Ψευδεπίγραφη «επιτελικότητα» και δήθεν «αριστεία»

Ψευδεπίγραφη «επιτελικότητα» και δήθεν «αριστεία»

Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να ισχυριστεί πως η αποτυχία του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους» αποτυπώνεται εμφανώς στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας στην καθημερινότητά τους. Ακρίβεια εκτός ελέγχου, εξοντωτικοί λογαριασμοί, κατάρρευση του τομέα της υγείας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απαξίωση των θεσμών και ευτελισμός της δημοκρατίας συνθέτουν τη γενική εικόνα όσων έχει επιφέρει μέσα σε μια τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Επιπροσθέτως, με την τραγωδία των Τεμπών κατέρρευσε η «ασφάλεια» που μαζί με το «τάξη» αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ.

Αυτά όμως είναι το αποτέλεσμα του σχεδίου και των μεθοδευμένων κινήσεων που μπήκαν σε εφαρμογή την επομένη των εκλογών του 2019 προκειμένου να μετατρέψουν το κράτος σε τσιφλίκι του Κυρ. Μητσοτάκη και της κομπανίας του. Μαζί με το τσιφλίκι πάει και το αλισβερίσι,το μπαχτσίσι και το ρουσφέτι. Ζούμε ξανά την απόλυτη παλινόρθωση των χειρότερων πρακτικών του παλαιοκομματισμού, με την επιστροφή στις νοσηρές πελατειακές σχέσεις και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος. Πρακτικές που είχαν χρεοκοπήσει τη χώρα.

Η μεθόδευση του σχεδίου έγινε με τον ν. 4622/19 που συστήνει το «επιτελικό κράτος», στο οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατά για τον εαυτό του τον έλεγχο της δημόσιας ενημέρωσης και την ΕΥΠ. Προσαρμόζει με τροπολογία τις διατάξεις στον ν. 4628/19 για να περάσει ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέων χωρίς να έχει τα απαραίτητα προσόντα. Με τον ν. 4637/19 αμνηστεύονται περισσότερα από 100 τραπεζικά στελέχη, αλλά και ο Φ. Μπίτζιος, εμπλεκόμενος στην υπόθεση Predator. Και τέλος με τον ν. 4649 άνοιξε τον δρόμο στον ολετήρα των funds. «Αριστος» ο σχεδιασμός για να ελεγχθούν η πληροφορία, η ενημέρωση και το χρήμα. Το σχέδιο ολοκληρώθηκε με την κυβέρνηση της fake «αριστείας» να γεμίζει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με «γαλάζια» στελέχη. Τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού παρότι αρκετοί δεν έχουν βασικό πτυχίο και ο αριθμός των μετακλητών εκτοξεύτηκε σε επίπεδα-ρεκόρ. Αυτές οι επιλογές, λοιπόν, ανέδειξαν διοικητικές και οργανωτικές ελλείψεις και προφανές έλλειμμα σε κάθε επίπεδο σχεδιασμού. Το μόνο που υπήρξε ήταν ένας άκρατος συγκεντρωτισμός προς το Μαξίμου και όλα δούλευαν για την εδραίωση και τα συμφέροντα του καθεστώτος. Κοινώς, το ψευδεπίγραφο «επιτελικό κράτος» έμεινε τίτλος στα χαρτιά και η fake «αριστεία» αποδομήθηκε στο σύνολό της.

Σε αντίθεση με το καθεστώς Μητσοτάκη, που επενδύει στο πελατειακό κράτος επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλείται να βάλει τέλος στην αδιαφανή κυβερνητική δράση και να προαγάγει μεθόδους τεχνοκρατικής διοίκησης και αξιοκρατικής επιλογής των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση. Προκρίνεται ο θεσμικός εκσυγχρονισμός των ανεξάρτητων αρχών, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, ενώ με

την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου εξασφαλίζονται η λογοδοσία τους στη Βουλή και η διαφάνεια στη δράση τους.

Το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος της σύγχρονης Αριστεράς είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κράτος που στηρίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ της κυβέρνησης, των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, εκπληρώνοντας τον βασικό στόχο του που είναι να υπηρετεί τον πολίτη. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση της συμμετοχικής διοίκησης, την αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, αλλά και με την εμπλοκή κοινωνικών εταίρων και συλλογικών φορέων στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών, χωρίς εξαρτήσεις από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα κράτος σύγχρονο, ισχυρό, δίκαιο και αποτελεσματικό που θα στέκεται απέναντι στη διαφθορά και την αδιαφάνεια και θα εξαλείφει τις κοινωνικές ανισότητες. Ενα κράτος που θα έχει κύριο ρόλο να προασπίζεται και να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Δεν υπάρχουν διλήμματα για την 21η του Μάη… χορτάσαμε από fake «αριστεία» και επιτελικότητα!

Η Ραλλία Χρηστίδου είναι βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter