Ρόδος: Εργατολόγος γκρεμίζει το αφήγημα Άδωνη – Παραβίαση των κανόνων και αρχών του εργατικού δικαίου (Video)

Ρόδος: Εργατολόγος γκρεμίζει το αφήγημα Άδωνη – Παραβίαση των κανόνων και αρχών του εργατικού δικαίου (Video)

Για στοιχειώδη παραβίαση των κανόνων και αρχών του εργατικού δικαίου κάνει λόγο εργατολόγος, αποδημώντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος σε δηλώσεις του «είδε» μέτρα προστασίας στον «κολυμβητή» σερβιτόρο στη Ρόδο.

Δείτε επίσης: Ο Άδωνης είδε… μέτρα προστασίας στον «κολυμβητή» σερβιτόρο (Video)

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξήγησε κατά πόσο τελικά είναι νόμιμο το σερβίρισμα στη θάλασσα, ερωτώμενος αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για το σερβίρισμα στο νερό -και άρα δεν είναι απολύτως παράνομο- και το ότι ο ίδιος σερβιτόρος ήταν σύμφωνος γιατί έβγαζε φιλοδώρημα υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «ο σερβιτόρος σε μια επιχείρηση επισιτισμού ή ακόμα και στον τουριστικό κλάδο, με βάση την κλαδική σύμβαση εξυπηρετεί τραπέζια – το λέει η ίδια η συλλογική σύμβαση που έχει ισχύ νόμου. Άρα όταν ο εργαζόμενος δημιουργεί με ευθύνη του εργοδότη παροχή υπηρεσιών σε άλλο χώρο, σε άλλο εργασιακό περιβάλλον καταρχάς παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση, δηλαδή υπάρχουν κυρώσεις». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η ατομική σύμβαση εργασίας λέει προφανώς ότι ο εργαζόμενος είναι σερβιτόρος στην έδρα της επιχείρησης, η έδρα της επιχείρησης, το υποκατάστημά της δεν είναι ο αιγιαλός ή 5 μέτρα βάθος θάλασσα».

Όπως επεσήμανε «ακόμα και επιτρεπόταν αυτή η εργασία θα πρέπει να ασκείται με βάση την υγιεινή και ασφάλεια. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν στη χώρα μας προβλέπουν βάσει σχετικού νόμου μια σειρά μέτρων πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνει η επιχείρηση – αν ο εργαζόμενος έχει φάει, αν αλλάζει ρούχα συνεχώς και δεν είναι υγρά ώστε να μην αρρωστήσει κα.»

Διαβάστε επίσης: Ρόδος: Παράνομο και «σφραγισμένο» από το 2016 το beach bar με τον σερβιτόρο που «κολύμπησε» για να πάει παραγγελία

«Εδώ από ότι κατάλαβα ακόμα και αν τηρούνται δεν προκύπτουν στην εικόνα που έχουμε και στο βίντεο. Το αρμόδιο τμήμα της επιθεώρησης εργασίας ανυπομονώ με πολύ αγωνία τι πόρισμα θα βγάλει» είπε.

Απαντώντας σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας στη Ρόδο και πάνε κλιμάκια από Αθήνα, όπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά, ο κ. Καρούζος ανέφερε ότι είναι ουσιαστικό πρόβλημα η απουσία της επιθεώρησης εργασίας, καθώς ελλείψει ελέγχων με τη συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζεται τόσο η ατομική όσο και η συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Όταν δεν έχεις στελεχικό δυναμικό ότι και να λες είναι στο γράμμα του νόμου. Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι δεν οριοθετείται το εργασιακό περιβάλλον του εργαζόμενου, προκαλείται απώλεια συνείδησης του εργασιακού περιβάλλοντος (..) Και άρα έχουμε στοιχειώδη παραβίαση κανόνων και αρχών του εργατικού δικαίου σε αυτή την ιστορία».

Δείτε επίσης: Ρόδος: Στον εισαγγελέα η υπόθεση για το beach bar με τον σερβιτόρο που «κολύμπησε» για να πάει παραγγελία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter