Σε κλοιό καύσωνα και πυρκαγιών Ισπανία και Πορτογαλία

Σε κλοιό καύσωνα και πυρκαγιών Ισπανία και Πορτογαλία

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Πορτογαλία ανάγκασε τις αρχές να θέσουν σε κόκκινο συναγερμό τη μισή και πλέον χώρα την Τρίτη και να αναπτύξουν εκατοντάδες πυροσβέστες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στον κεντρικό τομέα της χώρας σε ένα κύμα καύσωνα που σαρώνει και την γειτονική Ισπανία.

Με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές, μια μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Σανταρέμ βόρεια της Λισαβόνας αναζωπυρώθηκε την Τρίτη λόγω των ισχυρών ανέμων. Μια άλλη πυρκαγιά σε κοντινή απόσταση προκάλεσε το κλείσιμο των δύο κύριων αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη Λισαβόνα με τη βόρεια πόλη Πόρτο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περίπου 1.600 πυροσβέστες με την υποστήριξη 430 οχημάτων και 25 αεροσκαφών αντιμετωπίζουν 19 ενεργές πυρκαγιές, σύμφωνα με τον ιστότοπο πολιτικής προστασίας, καθώς ο κόκκινος συναγερμός, το υψηλότερο επίπεδο, σηματοδοτούσε μια εξαιρετικά επικίνδυνη καιρική κατάσταση.

Η γειτονική Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών, με τις περιοχές της Εξτρεμαδούρα, της Καστίλλης και της Λεόν να αποτελούν τις κύριες περιοχές ανησυχίας, σύμφωνα με τις αρχές. Η βορειοδυτική επαρχία Ορένσε ήταν σε κόκκινο συναγερμό, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ανέφερε σήμερα ότιτο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιβηρική θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει κι άλλες χώρες.

Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter