Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα και Λουτράκι (Videos)

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα και Λουτράκι  (Videos)

Μάχη με τις φλόγες θα δώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες μαίνεται η φωτιά. Δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων που είναι το μεγαλύτερο από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας. Νύχτα αγωνίας και στο Λουτράκι, σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στη Σαρωνίδα όπου κάηκαν σπίτια και δασικές εκτάσεις το μεσημέρι και σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σπίτια, αυτοκίνητα, ελαιόδεντρα, ζώα, έχουν παραδοθεί στις φλόγες από το μεσημέρι σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα. Δεκάδες οι καταγγελίες από κατοίκους για αργοπορημένες αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού.

Ξέσπασαν 81 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, συνελήφθησαν δύο άτομα για τη φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, ενώ ο 32χρονος που προσήχθη το απόγευμα για την πυρκαγιά στον Κουβαρά, αφέθηκε ελεύθερος. 

Διαβάστε σχετικά: Κάηκε ξανά το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αντιδήμαρχος Σαρωνικού στο documentonews.gr: Η πυρκαγιά είναι μέσα στα σπίτια στη Σαρωνίδα

Αντιδήμαρχος Λουτρακίου στο documentonews.gr: «Πέρασε από 6 οικισμούς η φωτιά – Κάηκαν σπίτια»

Στα Δερβενοχώρια δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς στην Πάρνηθα, ενώ στο Λουτράκι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο. «Kαταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική Οδό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους μετατράπηκαν, το μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν. Στην περιοχή επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα.

«Κάναμε συνέχεια αντιπυρικές ζώνες. Η φωτιά είναι μέσα στα ρέματα. Ευελπιστούμε το πρωί να έρθουν τα εναέρια μέσα. Είναι δύσβατη περιοχή με πολύ βάθος. Οι πυροσβέστες δεν μπορούν να μπουν εκεί. Σταμάτησε ο αέρας, ευχόμαστε να μη γυρίσει προς τον οικισμό της Τανάγρας. Πάντα τη φωτιά τη φοβόμαστε. Είναι μακριά η φωτιά από τα σπίτια», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγαλιάς

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μετεωρολόγων, η ένταση των ανέμων θα μειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σημειώνουν ότι ουδείς γνωρίζει το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς και στα τρία μεγάλα μέτωπα σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες οριοθέτησης των μετώπων τη νύχτα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται η συνδρομή των εναέριων μέσων.

Την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί δεκάδες καταγγελίες από κατοίκους και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης για αργοπορημένες αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται από τις Βρυξέλλες άμεση καταγραφή και αποζημιώσεις στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Υποσχέσεις για άμεση καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις – «Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει…» (Video)

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το 112 χρησιμοποιήθηκε πάνω από 5 φορές κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει στη γραμμή των εκκενώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για την πυρκαγιά στον Κουβαρά προσήχθη ένας 32χρονος υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με την πυρκαγιά.

Πλήθος καταγγελιών για τον κρατικό μηχανισμό 

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κουβαρά και τα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έκαναν εναέρια επιτήρηση θέτει με αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Διαβάστε σχετικά: Σοβαρές καταγγελίες για Κουβαρά: Τα εναέρια της Πυροσβεστικής μπορούσαν να πάρουν νερό μόνο από αεροδρόμιο και έφυγαν

Kάτοικος της περιοχής βέβαια κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν ούτε εναέρια μέσα αλλά και ότι υπήρξε μεγάλη αργοπορία καθώς όπως λέει για τουλάχιστον για μία ώρα που τηλεφωνούσε δεν ερχόταν κανείς.

Μιλώντας στην κάμερα του OPEN ο κάτοικος της περιοχής έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί, αλλά και στο γεγονός ότι η πυροσβεστική δεν ήξερε την περιοχή ώστε να προχωρήσει σε ένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό πλάνο.

«Λυπάμαι γι αυτούς που ψηφίσαμε, λυπάμαι για την Ελλάδα που ζω» ήταν τα λόγια του άνδρα ο οποίος ήταν εξαγριωμένος γιατί όπως δηλώνει παραμένουν αβοήθητοι.

Διαβάστε σχετικά: Οργή από κάτοικο στον Κουβαρά: Λυπάμαι γι αυτούς που ψηφίσαμε, λυπάμαι για την Ελλάδα (Video)

Αλαλούμ επικράτησε με το συντονισμό και τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στο Λουτράκι Κορινθίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες στο documentonews.gr, για άγνωστο λόγο δεν υπήρξε εναέριος συντονισμός μεταξύ των αεροσκαφών που κατέφτασαν στο σημείο με αποτέλεσμα να επικρατήσει… χάος. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυο από τα τέσσερα αεροσκάφη που έφτασαν στο Λουτράκι, σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις λόγω έλλειψης συντονισμού και αποχώρησαν.

Διαβάστε σχετικά: Αλαλούμ με τα εναέρια μέσα στο Λουτράκι: Έκαναν κύκλους αντί για ρίψεις επειδή δεν υπήρχε συντονιστικό αεροσκάφος

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, Τρίτη 18 Ιουλίου, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον χάρτη της ΓΓΠΠ, στην κατηγορία 4 βρίσκονται: Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία, Χίος, Ψαρά και Λέσβος, ενώ στην κατηγορία 3 θα είναι πολλές άλλες περιοχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter