Στόλτενμπεργκ: «Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν να μπει η Ουκρανία στη συμμαχία»

Στόλτενμπεργκ: «Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν να μπει η Ουκρανία στη συμμαχία»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε την Παρασκευή ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να μπει και η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, εν ευθέτω χρόνω, αφού τελειώσει ο πόλεμος.

Ο νορβηγός πολιτικός, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, είπε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής να μπει η Ουκρανία στη συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις επισημάνσεις του έπειτα από το ταξίδι στο Κίεβο, όπου ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει η είσοδος της χώρας του στο ΝΑΤΟ με διαδικασίες fast-track.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι προτεραιότητα προς το παρόν είναι «να επικρατήσει η Ουκρανία» έναντι της Ρωσίας και να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα έχει επίσης την «ισχύ αποτροπής νέων επιθέσεων». Μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι να μην είναι μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι έχει αποδεχτεί την πρόσκλησή του για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Πάγιο αίτημα

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τη δέσμευση όλων των χωρών μελών να προστατεύουν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης, ήταν από καιρό αίτημα από το Κίεβο. Αν και το ΝΑΤΟ συμφώνησε κατ’ αρχήν το 2008 ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί, η χώρα δεν έλαβε ποτέ επίσημα το «πράσινο φως» για ένταξη.

Το ξέσπασμα των μαχών με τη Ρωσία, που χρονολογείται από το 2014, λειτούργησε επίσης ως περαιτέρω αποτρεπτικός παράγοντας για τα μέλη του ΝΑΤΟ, επειδή η άμεση ένταξη της Ουκρανίας θα συνεπαγόταν μια άμεση σύγκρουση με μια πυρηνικά οπλισμένη Μόσχα, με την οποία οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να εμπλακούν.

Ο Ζελένσκι έχει προγραμματιστεί να παραστεί στην επόμενη ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον Ιούλιο, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θέλουν η συμμαχία να συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για την ένταξη ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη τον περασμένο Σεπτέμβριο, επτά μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Σκεπτικισμός στη Γερμανία

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, είχε ήδη πει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι απίθανη εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Παράλληλα, η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αφού παραδεχτεί ότι η Ουκρανία είναι σχεδόν de jure μέλος του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της μεγάλης εμπλοκής της συμμαχίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, θέτει τρία σημαντικά ερωτήματα, που πρέπει εν τέλει να απαντήσουν οι χώρες-μέλη αν θέλουν να τη βάλουν στο ΝΑΤΟ: Μια συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ειρηνεύσει ή θα ερεθίσει τα πνεύματα; Θα αναγκαστούν τα υπόλοιπα μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό τον πόλεμο ή σε μετέπειτα εκστρατεία του Κιέβου για επανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών στα ανατολικά της Ουκρανίας; Τέλος, θα μπορέσει η Ουκρανία να συμβάλλει στην άμυνα της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού; Η εφημερίδα εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει αποδεκτή από τη Ρωσία μια συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter