Στον Εισαγγελέα η «εγκατάλειψη» των ναυτικών του ANGELIC POWER στην Κίνα

Στον Εισαγγελέα η «εγκατάλειψη» των ναυτικών του ANGELIC POWER στην Κίνα
Πηγή φωτογραφίας: marinetraffic.com

Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, κατέθεσε το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος σχετικά με την «εγκατάλειψη» όπως καταγγέλλει των ναυτικών του πλοίου ANGELIC POWER στην Κίνα. Πρόκειται για την υπόθεση των 21 ναυτικών και ενός τεχνικού που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο «ANGELIC POWER» της ναυτιλιακής εταιρείας PANTHALASSA MARITIME CORP, ανοιχτά της Κίνας εδώ και μήνες.

Η αναφορά που κατατέθηκε από το δικηγόρο Δημοσθένη Μπακόπουλο πρώην επικεφαλής της καταργηθείσας από την κυβέρνηση της ΝΔ, Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ) έχει κοινοποιηθεί τόσο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και σε βουλευτές, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και την ΠΕΝΕΝ.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, οι ναυτεργάτες των πλοίων ANGELIC GLORY και ANGELIC POWER της ναυτιλιακής εταιρίας DIAMLEMOS SHIPPING COMPANY LTD βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή της Κίνας, 40 ναυτικά μίλια από το Χονγκ Κονγκ, για διάστημα πάνω από ένα μήνα. Μάλιστα «αρκετοί από αυτούς έχουν υποβάλλει την παραίτηση τους και ζητούν με αυτήν την αντικατάστασή τους για πάνω από τρεις έως τέσσερις μήνες».

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, «η εταιρεία όλο αυτό το διάστημα επικαλείται το υγειονομικό πρόβλημα (πανδημία), την μη λειτουργία των αεροπορικών πτήσεων και συνδέσεων και με τον τρόπο αυτό δεν καθίσταται δυνατή η παλιννόστησή τους». Επίσης τις τελευταίες μέρες στα πλοία «διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στην τροφοδοσία των πλοίων και των πληρωμάτων και τα προβλήματα αυτά καθιστούν ακόμη πιο αφόρητη την διαβίωσή τους». Ακόμη  όπως επισημαίνεται, οι ναυτεργάτες «δεν έχουν πληρωθεί – εξοφληθεί για τον μήνα Ιούλιο και τον τρέχοντα Αύγουστο». Στο πρώτο πλοίο εργάζονται επτά έλληνες και στο δεύτερο έξι έλληνες Ναυτεργάτες από τα 20 συνολικά άτομα που επανδρώνουν το κάθε πλοίο.

«Πιθανή διάπραξη αδικημάτων»

Στην αναφορά, ο δικηγόρος Μπακόπουλος υπογραμμίζει πως δεν εφαρμόστηκε η σχετική νομοθεσία και πως «αν και το πλήρωμα του πλοίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και οκτώ μήνες δεν συγκλήθηκε ούτε η αρμόδια επιτροπή» του υπουργείου Ναυτιλίας που προβλέπεται από το νόμο.

«Η παράλειψη αυτή συνιστά σκανδαλώδη εύνοια προς τους πλοιοκτήτες» επισημαίνεται στην αναφορά. Ο κ. Μπακόπουλος ζητεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά να διερευνήσει την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τα αρμόδια διοικητικά όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα κατά πόσο έχουν διαπραχθεί τα ποινικά αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης του πληρώματος σε κίνδυνο».

Διαβάστε την αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter