«Στα σκαριά» ευρύτερο πρόγραμμα κατά της ακρίβειας από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Στα σκαριά» ευρύτερο πρόγραμμα κατά της ακρίβειας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ευρύτερο «ολιστικό» πρόγραμμα κατά της ακρίβειας –με μεγάλο αριθμό παραμέτρων- ετοιμάζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετά και τις δύο συνεδριάσεις της επιτροπής επίλεκτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (πάνω από 30) προβλέπει, επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης χονδρικής και λιανικής σε 66 κατηγορίες βασικών αγαθών, ενώ προβλέπεται και μηδενισμός του ΦΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως απαιτούνται συνδυαστικές πολιτικές που βασίζονται στις κρατικές παρεμβάσεις και στους αυστηρούς ελέγχους στην αγορά με στόχο την ολική αναθεώρηση της ερμηνείας του φαινομένου της ακρίβειας, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
Εξάλλου η ενίσχυση του εισοδήματος, οι νέες πολιτικές για τα ζητήματα φορολογίας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «πακέτο» προτάσεων που εξετάζεται:

* Η επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης χονδρικής και λιανικής σε 66 κατηγορίες βασικών αγαθών με πρόβλεψη, μάλιστα, για μηδενισμό του ΦΠΑ. Όσον αφορά τις 66 κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με πληροφορίες το εξεταζόμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους στη χονδρική και στη λιανική. Εξετάζεται η κάλυψη των πιθανών απωλειών των επιχειρήσεων από το κράτος μέσω καταβολής του ισοδύναμου της απώλειας (μείωση φορολογίας, άμεση επιδότηση μεταφορικού κόστους κ.ά.).

* Συζητούνται η προώθηση διμερών προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, αλλά και ο καθορισμός του περιθωρίου κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, σε πρώτο πλάνο παραμένουν η φορολόγηση των υπερκερδών σε παραγωγή και προμήθεια ρεύματος και η προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

* Διαμορφώνεται μία πρόταση συνολικής ρύθμισης του χρέους των ιδιωτών προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη την αναλογική κρατική παρέμβαση ενίσχυσης του ενοικιαστή στέγης.

* Στο ίδιο μήκος κύματος, ενδεχομένως να προβλεφθεί η πλήρης φορολογική απαλλαγή από τα έσοδα ενοικίων για τη μίσθωση διαμερισμάτων και κατοικιών που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Ουσιαστικές προτάσεις αναμένεται να διατυπωθούν για τη δραστική μείωση του καλλιεργητικού και του κτηνοτροφικού κόστους, όπως διακρατικές συμβάσεις προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών και η θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης αγροεφοδίων από τους πολυεθνικούς και τους εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές.

* Στα μέτρα στήριξης των αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει αμετακίνητος από τη θέση κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως και σε άλλους τομείς.

* Συζητούνται, επίσης, η αλλαγή του σημερινού πλαισίου υπολογισμού των προστίμων για αισχροκέρδεια ως ποσοστού επί του τζίρου της τιμωρούμενης επιχείρησης, καθώς και η δημιουργία «μαύρης λίστας» για όσους αισχροκερδούν ή λειτουργούν καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό.

Η προώθηση του σχεδίου κατά της ακρίβειας

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η καμπάνια κατά της ακρίβειας θα αποτελείται από τρία διαφορετικά στάδια: συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των θέσεων, συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών των 66 βασικών αγαθών, διαδικτυακή καμπάνια προβολής των προτάσεων. Παράλληλα, με την έναρξη της καμπάνιας έχει προταθεί η κατάθεση πολυνομοσχεδίου που θα αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης: 

Ξανά στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι – Μεγάλη πορεία με τα τρακτέρ στον Βόλο (Video)

Βορίδης βαρέων βαρών

Στάση εργασίας στους αρχαιολογικούς χώρους – Συνάντηση Κασσελάκη με αρχαιοφύλακες στην Ακρόπολη (Video)

ΗΠΑ: Άνετη επικράτηση Τραμπ στην Άιοβα – Στο πλευρό του και ο Ραμασουάμι

Κύρτσος για ελληνικές τράπεζες: Η μπανανία μεγάλων συμφερόντων!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter