ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή Εμφιετζόγλου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές του Μαΐου

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή Εμφιετζόγλου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές του Μαΐου

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του κόμματος «Πατριωτική Ένωση – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, καθώς κρίθηκε ότι αρμόδιο για τα εκλογικά θέματα είναι μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Συγκεκριμένα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης) με την υπ΄ αριθμ. 1088/2023 απόφασή του, μέσα σε μια εβδομάδα από την ημέρα συζήτησης στο ακροατήριο, απέρριψε την αίτηση του επίμαχου κόμματος και έκρινε ότι αρμόδιο για την επίλυση εκλογικών θεμάτων που ανακύπτουν προ και μετά των εκλογών, είναι το ΑΕΔ.

Το ΣτΕ αναφέρει, ότι η αμφισβήτηση απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν αυτή εκδίδεται κατά την προεκλογική περίοδο, δημιουργεί εκλογική διαφορά, η επίλυση της οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΕΔ.

Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε (επικαλούμενο και παλαιότερη νομολογία του ΑΕΔ) ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «οι οποίες επιλύουν διαφωνίες για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος, εντός ή εκτός της προεκλογικής περιόδου, δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, διότι είναι πράξεις δικαστικής και όχι διοικητικής αρχής».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Εμφιετζόγλου, μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Παπαδημητρίου, υποστήριζε ότι ήταν παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων που έγινε από τον ‘Αρειο Πάγο (1/2023) εν όψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν επέτρεψε στο κόμμα του να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Στο ΣτΕ συζητήθηκε ο αποκλεισμός του κόμματος Εμφιετζόγλου στις πρώτες εκλογές

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter