Τα ποιήματα της Σαπφoύς

Τα ποιήματα της Σαπφoύς

Το βιβλίο «Σαπφώ. Τα ποιήματα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά της Τασούλας Καραγεωργίου.

Η Σαπφώ γεννήθηκε στη Λέσβο τον 7ο π.Χ. αιώνα πιθανότατα στην Ερεσσό και υπήρξε σύγχρονη του Αλκαίου. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της. Παντρεύτηκε τον Κερκύλα, έναν ευκατάστατο άντρα από την Άνδρο με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Κατέφυγε στη Σικελία λόγω πολιτικών αναταραχών στη Λέσβο στην οποία επέστρεψε μετά την κατάλυση της τυραννίας επί Πιττακού του Μυτιληναίου. Κατά την επιστροφή της συγκέντρωσε γύρω της γυναίκες της αριστοκρατίας στις οποίες δίδασκε μουσική και ποίηση.

Η Τασούλα Καραγεωργίου η οποία έχει υπογράφει τη μετάφραση, τα σχόλια και τις σημειώσεις της έκδοσης γράφει στον πρόλογό της:

«Η Σαπφώ διαμορφώνει έναν κόσμο ο οποίος καταφάσκει στον έρωτα και αντιπαρατίθεται στη βία του πολέμου εισάγοντας μιαν ηθική του συναισθήματος που οι ποιότητές του καταξιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Είναι ένας κόσμος που αποστρέφεται τον επιδεικτικό πλουτισμό, την τρυφή και τη ματαιότητα του φαίνεσθαι. Η ἀβροσύνα της σαπφικής ποίησης διαθέτει την ευωδία των ρόδων της Πιερίας, το ιμερόφωνο κελάηδημα των αηδονιών, τη γεύση του μελιού, τη λάμψη της ροδοδάκτυλης σελήνης, το φέγγος της νεότητας των κοριτσιών, τους ήχους από τα ηδύφωνα άσματα της χελλύνας, στρώμναν ἐπὶ μολθάκαν (τις μαλακές φλοκάτες), τον όμορφο νιόγαμπρο παρόμοιο με λυγερό κλαράκι και βέβαια το γλυκύπικρον ἀμάχανον ὄρπετον του έρωτα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter