Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά στη Ρόδο – Εκκενώνονται Κιοτάρι και Γεννάδι

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά στη Ρόδο – Εκκενώνονται Κιοτάρι και Γεννάδι
Για τέταρτη μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στην Ρόδο, μαίνεται ανεξέλεγκτη, στιγμιότυπα από τις περιοχές Κιοτάρι, Λάρδος, Γλύστρα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Νεώτερη ενημέρωση αναφέρει ότι περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λάρδο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Εκκενώνονται Κιοτάρι και Γεννάδι

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 λίγο μετά τις 22:00 στους κατοίκους των περιοχών Κιοτάρι και Γεννάδι. Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς την περιοχή Πλημμύρι της Ρόδου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι φλόγες έφτασαν στο χωριό των Λαέρμων, ενώ άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως άλλο μέτωπο έφτασε και στο ξενοδοχείο Princses Sun στο Κιοτάρι που -όπως αναφέρουν- έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στην Ρόδο.

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Νεώτερη ενημέρωση αναφέρει ότι περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λάρδο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».

Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας . Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επιπλέον , υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών . Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

2xCL-415

1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

2 Π/Γ (προωθητής γαιών)

1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)

2 ανατρεπόμενα

1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)

2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)

2 πυροσβεστικά οχήματα

14 άτομα χειριστές οχημάτων

6 Λεωφορεία

4 STEYER

6 πλωτά ειδικων δυνάμεων

Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημερι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και πριν από λίγο η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, που εξακολουθεί να καίει στη Ρόδο.

Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Και διά θαλάσσης μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Σε εξέλιξη ταυτόχρονα είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων υπο το συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος από τις παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδο στη Ρόδο μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τρία πλωτά του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη ενώ έχει σπεύσει και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter