Τροχαία ατυχήματα: Ρυθμοί χελώνας για τη δικαίωση των θυμάτων – Συγγενείς αδικοχαμένων παιδιών περιγράφουν τον γολγοθά

Τροχαία ατυχήματα: Ρυθμοί χελώνας για τη δικαίωση των θυμάτων – Συγγενείς αδικοχαμένων παιδιών περιγράφουν τον γολγοθά

Συγγενείς αδικοχαμένων παιδιών περιγράφουν τον γολγοθά που ανεβαίνουν περιμένοντας την… πρώτη δίκη, με την αναμονή να κρατάει χρόνια

Δεν είναι μόνο η δίκη για την υπόθεση του Ιάσονα Λαλαούνη που σκοτώθηκε έξω από τη Βουλή των Ελλήνων τον Μάρτιο του 2021 από λάθος του οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μετράει ήδη τρεις αναβολές στον πρώτο μόλις βαθμό εκδίκασης.

Είναι ο Γιώργος, ο Λάζαρος, ο Βαγγέλης και δεκάδες άλλα θύματα τροχαίων, οι υποθέσεις των οποίων καθυστερούν τραγικά στις δικαστικές αίθουσες. Δεν προχωρούν καν σε πρωτόδικο βαθμό, ενώ οι συγγενείς περιμένουν καρτερικά την απονομή της δικαιοσύνης για τους ανθρώπους τους. Στο κράτος δικαίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποσχόταν τη «δίκαιη Ελλάδα» με «την επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και επίσπευση εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων», οι αναβολές ξεπερνούν τις 1.000 μέρες σε κάθε περίπτωση, ενώ οι τελευταίες θέσεις που λαμβάνουν οι υποθέσεις θυμάτων τροχαίων στα πινάκια προκαλούν αγανάκτηση, εξανεμίζουν κάθε εμπιστοσύνη στη Θέμιδα και σβήνουν κάθε ελπίδα για τις οικογένειες.

Δεν αποτελούν προτεραιότητα…

Στην υπόθεση του Ιάσ. Λαλαούνη η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί στις 25 Απριλίου 2024… δηλαδή 1.137 μέρες από τον θάνατό του. Το Documento ρίχνει σήμερα φως στις υποθέσεις κι άλλων νέων παιδιών που χάθηκαν στην άσφαλτο και στον αγώνα των οικογενειών τους για δικαίωση απέναντι σε ένα δικαστικό σύστημα που καταλύει κάθε έννοια λογικής και σεβασμού, αναγκάζοντάς τους να περιμένουν για χρόνια ολόκληρα μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση – αν εκδοθεί ποτέ.

Ο Ιάσονας, ο Γιώργος, ο Βαγγέλης και ο Λάζαρος δεν αποτελούν προτεραιότητα για το δικαστικό σύστημα. Οι αριθμοί στα πινάκια των δικαστηρίων αποδεικνύουν ποιες υποθέσεις είναι «σημαντικότερες». Σε πολλές υποθέσεις η παραγραφή για τους δράστες είναι πιθανή χρονικά.
Μεγάλος συνένοχος σε αυτά τα καθημερινά εγκλήματα δεν είναι άλλος από το υποτιθέμενο κράτος δικαίου της «δίκαιης Ελλάδας».

Υπόθεση Βαγγέλη Δραγατάκη, 19 ετών
Τρεις αναβολές και 1.471 μέρες αναμονής
«Μηδενικός σεβασμός στις μανάδες και στους συγγενείς»

«Σκέτη κοροϊδία. Μηδενικός σεβασμός σε μας τις μανάδες και στους συγγενείς, που μας οδηγούν σε μια δίκη για να ξαναδούμε τους δολοφόνους των παιδιών μας ξανά και ξανά» λέει στο Documento η Σωτηρία Μποκογιάννη, μητέρα του Βαγγέλη Δραγατάκη. Ο γιος της έχασε τη ζωή του στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε λόγω υδρολίσθησης πάνω σε ακατάλληλα και παράνομα τοποθετημένα κιγκλιδώματα στην περιφερειακή οδό της Αρτας. Ο νεαρός έχασε ακαριαία τη ζωή του, θύμα του τρίτου τροχαίου συμβάντος στην περιοχή.

Δριμύτατη ήταν η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους, καθώς ξεκαθάριζε σχετικά με τα κιγκλιδώματα ότι «είχαν μεγάλο συντελεστή δυσκαμψίας, ήταν γωνιώδη, με αποτέλεσμα να μη δύνανται σε περίπτωση πρόσκρουσης των οχημάτων επάνω σε αυτά να απορροφήσουν την κινητική ενέργεια, με παραμορφώσεις στο σώμα τους και ήταν ακατάλληλα για τοποθέτηση σε οδούς, καθώς ήταν επικίνδυνα τόσο για τους οδηγούς των οχημάτων όσο και για τους πεζούς, δεδομένου ότι τα κιγκλιδώματα δεν αποτελούν σύστημα αναχαίτισης οχημάτων παρά μόνο απαγορεύουν τη διέλευση στις οδούς των πεζών».

Ρωτήσαμε τη μητέρα του θύματος αν υπήρξε κάποια επαφή ή κάποια συγγνώμη από τους κατηγορούμενους. «Καμία συγγνώμη» απάντησε και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Οχι μόνο δεν ήρθε κανείς σε επικοινωνία, αλλά ο τότε δήμαρχος Αρταίων, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που δεν είναι κατηγορούμενος, είχε πει δημόσια ότι φέρω κι εγώ ευθύνη για τον θάνατο του Βαγγέλη. Το παιδί μου, όπως κάθε παιδί, ήθελε να ζήσει. Δεν γίνεται να χάνει τη ζωή του κι αυτοί που του τη στερούν να μην έχουν καμία επίπτωση. Να εξελίσσονται και να ζουν τις ζωές τους κανονικά ενώ μας κατέστρεψαν. Στέρησαν τη ζωή του παιδιού και η επίπτωση είναι μηδενική. Και ποια θα είναι αυτή εντέλει; Δύο χρόνια με αναστολή; Αυτή είναι η Δικαιοσύνη μας. Εμάς όμως μας καταδίκασαν ισόβια».

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Βαγγ. Δραγατάκη είναι έξι: ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, τρεις υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και η προϊσταμένη του τμήματος Συγκοινωνιακών Εργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Ηπείρου. Παραπέμφθηκαν για «ανθρωποκτονία από αμέλεια (συγκλίνουσα) από πρόσωπα που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα» και ορίστηκε να δικαστούν στο Πλημμελειοδικείο Αρτας.
Εκτοτε η μητέρα του Βαγγέλη μετράει τρεις αναβολές. Η πρώτη δόθηκε τρία χρόνια μετά τον χαμό του παιδιού της, στις 16 Μαΐου 2023. Η δίκη αναβλήθηκε επειδή ο συνήγορος υπεράσπισης εκδίκαζε άλλη υπόθεση. Στις 9 Ιανουαρίου 2024 η δίκη αναβλήθηκε ξανά λόγω της αποχής των δικηγόρων, όμως ακόμη κι αν δεν υφίστατο θα ήταν αδύνατο να ξεκινήσει η διαδικασία, αφού η υπόθεση βρισκόταν στη 15η θέση του πινακίου (τρία χρόνια και τέσσερις μήνες από το συμβάν). Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2024! 1.471 ημέρες μετά ίσως και να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό.
«Οι γονείς που έχουμε χάσει τα παιδιά μας στον δρόμο αγωνιζόμαστε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να σταματήσει αυτή η θυσία στην άσφαλτο. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα. Χρειάζεται και να μάθουμε στα παιδιά σωστή οδηγική συμπεριφορά στα σχολεία και ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Εστω ένα παιδί να σωθεί, ένα σπίτι να μην κλείσει, θα είναι όφελος για όλους μας»: Αυτό είναι το σημαντικότερο για τη Σωτ. Μποκογιάννη που ακόμη αναμένει τη δικαίωση του γιου της.

 

Υπόθεση Λάζαρου Μπούρα, 22 ετών
Δύο αναβολές και 1.200 μέρες αναμονής
«Μας βάζουν σε θέσεις στο πινάκιο που δεν εκδικάζονται»

Τα ξημερώματα της 14ης προς 15η Ιουλίου 2021 ο 22άχρονος Λάζαρος ήταν συνοδηγός στο ΙΧ του 32χρονου Α.Κ., με τον οποίο διένυσαν μικρή διαδρομή στη Χαλκιδική, όπως λέει στο Documento η αδερφή του θύματος Ελένη Μπούρα. «Εγώ και η μνηστή του αδερφού μου του είπαμε να μην πάει λόγω ώρας και ότι θα φεύγαμε σε λίγο. Ο Α.Κ. επέμενε. Ο αδερφός μου πήγε μαζί του για να συζητήσουν κάποια προβλήματά του και να τον συμβουλεύσει. Υστερα από 15 λεπτά με πήρε τηλέφωνο. Επεσαν σε ένα χαντάκι 40 μέτρων και ο αδερφός μου είχε χάσει τις αισθήσεις του αλλά ανέπνεε» είπε η Ελ. Μπούρα.

Το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου ήταν πειραγμένο και δεν λειτούργησε ποτέ η ζώνη ασφαλείας του συνοδηγού. Αυτό προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του 22άχρονου. Είχε αραχνοειδές αιμάτωμα επειδή το αμάξι τούμπαρε έτσι όπως έτρεχε κι έφυγε στη χαράδρα χωρίς η ζώνη να κρατήσει τον 22άχρονο. Ο δε πραγματογνώμονας της οικογένειας στο πόρισμά του υποστηρίζει ότι ο 32άχρονος Α.Κ. έστριψε με 120 χλμ./ώρα στις στροφές για τις οποίες το όριο ταχύτητας δεν υπερβαίνει τα 60 χλμ. την ώρα, γεγονός που οδήγησε και στη μοιραία πτώση στο χαντάκι.

«Σε δρόμο με 60 χλμ. όριο ταχύτητας και στροφές πώς πας με 120 χλμ.;» αναρωτιέται η αδερφή του Λάζαρου και επισημαίνει ότι «ο όρος δικαιοσύνη για μένα και την οικογένειά μου δεν υφίσταται. Οταν ένας άνθρωπος σκοτώνει, είτε με αυτοκίνητο είτε με όπλο είτε με μαχαίρι, πρέπει να μπαίνει στη φυλακή για να σωφρονιστεί. Να καταλάβει ότι αφαίρεσε μια ζωή».

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή για την Ελένη. «Είναι αυτή που μας υποχρεώνει να πηγαίνουμε στα δικαστήρια και να βλέπουμε αυτόν που σκότωσε το παιδί μας. Να παγώνουμε και να θέλουμε να λιποθυμήσουμε, όμως την ίδια στιγμή πρέπει να σταθούμε δυνατοί γιατί βρισκόμαστε σε δικαστική αίθουσα. Δικαιοσύνη για μένα θα ήταν να μην έχει πεθάνει το παιδί μας εξαιτίας αυτού του ανθρώπου, ο οποίος έχει ξανά τραυματίσει βαριά άλλον άνθρωπο… αυτό το μάθαμε κατόπιν εορτής. Δικαιοσύνη θα ήταν να γίνει η δίκη, να μπει στη φυλακή και να σωφρονιστεί, να μάθει και να καταλάβει τι έκανε. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει».

Ο Α.Κ. κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Πρώτη δικάσιμος ορίστηκε στις 16 Μαρτίου 2023 στο Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, όμως η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων. Αλλά και χωρίς αποχή δεν θα είχε καμία πιθανότητα να ξεκινήσει, αφού καταλάμβανε την 20ή θέση στο πινάκιο… Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. Εκ νέου αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων κι αυτήν τη φορά στον πάτο του πινακίου: στην 19η θέση.

«Οι θέσεις που έχουμε στο πινάκιο είναι νούμερα 19 και 20, που δεν εκδικάζονται επειδή δεν φτάνει η ώρα» εξηγεί η αδερφή του Λάζαρου και συνεχίζει: «Είναι εξοργιστικό ότι είμαστε έπειτα από υποθέσεις κτηματολογίου, οικονομικού εγκλήματος, εφορίας, που θεωρούνται πιο σημαντικές από μια ανθρωποκτονία. Γι’ αυτό βρίσκονται και σε αριθμούς 1, 2, 3. Και στα δυο δικαστήρια μία ανθρωποκτονία είχε στο πινάκιο, τη δική μας, και την έβαλαν σε θέση για να μην εκδικαστεί ποτέ».

Επόμενη ημερομηνία που αναμένει η οικογένεια του Λάζ. Μπούρα είναι η 29η Οκτωβρίου 2024. Χίλιες διακόσιες ημέρες μετά τον θάνατό του αναμένουν το πρωτόδικο. «Εχω απογοητευτεί τόσο πολύ από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον τρόπο που φέρεται σ’ αυτούς που πονάνε και πενθούν. Πλέον καμία αναβολή δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί δεν πρόκειται να δικαιωθούμε. Κανένας δεν νοιάζεται για τα θύματα των τροχαίων που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα και πονάμε όλοι γι’ αυτό» τονίζει η Ελ. Μπούρα.

 

Υπόθεση Γιώργου Κολιοκώτση, 20 ετών
Τρεις αναβολές και 1.780 μέρες αναμονής
Περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια…

Το πρωινό της 30ής Ιουνίου 2019 ο 20άχρονος Γιώργος Κολιοκώτσης σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό την ώρα που πήγαινε για δουλειά με τη μηχανή του. Η δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στο Πλημμελειοδικείο Αρτας προσδιορίστηκε σχεδόν τρία χρόνια μετά, στις 3 Μαΐου 2022. Τότε πήρε αναβολή «λόγω παρελεύσεως του ωραρίου» καθώς η υπόθεση βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις του πινακίου. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023, ωστόσο πήρε εκ νέου αναβολή διότι ο κατηγορούμενος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Επόμενη ημερομηνία για δικάσιμο ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου 2023, αλλά πήρε ξανά αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων. Ακόμη όμως κι αν δεν υπήρχε η αποχή, η υπόθεση μπήκε στη 19η θέση στο πινάκιο… Τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες από το συμβάν.

Στις 14 Μαΐου 2024 ίσως εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Θα μετρούν 1.780 ημέρες από τον θάνατο του Γ. Κολιοκώτση.

Διαβάστε επίσης: Τροχαίο Ιάσονα στη Βουλή: «Νιώθουμε ότι δε θα δικαιωθεί» – Η μητέρα του αδικοχαμένου νέου ξεσπά μέσω του Documento

Βουλή: Τρία χρόνια από τον θάνατο του Ιάσονα – «Σκότωσαν τον γιο μου για να γλυτώσουν τρία λεπτά χρόνο» λέει η μητέρα του στο Documento

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter