«Πυρά» ΠΟΕΔΗΝ για την υποστελέχωση του ΕΣΥ εν όψει τουριστικής σεζόν – Γι’ αυτό οι γιατροί πηγαίνουν στην Κύπρο

«Πυρά» ΠΟΕΔΗΝ για την υποστελέχωση του ΕΣΥ εν όψει τουριστικής σεζόν – Γι’ αυτό οι γιατροί πηγαίνουν στην Κύπρο

Η τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, η υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ στα νησιά έρχεται στο προσκήνιο εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν και των διακοπών του Πάσχα.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, «η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς» καθώς όπως αναφέρουν παρότι γίνονται προκηρύξεις, κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ακόμα και όσοι τελικά επιλέγουν να πάνε σε κάποιο νησί δεν αντέχουν για πολύ καθώς το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο.

Πέραν τούτου, η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών είναι σε άθλια κατάσταση. Πολλές μονάδες δεν έχουν καν παθολόγο. Παραδείγματος χάρη στο κέντρο υγείας Τήνου, υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος και ως εκ τούτου τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

Άλλο ένα παράδειγμα της τραγικής κατάστασης συναντάμε σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, στη Νάξο. Εκεί υπηρετεί μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αξονικές το νοσοκομείο κάνει μόνο 10 ημέρες τον μήνα, καθώς υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε πολλές ακόμα μονάδες. Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου:

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΒ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ. ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ εν όψει Πάσχα

Ξεκινάει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο τουρίστες και ντόπιους και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων. Τι διαφορά έχει να δουλεύεις σε νησί από τη Κύπρο; Η απόσταση και τα έξοδα από το τόπο οικογενειακής κατοικίας ίδια.

Ή μάλλον καλύτερα στη Κύπρο γιατί εξασφαλίζεις αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν. Οι αμοιβές στη Κύπρο σχεδόν τριπλάσιες για γιατρούς και νοσηλευτές συν κίνητρα. Εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων ένας ακόμη λόγος που οδηγεί σε παραιτήσεις από τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας. Προβληματισμός λοιπόν και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας.

Εκεί δεν μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία. Ποιός θα τα κάνει; Ιδιώτες γιατροί ελάχιστοι αποδέχονται τις προσκλήσεις να δουλέψουν στις υγειονομικές μονάδες των νησιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ. Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ. Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τίποτα άλλο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ. Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ. Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος,.Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς. Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος , 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ. Ξέμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω αδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κεντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κεντρο υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερείες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερείες. Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ. Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου. π Παρ ότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΝΗΣΙΩΝ. Για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη κ την 24ωρη λειτουργία ενός κ μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Λέρος). Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου.

Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.. Παράνομο και επικίνδυνο για διακομιζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα. Στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό μέτρο για να μεταταχθούν από νησί χωρίς αντικατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ για Χριστοφιλοπούλου: Επιβεβαιώνει τον τυχοδιωκτισμό Μητσοτάκη ακόμα και στα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα

Χάος στα δικαστήρια Βόλου με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μήνυσε τον δικαστή – «Παίρνετε εντολές από τον Μπέο» (Video)

Θέλει η ΝΔ να καταργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Τέμπη: Υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι της βουλευτικής ασυλίας – Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Το ΠΑΣΟΚ καρφώνει την… «μαρτυριάρα» κα Εύη Χριστοφιλοπούλου για τον Μπελέρη

Άγιοι Ανάργυροι: Μοντάζ στα βίντεο από τις κάμερες του ΑΤ καταγγέλλει η δικηγόρος της οικογένειας της Κυριακής (Video)

Τζoν Κέρι: Βρείτε τα με την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter