Τα σκυλιά και τα σκυλάκια

Τα σκυλιά και τα σκυλάκια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε με μεγάλη περηφάνια το νέο νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα ζώα από κακομεταχείριση, βασανισμούς και εγκατάλειψη. Ηταν καιρός, είναι η αλήθεια, να αρχίσουν να τιμωρούνται όσοι στρέφονται ενάντια στα ζώα. Τώρα που χειροκροτήσαμε τον υπουργό μας να πάμε και στα ψιλά γράμματα του νόμου. Στον νόμο (ναι, για τα ζώα) υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία τμήματος Διαχείρισης Συστημάτων Επιτήρησης της Αστυνομίας, το οποίο (αντιγράφω για να μην παρεξηγηθώ): είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση εφαρμογής των ειδικότερων κανόνων εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους, στο μέτρο που διενεργείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται αποτελεσματικά οι σκοποί που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υποκειμένων στην επεξεργασία». Αν μου ζητήσατε να σας πω απλά τι θα κάνει αυτό το σύστημα επιτήρησης, αδυνατώ. Φαίνεται πάντως ότι θα κάνει κάτι σκοτεινό, για να διατυπώνεται νομικά τόσο ασαφώς. Βέβαια είναι ξεκάθαρο, όπως γράφεται λίγο παρακάτω, ότι το τμήμα θα προσδιορίσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και θα κάνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις «προμήθειες». Οπότε ό,τι κι αν κάνει το τμήμα, το βασικό είναι οι προμήθειες. Αυτό το καταλάβαμε.

Τικ-τοκ

«Ποιος Πατούλης;» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης όταν τον ρώτησαν σε εκπομπή για το διδακτορικό Πατούλη. Μέχρι που χάρηκαν στη ΝΔ για την αποκάλυψη της «Αυγής». Κανένας δεν υπερασπίστηκε τον περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΙΣΑ, ενώ λέγεται ότι τον ετοιμάζουν να ακολουθήσει την πορεία του άλλου παλαιού χρυσοποίκιλτου τής αυτοδιοίκησης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Με ποιον τρόπο και τι εννοούν δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι είναι αρκετά κακοί για να κάνουν πολλά.

Τώρα που μιλάμε για γιατρούς, μου μετέφερε παλαιό στέλεχος της ΝΔ και γιατρός ένα inside joke των γιατρών του κόμματος. Λένε για τρεις γιατρούς και πολιτικούς της ΝΔ ότι όταν πήραν πτυχίο τούς έβαλαν να δώσουν εκτός από τον όρκο του Ιπποκράτη και τον όρκο ότι δεν θα ασκήσουν ποτέ το επάγγελμα του γιατρού. «Ποιοι είναι;» ρώτησα, αλλά μου απάντησε ότι η ερώτηση, είναι περιττή. Ο τρίτος πάντως είναι από την Τρίπολη.

Η σημερινή αποκάλυψη του Documento για τα διδακτορικά και τις αντιγραφές θα ανοίξει μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο στην έρευνα αλλά και στην εκδίκηση. Εχει αρχίσει ο ένας και καρφώνει τον άλλο. Και δεν φτάνουν οι σελίδες στην εφημερίδα.

Συμβαίνει συχνά με τους δημοσιογράφους. Είτε γιατί θέλουν να δείχνουν απαραίτητοι είτε γιατί έτσι μεταφράζουν τη δημοσιογραφία, επαίρονται ότι μιλούν με τον πρωθυπουργό. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο της σχέσης. Δεν φτάνει να μιλάς με τον πρωθυπουργό, πρέπει να τρως μαζί του. Ακούγεται ότι ο δημοσιογράφος Χρήστος Ράπτης (δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός αλλά έχει το σάιτ iefimerida) τρώει δύο φορές τον μήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι τουλάχιστον λένε φίλοι του από τον τομέα της ενέργειας. Προσωπικά δεν το πιστεύω, γιατί δύο φορές με τον Ράπτη, πέντε με τον Πρετεντέρη, 37 με τον Κουρτάκη, τι μένει για την κυρία του πρωθυπουργού; Μόνο τα απεριτίφ;

Πέρασε στα ψιλά αλλά είναι σοβαρό. Ο Μητσοτάκης επιδότησε για τον μήνα Απρίλιο το λίτρο ντίζελ με 12 λεπτά. Την επιδότηση δεν την παίρνουν φυσικά οι καταναλωτές αλλά τα διυλιστήρια. Ωραίος νόμος για κομπίνα. Τα διυλιστήρια μπορούν να διοχετεύσουν τα καύσιμα στις δεξαμενές και στα πρατήριά τους σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τα τιμολόγια των καυσίμων που έχουν διατεθεί στους αποθηκευτικούς χώρους θα επιδοτηθούν. Το πετρέλαιο όμως θα διατεθεί τον Μάιο. Οπότε θα έχουν εισπράξει επιδότηση χωρίς να διαθέσουν τα καύσιμα. Α ρε Κυριάκο, όλα τα σκέφτεσαι.

Ο Αβραμόπουλος ράβεται (πάλι)

Τα ραψίματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι ένα είδος πολιτικού ανέκδοτου. Ο κομψός πρώην επίτροπος αρέσκεται πολύ στο να ράβει κομψά κουστούμια. Με τον τρόπο αυτό μάλιστα αναγγέλλει στους γύρω του, ασυγκράτητος πάντα, ότι ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο στη δημόσια ζωή. Με ράψιμο ανήγγειλε την υποψηφιότητα για δήμαρχος, με ράψιμο την ίδρυση κόμματος (ναι, υπήρξε και κομματάρχης ο Αβραμόπουλος προ Novartis), με ράψιμο και τα υπουργιλίκια. Υπάρχουν όμως φορές που τα κουστούμια τού έμειναν αμανάτι. Ή, εν πάση περιπτώσει, δεν φορέθηκαν για τις λαμπρές στιγμές που περίμενε. Μια τέτοια (και εδώ είναι αυτό που σας είπα περί πολιτικού ανέκδοτου) ήταν την εποχή που πεπεισμένος ότι θα τον προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, είχε ραφτεί και περίμενε απλώς το τηλεφώνημα. Ομως ο Προκόπης Παυλόπουλος έφαγε τον άτυχο Δημήτρη στη στροφή και δεν φόρεσε ποτέ το κουστούμι τού προέδρου. Φίλος μού τηλεφώνησε από το Μαξίμου, γελώντας μάλιστα (πράγμα που δεν θεώρησα καθόλου ευγενικό), για να μου πει ότι ο Αβραμόπουλος ράβεται γιατί περιμένει να γίνει ΥΠΕΞ στη θέση του Νίκου Δένδια. Ως γνωστόν ο Δένδιας δεν τυγχάνει συμπάθειας από το Μαξίμου, σε βαθμό να τον αποκαλούν υποτιμητικά έναν από τους δύο ανθρώπους του Πούτιν στην Ευρώπη. Ο δεύτερος, κατά τους μαξιμιλιανούς, είναι η Μέρκελ. Φτάνουν στο σημείο να του αποδίδουν μάλιστα ότι προκάλεσε τις επιθετικές δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, για να εκδικηθεί τον Μητσοτάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Μαξίμου βλέπουν φαντάσματα, ειδικά όταν προηγείται επίσκεψη από τον δημοσιογράφο που αποκαλούν pet του συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια αναταραχή, την οποία ο Αβραμόπουλος μεταφράζει ως ευκαιρία για καινούργιο κουστούμι. Η πηγή μου επιμένει ότι τζάμπα θα πάει το ύφασμα. Γιατί, όπως διευκρίνισε, ο Μητσοτάκης, σε αντίθεση με όσα κάνει δημοσίως για τη Novartis, έχει βγάλει τις δικές του διατάξεις για όσους βρέθηκαν να ελέγχονται για τη Novartis. Σε αυτές τις διατάξεις δεν υπάρχουν πράγματα αδιευκρίνιστα όπως τα εκατομμύρια στον λογαριασμό του Αβραμόπουλου.

Τα καλάσνικοφ στου Μαξίμου

Οταν στο Μαξίμου μιλάνε για μπόι συνήθως εννοούν τον πρωθυπουργικό ανιψιό και υπεύθυνο για τις εντολές του πρωθυπουργού (ακόμη και αυτές που δεν έχουν δοθεί) Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτές τις μέρες όμως τα σχετικά με το μπόι αφορούν τη γνωστή ρήση «είδε τη σκιά του και νόμιζε πως είναι το μπόι του», η οποία όσο κι αν φαίνεται παράξενο αποδίδεται, κρυφίως πάντα, ως μομφή στον Μητσοτάκη. Δεν μέτρησε, λένε, καλά τα πράγματα, δεν άκουσε κανέναν και έστειλε εκείνα τα καλάσνικοφ στην Ουκρανία. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το 70% των πολιτών να διαφωνεί με την απόφαση είναι το λιγότερο κακό που αποτιμούν στο Μαξίμου. Οι πιο νουνεχείς (ονόματα δεσμεύομαι και δεν λέω) πιστεύουν ότι τα καλάσνικοφ θα στραφούν εναντίον του Μητσοτάκη, τη χειρότερη μάλιστα στιγμή. Η αποτίμηση που κάνουν είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Ρώσοι θα πάρουν αυτό που θέλουν και θα αρχίσουν μετά να ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους. Και ναι μεν οι Ελληνες εφοπλιστές θα είναι κερδισμένοι, ο Μητσοτάκης όμως θα είναι μόνος του. Πολύ μόνος του, όπως φάνηκε και από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ούτε ένα «γεια σου, Κυριάκο, τι κάνει η Μαρέβα;» δεν του είπαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter