Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Δ. Αττική – Βελτιωμένη η κατάσταση στη Ρόδο (Video)

Πυρκαγιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Δ. Αττική – Βελτιωμένη η κατάσταση στη Ρόδο (Video)

Μάχη στα πύρινα μέτωπα για πέμπτη ημέρα καθώς το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, για τέταρτο κατά σειρά βράδυ, πάλεψαν για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο και στη Λακωνία.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Λακωνία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, ωστόσο υπάρχει ενεργό σημείο προς το ανατολικό τμήμα της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η πυρκαγιά στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της.

«Όλο το βράδυ χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθούν να αποκόψουν το μέτωπο ενώ θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες», εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής ο κ. Αρτοποιός είπε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από χθες βράδυ, ωστόσο οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Ρόδο

Συνεχίζονται από νωρίς το πρωί οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σε ορισμένες περιοχές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι βελτιωμένη και δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο αλλά μόνο μικρές εστίες φωτιάς, όμως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και σήμερα υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσής τους.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Υψηλός κίνδυνος σε 5 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

– Στην Περιφέρεια Αττικής

– στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),

– στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας),

– στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και

– στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες. «Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 3 ανδρών στην Κρήτη για την εκτέλεση εργασιών από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

60 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Συνολικά 151 αυτοψίες και καταγραφές πληγέντων από πυρκαγιές κτιρίων πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Από τις 151 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές των τεσσάρων παραπάνω δήμων, μέχρι στιγμής, 60 κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 48 χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν («κίτρινα») και 43 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Εκκενώσεις οικισμών τη Πέμπτη στη Δυτική Αττική

Το απόγευμα της Πέμπτης τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν ενώ το 112 απέστειλε καθ’ όλη τη διάρκεια των απογευματινών ωρών μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών. Σύμφωνα με το thriassio.gr η κατάσταση στην Κιάφα είναι δύσκολη, ενώ βελτιωμένη εικόνα δείχνουν τα μέτωπα σε Αγια Σωτήρα και Άγιο Ιωάννη Κορακά.

 

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Κιάφα προς προς Μάνδρα – Ελευσίνα, Άγιος Παντελεήμονας,  Οινόη προς τις Ερυθρές, Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα, ενώ εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Σωτήρας, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοκούνδουρα και Παλαιοχώρι.

 

Χαρακτηριστική η έκκληση του δημάρχου Μάνδρας Ειδυλλίας, που σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ζητούσε τη συνδρομή των εναέριων μέσων. «Βλέπουμε ζωντανό τον εφιάλτη μπροστά μας». Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Στην Αγία Σωτήρα έχουμε ζωντανό πύρινο μέτωπο. Διαπίστωσα ότι πραγματικά κινδυνεύουν οι οικισμοί. Το πρωί διέρχονταν αυτοκίνητα, η κατάσταση έδειχνε ότι είχε ολοκληρωθεί. Βλέπουμε πάλι ζωντανό το πύρινο μέτωπο μπροστά μας. Κάνω έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

62 δασικές πυρκαγιές την Πέμπτη

Σύμφωνα με την ενημέρωση τις πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο έχουν ξεσπάσει 62 δασικές πυρκαγιές και οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο πρώτο στάδιο.

Ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 4 από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα ανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο του νησιού.

Από το μεσημέρι βρίσκονται στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει. Από Παρασκευή έως Κυριακή θα γίνει αισθητή η θερμική έξαρση στη χώρα μας.

 

 

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στη Μάνδρα: Νέα αναζωπύρωση στο Μελετάκι (Photos -Video)

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και στο μέτωπο της Ρόδου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν δίχως αποτέλεσμα την οριοθέτηση της πυρκαγιάς που καίει πευκόδασος στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

Οι καιρικές συνθήκες δυσχέραναν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Το νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος.

Υπενθυμίζεται ότι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου, ύστερα από το αίτημα του δημάρχου της Ρόδου και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter