Στην Ελλάδα του 2022 καταδικάστηκε δημοσιογράφος που τόλμησε να καταγράψει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν πολίτη

Στην Ελλάδα του 2022 καταδικάστηκε δημοσιογράφος που τόλμησε να καταγράψει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν πολίτη

Σε φυλάκιση έντεκα μηνών με αναστολή επειδή παρενέβη σε περιστατικό αστυνομικής βίας στο κέντρο της Αθήνας πριν από δύο χρόνια, καταδικάστηκε η κούρδισσα δημοσιογράφος Μπερτσέμ Μορντενίζ. Η δημοσιογράφος, κατηγορείτο για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και απειλή, ενώ την κατηγορία της  πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού  αντιμετώπιζε και ο συνάδελφός της Τσαγκντάς Καπλάν ο οποίος όμως αθωώθηκε.

Η Μορντενίζ και ο Καπλάν κατηγορούντο διότι τον Αύγουστο του 2020 παρενέβησαν σε ένα περιστατικό αστυνομικής βίας σε κοινή θέα στο κέντρο της Αθήνας. Η δικαστική περιπέτεια της Μπερτσέμ και του Τσαγκντάς ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και της δημοσιογράφου Εύας Παπαδοπούλου, η οποία παρακολουθούσε εξ αρχής την υπόθεση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκείνη την ημέρα  καθώς περπατούσαν στην Ερμού είδαν άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ να ξυλοφορτώνουν έναν νεαρό ο οποίος έγραψε με μαρκαδόρο τη λέξη «Κavala», δηλαδή τον τόπο καταγωγής του, σε μία από τις ζαρντινιέρες του «Μεγάλου Περιπάτου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί της ΔΡΑΣΗ –γνωστοί για τη βίαιη συμπεριφορά τους έναντι πολιτών- χτυπούσαν τον νεαρό ακόμη κι όταν ήταν δεμένος πισθάγκωνα και δεν μπορούσε πλέον να αντιδράσει. Οι δύο κούρδοι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να καταγράφουν τις εικόνες αυτές με τα κινητά τους τηλέφωνα, γεγονός ως συνήθως συμβαίνει προκάλεσε την οργή των αστυνομικών οι οποίου τους επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Οι αστυνομικοί έριξαν τον Τσαγκντάς στο έδαφος τραβώντας τον από τον λαιμό, ενώ προκάλεσαν αμυχές στην Μπερτσέμ. Το περιστατικό δεν σταμάτησε εκεί αφού τελικά οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μαζί με τον νεαρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι συλληφθέντες παρέμειναν στο Α.Τ. Ακροπόλεως μέχρι το πρωί χωρίς τροφή ή νερό, ενώ ένας αστυνομικός έχει καταγγελθεί ότι έφτυσε τη Μορντενίζ στο πρόσωπο. Δύο αστυνομικοί πάντως οι οποίοι ήταν μάρτυρες κατηγορίας ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πως οι δύο δημοσιογράφοι τούς επιτέθηκαν ενώ συγκεκριμένα η Μορντενίζ τους απείλησε, αποκαλώντας έναν από τους δυο άντρες της ΕΛ.ΑΣ. «καραφλό, άχρηστο, ξεδιάντροπο».

Στην αίθουσα του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, χωρίς κανέναν από τους δεκάδες άλλους μάρτυρες που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο περιστατικό -πέρα από τους ίδιους τους αστυνομικούς-, η Μορντενίζ κηρύχθηκε ένοχη για εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων και απειλή κατά συρροή και καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Η ίδια άσκησε έφεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter