ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο για έξοδο Αχτσιόγλου και… Σία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο για έξοδο Αχτσιόγλου και… Σία

Ζυγίζουν τα βήματά τους για την επόμενη μέρα τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου που κινείται με διαφορετικές ταχύτητες προς την έξοδο από την Κουμουνδούρου. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συνδιάσκεψη της λεγόμενης ομάδας 6+6 στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αντώνης Τζανακόπουλος.

Η απόφαση για τις κινήσεις τους δεν είναι εύκολη, όχι μόνο γιατί σταθμίζουν όλα τα δεδομένα, μετά την πρόσφατη συγκρουσιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά γιατί δεν υπάρχει ενιαία στάση εντός της ομάδας 6+6. Ένα τμήμα των στελεχών εμφανίζεται έτοιμο από… χθες να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλα στελέχη, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου κ.ά. τάσσονταν μέχρι τώρα υπέρ της άποψης να μείνει η ομάδα και να δώσει τη μάχη των ιδεών και προτάσεων μέσα στο κόμμα.

Ήδη πάντως έχει σπάσει το γυαλί και η πλειονότητα των στελεχών λένε σε συζητήσεις τους ότι δεν υπάρχουν κοινά σημεία με την πολιτική και την τακτική που ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Το αποτύπωμα που άφησε η απόπιερα δημοψηφισματικών διαγραφών είναι βαθύ αλλά αποτελεί την αφορμή για τη ρήξη. Αλλωστε στο κείμενο των «11» που είχαν καταθέσει στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής (οι 7 βουλευτές, μεταξύ των οποίων η Εφη Αχτσιόγλου) το αναδείκνυαν όχι ως ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αλλά ως πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αφού για την Αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας».

Το κείμενο των «11» το είχαν υπογράψει οι Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης. Διατηρούν την άποψη ότι τη μερίδα του λέοντος για τις εξελίξεις την έχει η ηγετική ομάδα και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος , όπως αναφέρουν στο κείμενό τους, επέλεξε συνειδητά , αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”. Οι «11», αν και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να δρουν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία, θα σταθμίσουν τα δεδομένα και κυρίως θα συνομιλήσουν με στελέχη από όλη την Ελλάδα για να συνδιαμορφώσουν τις επιλογές της επόμενης ημέρας, τόσο ως προς τις πολιτικές παρεμβάσεις τους, όσο και για το χρονοδιάγραμμά τους, που μπορεί να περιλαμβάνει και την έξοδο από την Κουμουνδούρου.

Υπάρχουν επαφές της Ομάδας Αχτσιογλου με το Δίκτυο του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα που με την ομάδα παραμένουν εντός της Κουμουνδούρου. Συζητήσεις γίνονται και με την Ομπρέλα που τα στελέχη της παραιτήθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κια αποχώρησαν από το κόμμα, περιλαμβανομένων 46 μέλών της Κεντρικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Ευκλέιδη Τσακαλώτο. Βολιδοσκοπούνται και οι δυνατότητες σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας με ανεξαρτητοποιημένους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος και βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα αποτελούν “μαγιά” για μια αναδυόμενη Κοινοβουλετική Ομάδα την επόμενη περίοδο, εφόσον αποχωρήσουν και βουλευτές που εντάσσονται στην ομάδα 6+6 (π.χ. Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης). Παράλληλα, υπάρχουν και βουλευτές που παραμένου εντός της Κουμουνδούρου, αν και στην ανθρωπογεωγραφία του κόμματος κατατάσσονται στους προερχόμενους από τη πάλαι ποτέ τάση των «53» ή μέχρι πρότινος φίλα προσκείμενους, όπως ο Τομεάρχης για θέματα μετανάστευσης Γιώργος Ψυχογιός . Στη κατηγορία αυτή εντάσσεται και ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Κώστας Μπάρκας ο οποίος όμως δεν κινείται προς την κατεύθυνση της εξόδου. Εντονο είναι το παρασκήνιο για τη στάση των μουσουλμάνων βουλευτών Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσείν Ζειμπέκ, οι οποίοι στην εκκίνηση της κούρσας των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος δεν ήταν με τον Στέφανο Κασσελάκη. Πάντως, ιδιαίτερα ήταν για τον Οζγκιούρ Φερχάτ ο τοπικός Τύπος στην Κομοτηνή και ιστοσελίδες αναφέρει πληροφορίες για το ότι αποχώρησε από τη συνεδριαση της Κεντριής Επιτροπής με την ομάδα Αχτσιόγλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter