Στοπ από Δούκα στις τρικλοποδιές του Μπακογιάννη

Στοπ από Δούκα στις τρικλοποδιές του Μπακογιάννη

Δεν είναι της συγκρουσιακής τακτικής ο νέος δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας. Αντιθέτως, είναι της Realpolitik – προέρχεται άλλωστε από το ΠΑΣΟΚ– και κυρίως έχει επιλέξει να πορεύεται με βάση την εφαρμοσμένη διαχείριση καταστάσεων. Ομως η συναινετική στρατηγική για την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας δεν τον εμποδίζει να θέτει «κόκκινες γραμμές».

Εχει εμβληματικό χαρακτήρα η πρώτη αντιπαράθεση του Χ. Δούκα με τον απερχόμενο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη για το μεγαλοπεριπατητικό ανενεργό εργοτάξιο της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι ούτε γινάτι ούτε επίδειξη ισχύος. Εμπεριέχει στοιχεία προσδιοριστικά του τρόπου που θα κινηθεί στη διακυβέρνηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας αλλά και των τεχνικών εμποδίων τα οποία υπάρχουν ή έχουν τεθεί εξαιτίας συμβάσεων και διαδικασιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί για έργα. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ζήτησε τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου. Με δεδομένο ότι αυτά δεν υλοποιήθηκαν ως τώρα, παρότι πέρασαν τρία χρόνια ταλαιπωρίας των Αθηναίων (κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ.) και συνυπολογίζοντας ότι θέση της παράταξής του είναι η δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στη Βασ. Ολγας, κάλεσε τον Κ. Μπακογιάννη να μην προχωρήσει περαιτέρω και να μη δεσμεύσει τη νέα δημοτική αρχή.

Εχει στόχευση η πρώτη αντιπαράθεση με τον μέχρι πρότινος κυρίαρχο Κ. Μπακογιάννη, τον οποίο ο Χ. Δούκας εκτόπισε από τον θώκο του Δήμου Αθηναίων στις κάλπες της 15ης Οκτωβρίου 2023 με θριαμβική ανατροπή (55,96% στον β΄ γύρο από 14,19% στον α΄ γύρο) και με τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εμπεριέχει την προειδοποίηση ότι η νέα δημοτική αρχή αφενός θα προβεί, όπου χρειαστεί, στον έλεγχο για τα τεκταινόμενα της δημαρχίας Μπακογιάννη, αφετέρου θα απαιτήσει να μη δεσμεύσει τη δική του θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024 με έργα τα οποία είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από το πλαίσιο που έχει καταγραφεί στο πρόγραμμα της νικήτριας παράταξης Αθήνα Τώρα. Για άλλους, όπως στελέχη αριστερών δημοτικών παρατάξεων, όλα αυτά μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την επόμενη μέρα και για όσα δεν θα κάνει η νέα διοίκηση με πρόφαση τις τεχνικές δυσκολίες και τις δεσμεύσεις της πρότερης αρχής.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έσπευσε να υπερασπιστεί τον Κ. Μπακογιάννη και με έναν τρόπο να «νουθετήσει» τον νεοεκλεγέντα Χ. Δούκα παίρνοντας θέση για τη συνέχιση των έργων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι (25.10.2023) ότι η πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας περιλαμβάνεται στο σχέδιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας που έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΟ ήδη από το 2000, ενώ εξήγησε ότι είναι περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και οι καθυστερήσεις από παλιά συνδέονται και με ζητήματα κυκλοφοριακής διαχείρισης. Μάλιστα η Λ. Μενδώνη σημείωσε με έμφαση ότι «για το θέμα της Βασ. Ολγας πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων – και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε».

Πάντως ο Χ. Δούκας με δημόσια τοποθέτησή του τάχθηκε μεν υπέρ της ήπιας κυκλοφορίας στη Βασ. Ολγας, αλλά χωρίς να απεμπολεί το όραμα «για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα και την ενοποίηση των δημόσιων και πράσινων χώρων»… Επεται συνέχεια και για άλλες «κόκκινες γραμμές» του Χ. Δούκα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter