Ακρίβεια: «Σμπαράλια» το κυβερνητικό αφήγημα – 6 στους 10 τη θεωρούν «εγχώριο πρόβλημα»

Ακρίβεια: «Σμπαράλια» το κυβερνητικό αφήγημα – 6 στους 10 τη θεωρούν «εγχώριο πρόβλημα»

Στο Μαξίμου πασχίζουν να «περάσουν» το αφήγημα ότι η ακρίβεια είναι… εισαγόμενη, ωστόσο 6 στους 10 πολίτες διαφωνούν, επιρρίπτοντας ξεκάθαρα την ευθύνη στην ανεπάρκεια εφαρμογής πολιτικών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Το 57% των ερωτηθέντων στην έρευνα γνώμης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Pulse, χαρακτηρίζει την ακρίβεια ως «ελληνικό πρόβλημα», σε αντίθεση με τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης που μιλούν συνεχώς για τον «διεθνή παράγοντα» και τον αντίκτυπο που έχει στη χώρα.

Από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια, το 87% το χαρακτηρίζει ως «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό.

Έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι προβληματίζονται ιδιαίτερα από τις τιμές στα βασικά αγαθά, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν αναφορά στην ενέργεια (λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα). Ενδεικτικό της δυσμενούς κατάστασης που έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες είναι το γεγονός πως το 34% απάντησε ότι φέτος δεν έκανε διακοπές. Αντίθετα, από όσους κατάφεραν να πάνε, το 26% ανέφερε ότι ξόδεψε τα ίδια χρήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες διακοπές.

Κρίνοντας από τις παραπάνω διαπιστώσεις, είναι λογικό το γεγονός πως σύμφωνα με την έρευνα, το 64% αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον έναντι του 34% που μιλά για θετικά βήματα.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι τιμές στα καύσιμα – Σταθερά πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη

Μικρή αύξηση (σε σύγκριση με την έρευνα του 2022) εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 54% ανησυχούν (από 49%), ενώ 44% δεν ανησυχούν (ίδιο ακριβώς ποσοστό με την προηγούμενη μέτρηση). Αντίστοιχο ποσοστό ανησυχίας καταγράφεται και (μόνο) στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων: 55% ανησυχούν (από 54%) και 43% δεν ανησυχούν (βελτίωση από το 38% της προηγούμενης φοράς).

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, τονίζοντας τα εξής:  «Όταν περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μία έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει όλο αυτό καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα θα συνεχιστούν. Ρόλο σε αυτό -ειδικά για τα τρόφιμα- θα παίξει και η καταστροφή στη Θεσσαλία.

Διαβάστε σχετικά: Χαριστική βολή από το πετρέλαιο θέρμανσης

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχουμε εισέλθει σε μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πολιτών φαίνονται και στο κύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, ενώ και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει με προσοχή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ανοιχτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά στο «μάτι» του κυκλώνα».

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» σε καύσιμα και τρόφιμα καίνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter