόλα αυτά η έδρα περιόρισε με κραυγαλέο τρόπο τη δημοσιότητα της δίκης απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους.
Ωστόσο τον ίδιο ζήλο για την προστασία της διεξαγωγής της δίκης, δεν φαίνεται να έδειξαν ούτε η προεδρος ούτε η εισαγγελική λειτουργός, καθώς καθόλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης οι αστυνομικοί μάρτυρες υπεράσπισης βρίσκονταν εντός της αίθουσας, πράγμα που απαγορεύεται σε πρωτόδικη διαδικασία.
Μάλιστα όταν επισημάνθηκε από δημοσιογράφους ως απάντηση στην παρεμπόδιση που δέχτηκαν και επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη δίκαιη διεξαγωγή της δίκης και όχι η δημοσιογραφική κάλυψη, η εισαγγελέας, απάντησε «συμμετέχετε στη σύνθεση και δεν το ξέρουμε;».
Σημειώνεται πως οι τρεις κατηγορούμενοι αστυνομικοί διώκονται με τις κατηγορίες των βασανιστηρίων και της συνέργειας σε βασανιστήρια.
Ο βάναυσος ξυλοδαρμός του νεαρού άνδρα από τους αστυνομικούς, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης στις 7 Μαρτίου 2021, αποτέλεσε ένα από τα πιο τρανταχτά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πρόσχημα την καραντίνα.
Ο 31χρονος δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από άνδρες της ΕΛΑΣ  επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε κατοίκους της περιοχής που κάθονταν σε ένα παγκάκι, είχαν στείλει τα απαραίτητα sms για μετακίνηση και τους επιβλήθηκε πρόστιμο κατά τη διάρκεια ελέγχου.
Η βίαιη αυτή επίθεση οδήγησε σε μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική καταστολή (σε κλίμακα γειτονιάς) των τελευταίων χρόνων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter