Στάχτη στα μάτια των πολιτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στάχτη στα μάτια των πολιτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
AP Photo/Achilleas Chiras

Για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αποτίμηση των καταστροφών από δορυφορικές εικόνες.

Απευθυνόμενη προφανώς σε «ιθαγενείς», η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να υποβαθμίσει το κυριότερο εργαλείο για την παρακολούθηση καταστροφών, το Copernicus, που έχει φτιαχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρησιμοποιεί τα ακριβέστερα τεχνικά μέσα για τον σκοπό του.

Διαβάστε επίσης: Σε πανικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τώρα αμφισβητεί και τις δορυφορικές εικόνες για τις καμένες εκτάσεις

Στην ανακοίνωση διαβάζουμε: «Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους».

Το σημαντικό λάθος των καρεκλοκένταυρων που έγραψαν την ανακοίνωση είναι ότι νομίζουν ότι οι μετρήσεις του Copernicus γίνονται με κοινές κάμερες. Στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιεί τα συστήματα MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) και VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), όπως φαίνεται από το παρακάτω screenshot.

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά αυτά τα δορυφορικά συστήματα «βλέπουν» σε πολλές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και δεν τις «τυφλώνει» ο καπνός. Επίσης το Copernicus διαρκώς διορθώνει τους χάρτες του, που σίγουρα είναι πιο αξιόπιστοι από τις ανακοινώσεις του υπουργείου που… ρίχνουν στάχτη στα μάτια.

Δεν αρκεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο έλεγχος της πλειονότητας των ΜΜΕ, θέλει να απαξιώσει και τα επιστημονικά εργαλεία. Είναι ικανή για όλα, αρκεί να μην αναλάβει ευθύνες. Φταίνε οι δορυφόροι, οι εμπρηστές, ο πάντα θυελλώδης άνεμος, το ανάγλυφο του εδάφους, η κακιά η μοίρα, οι εξωγήινοι, ο ανάδρομος Ερμής. Ποτέ δεν φταίει ότι λείπουν χιλιάδες πυροσβέστες από το οργανόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος που η ίδια κυβέρνηση είχε εγκρίνει και βέβαια ποτέ δεν φταίει ότι δεν έγινε τίποτα για την πρόληψη.

Διαβάστε επίσης: Copernicus: Στην Ελλάδα οι 13 από τις 22 χειρότερες πυρκαγιές της Ευρώπης εφέτος

Copernicus: Στον Έβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης – 723.440 στρέμματα καμένα

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος Copernicus έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και την εταιρεία Mercator Océan.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter