Σουηδία: Εκτόξευση ερευνητικού πυραύλου- Έπεσε κατά λάθος στη Νορβηγία

Σουηδία: Εκτόξευση ερευνητικού πυραύλου- Έπεσε κατά λάθος στη Νορβηγία

Ένας ερευνητικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Sweden Space Corp (SSC) νωρίς τη Δευτέρα από το Διαστημικό Κέντρο Esrange στη βόρεια Σουηδία παρουσίασε δυσλειτουργία και προσγειώθηκε 15 χιλιόμετρα (9,32 μίλια) μέσα στη γειτονική Νορβηγία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο πύραυλος έφθασε σε ύψος 250 χιλιομέτρων (155,34 μίλια) όπου πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Προσγειώθηκε στα βουνά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Φίλιπ Όλσον, επικεφαλής επικοινωνίας της SSC. Υπάρχουν διαδικασίες ρουτίνας όταν τα πράγματα πάνε στραβά και ενημερώνουμε τόσο τη σουηδική και τη νορβηγική κυβέρνηση, όσο και άλλους φορείς, είπε.

Οι εργασίες για την ανάκτηση του φορτίου βρίσκονται σε εξέλιξη και ξεκινάει έρευνα για να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες πίσω από την απρογραμμάτιστη πορεία πτήσης, δήλωσε η υπηρεσία.

«Οι νορβηγικές αρχές λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στη νορβηγική πλευρά των συνόρων», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης των συνόρων, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες νορβηγικές αρχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των κατάλληλων διαύλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το υπουργείο δεν είχε λάβει επίσημη ειδοποίηση για το περιστατικό από τις σουηδικές αρχές, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter