Τέλος στην ασυλία των τραπεζιτών που νομοθέτησε ο Μητσοτάκης

Τέλος στην ασυλία των τραπεζιτών που νομοθέτησε ο Μητσοτάκης

Τέλος στην προκλητική ασυλία των τραπεζιτών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νόμο 4637/2019 βάζει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μετά από 4 χρόνια και αφού πρώτα «καθάρισαν» όλα τα τραπεζικά στελέχη από τις εμπλοκές τους σε βαθμό κακουργήματος με τη Δικαιοσύνη, αδικήματα όπως η απιστία και η απάτη θα μπορούν να διώκονται αυτεπαγγέλτως και όχι κατόπιν υποβολής έγκλησης, όπως ίσχυε με τον κατάπτυστο νόμο 4637/2019.

Πιο αναλυτικά, η αυτεπάγγελτη δίωξη ίσχυε πριν την ψήφιση του προκλητικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 με το οποίο έπαυσαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τραπεζικών στελεχών. Μετά την ψήφιση, για να διωχτούν τραπεζικά στελέχη για απιστία θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί έγκληση από τις Διοικήσεις των τραπεζών.

Επρόκειτο ξεκάθαρα για νομοθετικό εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το οποίο απάλλαξε τους Τραπεζίτες και τα κομματικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονταν με βαριές ποινικές διώξεις στα αγύριστα θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων και όχι μόνο. Όπως ήταν αναμενόμενο καμία έγκληση δεν υποβλήθηκε από τα Τραπεζικά Ιδρύματα για μία σειρά από σκανδαλώδεις διαδικασίες. Όπως για παράδειγμα οι σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες δανείων από την Libra του ομίλου Λογοθέτη, τις οποίες είχε καταγράψει σε πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Την κατάργηση βέβαια του ακαταδίωκτου, είχε εξαγγείλει τον περασμένο Ιούλιο από το βήμα της Βουλής ο ίδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης προκαλώντας αμηχανία αλλά και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που πίστευαν ότι οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα δεν θα περιλάμβαναν την κατάργηση του κατάπτυστου αυτού νόμου. Όμως έγινε.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter