Σκάνδαλο υποκλοπών: Η έρευνα στην Ισπανία προχωράει εν αντιθέσει με την Ελλάδα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η έρευνα στην Ισπανία προχωράει εν αντιθέσει με την Ελλάδα

Εν αντιθέσει με κάποια κράτη όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία, σε κάποια άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως επί παραδείγματι η Ισπανία, η Δικαιοσύνη φαίνεται να λειτουργεί ανεξάρτητα και στα πλαίσια του κράτους δικαίου όσον αφορά σε θέματα καταπάτησης των δικαιωμάτων των πολιτών τους. Αυτό τουλάχιστον είναι το ασφαλές συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα, μετά από την κλήση που έλαβε να καταθέσει ως ύποπτη για σοβαρά αδικήματα η πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας, Παθ Εστεμπάν Λόπεθ, σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης 63 ηγετών του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και άλλων, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλες Πουτζδεμόν, με Pegasus και με ένα άλλο λογισμικό, το Candiru. Οι παρακολουθήσεις έλαβαν χώρα από το 2017 σε κάποιους στόχους (σε μια ή δύο περιπτώσεις η παρακολούθηση ξεκίνησε από το 2015) και συνεχίστηκαν μέχρι τουλάχιστον και το 2020.

Οι παρακολουθήσεις των ηγετών των κομμάτων, αλλά και δικαστών και μελών της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούν έναν λεκέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας που ακόμα και σήμερα βασανίζει την πολιτική ζωή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεξιά και η ακροδεξιά επειδή δεν κατάφεραν να συμπήξουν κυβέρνηση προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας αμνηστίας που θα φέρει μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του Πέδρο Σάντσεθ και των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες είναι πως, από το 2019 – δύο χρόνια περίπου μετά από το δημοψήφισμα- μέχρι και τουλάχιστον το 2020 εκτός από τους ηγέτες των κομμάτων της ανεξαρτησίας παρακολουθούνταν ευρωβουλευτές του κόμματος της καταλανικής αριστεράς και συγκεκριμένα η Ντιάνα Ρίμπα και ο Τζόρντι Σολέ, ο ίδιος ο Πέδρο Σάντσεθ και η τότε υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις έγιναν γνωστά πέρσι έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Citizen Lab του Καναδά και έπειτα από εξέταση των τηλεφώνων των θυμάτων. Σημειώνεται πως ο Σάντσεθ και οι κυβερνητικοί του εταίροι (της απερχόμενης κυβέρνησης) δεν έχουν παραδεχθεί την παρακολούθηση των ηγετών της Καταλονίας, ενώ έχουν υποστηρίξει ότι και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης ήταν θύματα παρακολούθησης.

Η πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας πάντως είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί πέρσι λίγες μόλις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις από το Citizen Lab, ενώ η κατάθεση της στην δικαιοσύνη αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση, η οποία παραμένει σκοτεινή δεδομένης της άρνησης της Ισραηλινής κυβέρνησης (που έχει αναπτύξει το Pegasus) να δώσει στοιχεία. Η έρευνα από την δικαιοσύνη μετράει ήδη έναν περίπου χρόνο και η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες εσωτερικά, αλλά και θα δείξει τον δρόμο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν το ίδιο. Όσον αφορά στο θέμα της διερεύνησης των σκανδάλων παρακολουθήσεων που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, εγκαλούσε την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ελλάδα και το… Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες για το θέμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter