Στη Βουλή τα νέα στοιχεία για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011

Στη Βουλή τα νέα στοιχεία για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011

Στην αρμοδιότητα της Βουλής τέθηκαν τα στοιχεία για ακόμη μία υπόθεση αγοράς φαρμάκων μετά τον φάκελο που διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού συσχέτισε δύο δικογραφίες σχετικά με προμήθειες του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία που απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί αν προκύπτουν στοιχεία για ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, αφορούν τόσο την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο υπουργίας του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου όσο και την αγορά αντιικών φαρμάκων που αφορά την περίοδο 2006-2011.

Η δικογραφία για τα αντιικά φάρμακα σχηματίστηκε μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ ,τον Ιανουάριο του 2017, ότι παραμένουν αδιάθετα και ουσιαστικά άχρηστα πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες αντιικά φάρμακα στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η καταγγελία τέθηκε στο εισαγγελικό στόχαστρο με προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, η οποία έδωσε εντολή στο Σώμα Ελεγκτών Υγείας να ελέγξει τα καταγγελλόμενα και να συντάξει πλήρη έκθεση.

Στην έκθεση του ΣΕΥΠ, που παραδόθηκε στην κ. Μαρούδα τον Δεκέμβριο του 2017, αμφισβητείται έντονα η σκοπιμότητα αυτών των αγορών και αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να αιτιολογούν τις τόσο μεγάλες παραγγελίες αντιϊκών φαρμάκων. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία και την αξιολόγηση των Ελεγκτών, οι επίμαχες προμήθειες της περιόδου 2005-20011, προκάλεσαν ζημιά στα δημόσια ταμεία που προσδιορίζεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τους ελεγκτές, δεν θεμελιώνεται από κανένα επιστημονικό- εργαστηριακό δεδομένο η ύπαρξη πανδημίας στη χώρα από την εποχική γρίπη και ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας στη χώρα μας. Οι ελεγκτές Υγείας αποφαίνονται ότι δεν δικαιολογείται και «ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης» της με παραγγελίες φαρμάκων τόσο ευρείας κλίμακας.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι επίμαχοι όροι των συμβάσεων προμήθειας αντιϊκών φαρμάκων στερούν από το Δημόσιο τη δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρείες, εάν δεν υπάρξει πανδημία. Έτσι οι εν λόγω αγορές κατέληξαν στις αποθήκες του ΥΦΕΤ. Παράλληλα αναφέρει ότι οι συμβάσεις υπογράφηκαν χωρίς προηγουμένως να γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η δικογραφία για τα αντιϊκά παραδόθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όπου και συσχετίστηκε με αυτήν που αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια, η οποία εντωμεταξύ είχε ανασυρθεί από το αρχείο στο πλαίσιο της έρευνας για την φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Πλέον τα στοιχεία και από τις δύο υποθέσεις είναι στη διάθεση της Βουλής, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς οι Εισαγγελείς Διαφθοράς τα απέστειλαν «αμελλητί» χωρίς καμία αξιολόγηση, προκειμένου να κριθεί αν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter