Σουηδία προς Μακρόν: Καθόλου επίκαιρο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

Σουηδία προς Μακρόν: Καθόλου επίκαιρο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία
Belgium EU Sweden

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO.

“Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν”, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει “να αποκλειστεί” στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων μελλοντικά στην Ουκρανία

“Προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία (και αυτό) με διάφορους τρόπους”, υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου την αποστολή ρεκόρ στρατιωτικής βοήθειας (το 15ο πακέτο) στο Κίεβο υπό τη μορφή εξοπλισμών ύψους 633 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται πυρομαχικά πυροβολικού, πολεμικά σκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα και βομβίδες, εξοπλισμό που ζητεί αδιάκοπα το Κίεβο.

“Δεν υπάρχει αίτημα” από την ουκρανική πλευρά για χερσαίες δυνάμεις, γνωστοποίησε επίσης ο Κρίστερσον. “Το θέμα αυτό δεν είναι επίκαιρο”, επέμεινε, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό στο μέλλον, σύμφωνα με το AFP.

“Επιπλέον, οι παραδόσεις των χωρών όσον αφορά τη δέσμευσή τους” στη διεθνή σκηνή διαφέρουν μεταξύ τους, και “η γαλλική παράδοση δεν είναι η σουηδική παράδοση”, σχολίασε ο Σουηδός πρωθυπουργός στο SVT.

Μολονότι συνδράμει διεθνείς δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης, η Σουηδία δεν έχει γνωρίσει πόλεμο ύστερα από μια σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της έγκρισης από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας της προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη στον οργανισμό.

Η Στοκχόλμη, η οποία επιδιώκει την προσχώρησή της στην Ατλαντική Συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα γίνει το 32ο μέλος της, θέτοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο άνω των 200 ετών αποχής από οποιαδήποτε στρατιωτική δέσμευση.

“Η Σουηδία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά την ευρω-ατλαντική ασφάλεια”, δήλωσε ο Κρίστερσον μετά το πράσινο φως του ουγγρικού κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θεωρεί αδιανόητο ότι ο Τραμπ στηρίζει τον Πούτιν

Η Ουκρανία ευχαριστεί για τα όπλα – Αυτά που οι Έλληνες μαθαίνουν τελευταίοι…

«Δυτικά κράτη θέλουν να στείλουν στρατό στην Ουκρανία»: «Βόμβα» του Σλοβάκου πρωθυπουργού πριν τη διάσκεψη Μακρόν

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με χτυπήματα F-16 εντός της Ρωσίας;

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Ο εφιάλτης, ο παράγοντας Ερντογάν και τα σενάρια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter