Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το Συνέδριο – Κρίσιμη η επόμενη βδομάδα

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το Συνέδριο – Κρίσιμη η επόμενη βδομάδα

Άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκαν από το ερωτηματολόγιο, με το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά από τα μέλη να ψηφίσουν για ταυτοτικά ζητήματα του κόμματος. Οι αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη είναι σφοδρές, ενώ για την ώρα μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη έχει υπερασπιστεί την κίνηση Κασσελάκη.

Το ερωτηματολόγιο ζητά τη γνώμη των μελών για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει όνομα και λογότυπο και αν θεωρούν το κόμμα Αριστερό ή Κεντροαριστερό. Επίσης, τους ζητά να απαντήσουν αν θέλουν να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ο Στέφανος Κασσελάκης και να πουν τη γνώμη τους για το αν η τωρινή δομή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτελεσματική και αν είναι ικανοποιημένοι από «την ανταπόκριση των Οργάνων».

Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης: «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει στα μέλη και τους φίλους του – Θα αλλάξουν πάρα πολλά»

«Θα αλλάξουν πάρα πολλά»

Σίγουρα είναι πρωτόγνωρο για το κόμμα της Κουμουνδούρου να έρχονται προς συζήτηση τόσο μεγάλες αλλαγές, χωρίς επί της ουσίας να έχουν συζητηθεί στα αρμόδια κομματικά Όργανα.

Επίσης, πολλοί θεωρούν πως αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη πολύ νωρίτερα, ώστε να συμπεριληφθούν στον προσυνεδριακό διάλογο στις Οργανώσεις Μελών.

«Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε στην πρώτη ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε εσωκομματικό επίπεδο.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο πρόεδρος και τα όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη» αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε νέα του ανάρτηση και συμπληρώνει:

«Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μας φωνάζει “αλλάξτε τα όλα”.»

Αντιδράσεις

H βουλευτής Άρτας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε πως τέτοια ζητήματα «δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος».

Επίσης, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν την έναρξη του Συνεδρίου την Πέμπτη.

«Πριν δηλαδή αυτό (το συνέδριο) εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά…

Διαβάστε επίσης: Όλγα Γεροβασίλη: Ζητά έκτακτη σύγκληση ΠΓ και ΚΕ για το ερωτηματολόγιο στο iSYRIZA

«Να ανακτήσει τη σοβαρότητά του…»

«Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις» τόνισε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλά όχι στην κατεύθυνση του ερωτηματολογίου, στην κατεύθυνση να ανακτήσει τη σοβαρότητα που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες και να ανακτήσει και την αξιοπιστία του…».

Κριτική και από τον Πάνο Ρήγα

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες» αναφέρει ο Πάνος Ρήγας, ο οποίος έχει στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στο παρελθόν.

«Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Υποστήριξη από Τζάκρη

«Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» τονίζει η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αφενός στηρίζει την πρωτοβουλία Κασσελάκη, αφετέρου αφήνει υπόνοιες για «αρχηγίσκους».

Κρίσιμη εβδομάδα

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Μια συνεδρίαση που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον καθώς θα θα φανεί αν η πλειονότητα των στελεχών συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρωτοβουλία Κασσελάκη. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο Λονδίνο και θα μιλά σε εκδήλωση του LSE.

Όλα αυτά, την ώρα που αναμένεται να δούμε αν θα υπάρξουν πολιτικές κυρώσεις στον Παύλο Πολάκη και στη Νίνα Κασιμάτη εξαιτίας της στάσης που κράτησαν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει ένας ολικός εσωκομματικός ανασχηματισμός, με τον Κρητικό βουλευτή να μην κρατά τη θέση του συντονιστή των Τομεαρχών.

Και βεβαίως από την Πέμπτη έως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα φανεί ξεκάθαρα και η στάση των μελών του κόμματος, καθώς αναμένεται να βγουν πολιτικά συμπεράσματα τόσο από τις αντιδράσεις του σώματος κατά τις ομιλίες, όσο και από τις ψηφοφορίες…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter