Στουρνάρας στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν γνωρίζω για παρέμβαση Παππά στην Τράπεζα Αττικής για τα δάνεια σε Καλογρίτσα

Στουρνάρας στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν γνωρίζω για παρέμβαση Παππά στην Τράπεζα Αττικής για τα δάνεια σε Καλογρίτσα

Απαλλακτικός σε ό,τι αφορά σε οποιαδήποτε παρέμβαση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στην Τράπεζα Αττικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει ευνοϊκή μεταχείριση ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας εμφανίστηκε κατά την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν μπορώ να πω για παρέμβαση του Νίκου Παππά στην Τράπεζα Αττικής, για τα δάνεια σε Καλογρίτσα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά του δικηγόρου Βαγγέλη Γεωργακόπουλου για το αν είχε «υποπέσει στην αντίληψή του παρέμβαση ή υποψία παρέμβασης από τον Νίκο Παππά στην Τράπεζα Αττικής για τα δάνεια σε Καλογρίτσα».

Στην κατάθεση του ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, στις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος να τεθεί διοίκηση στην εν Τράπεζα, ενώ ανέφερε ότι, «ξηλώθηκε», διοίκηση που τοποθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων είπε: «Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σε σχέση με την τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα».

Eνώ σε ερώτηση, εάν ευθύνονται τα δάνεια στην Τοξότης (εταιρία Καλογριτσα), ο ίδίος απάντησε:

Στουρνάρας: Δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εαν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Πρόεδρος: Πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47 εκατ. ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε; Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;

Στουρνάρας: Θα ήταν τραγικό λάθος, αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

Προέδρος: Ξέρετε αν ο όμιλος Καλογρίτσα μετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με Δανειοδοτήσεις;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν… ποινικό, σήμερα απαγορεύεται ρητά.

Ένταση για το SMS

Νωρίτερα ένταση σημειώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, όταν οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα εμφάνισαν στο Δικαστήριο ένα SMS, το οποίο όπως υποστήριξαν φέρεται να εστάλη στον Καλογρίτσα από τον πρώην Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Πρόκειται για SMS με το οποίο ο Νίκος Παππάς, όπως υποστήριξαν φέρεται να ενημερώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα, καταγράφοντας ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

Η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά, ήταν έντονη. Ειδικότερα, ο Γιάννης Μαντζουράνης χαρακτήρισε το SMS ως «συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας (σ.σ της ιδιαιτέρας γραμματέα Καλογρίτσα σε βάρος της οποίας κατέθεσε μήνυση ο πρώην υπουργός), ενώ τόνισε ότι, έχει «μηδαμινή αποδεικτική αξία».

«Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Άρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας» σημείωσε σε δήλωσή του ο Γ. Μαντζουράνης.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας στο Ειδικό Δικαστήριο: Τα 3 εκατ. ευρώ του Καλογρίτσα δεν πήγαν στο Documento

Ο Στουρνάρας αποκαλύπτει την επιχείρηση λάσπης του Μητσοτάκη κατά του Documento

Ομολογούν ότι ο Καλογρίτσας ήθελε να κλείσει το Documento για χάρη του Στουρνάρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter