Μάχη με τις φλόγες σε Αρκαδία και Εύβοια – Μεγάλη αναζωπύρωση στο δάσος της Κάπελης (Photos – Video)

Μάχη με τις φλόγες σε Αρκαδία και Εύβοια – Μεγάλη αναζωπύρωση στο δάσος της Κάπελης (Photos – Video)

Μάχη με τις πύρινες «γλώσσες» αλλά τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι στη Γορτυνία (Αρκαδία) αλλά και στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας (Ηλεία). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο δάσος της Κάπελης ή αλλιώς της Φολόης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 Ε/Π και 7 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αναζωπύρωση στο δάσος της Καπέλης

Όπως γράφει το e-gortynia.gr μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στο δάσος της Κάπελης πάνω από τις Ράχες. Η φωτιά καίει χαμηλά, αλλά ανεβαίνει σιγά -σιγά προς Μοναστηράκι. Το σημείο είναι δύσβατο και πολύ πυκνό από δέντρα και βλάστηση ενώ κάτοικοι από Μοναστηράκι, Βυδιάκι κάνουν έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα.

Ολονύχτιο θρίλερ

Σημειώνεται πως μάχη με τις φλόγες έδωσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές που επιχειρούν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις πολλές εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων. Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, νωρίς το πρωί αναμένονται στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Μάλιστα, όπως είπε στο Arcadiaportal.gr ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Λαμπρόπουλος, το μέτωπο υπολογίζεται σε περίπου 10 χλμ και κινείται παράλληλα με τον ποταμό Λάδωνα, ενώ σε ορισμένα σημεία τον έχει περάσει.

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά και ένας με μικροεγκαύματα

Γιατρός του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Δάφνη Αρκαδίας, για να βοηθήσει, εάν παραστεί ανάγκη, τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή.

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν από το κλιμάκιο στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας.

Ένα πυροσβέστης προσήλθε χθες βράδυ στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων με μικροεγκαύματα. Κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Εφιάλτης δίχως τέλος και στην Εύβοια

Στο μεταξύ, στη θάλασσα σταμάτησε η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στο χωριό Αγριοβότανο στην Εύβοια όπου δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις όπως και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά.

Εθελοντές, πυροσβέστες και κάτοικοι κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας προς το Καστρί και τις Γούβες και στην παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.

Την ίδια στιγμή, στο Ασμήνι, όπου είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, το μέτωπο έχει περιοριστεί.

Ωστόσο, παραμένει ορατός ο κίνδυνος στις Καματριάδες όπου μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.

Άπαντες είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter