Τέμπη: Ποιον καλύπτετε κύριε Αγοραστέ για το μπάζωμα; Εσάς ή κάποιον άλλον;

Τέμπη: Ποιον καλύπτετε κύριε Αγοραστέ για το μπάζωμα; Εσάς ή κάποιον άλλον;

Θλίψη και οργή προκαλεί η στάση του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστού σε ό,τι αφορά το πρώιμο «μπάζωμα» του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών πριν ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν την έρευνά τους. Δίχως κανένα σεβασμό στην Μαρία Καρυστιανού σε μια γυναίκα που έχει χάσει το παιδί της σε μια εθνική τραγωδία όπως αυτή των Τεμπών αλλά και απέναντι στους υπολοίπους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, ο κ. Αγοραστός «φάσκει και αντιφάσκει» σε ό,τι αφορά το ποιος έδωσε εντολή για το πρώιμο μπάζωμα. Σε σημείο που εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιον καλύπτει ο κ. Αγοραστός; Μήπως τελικά καλύπτει τον ίδιο του τον εαυτό; Πάμε να δούμε όμως τις αντιφάσεις Αγοραστού.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών απέστειλε εξώδικο προς τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλία, Κώστα Αγοραστό ζητώντας του απαντήσεις για το πρώιμο «μπάζωμα» στο χώρο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα οι συγγενείς των θυμάτων, με υπογράφουσα το εξώδικο τη Μαρία Καρυστιανού, ζητούσαν από τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να απαντήσει ποιοι έδωσαν την εντολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνουν «εκτεταμένες παρεμβάσεις» στο χώρο του δυστυχήματος.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Εξώδικο στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας από συγγενείς των θυμάτων – «Μπάζωσαν τον χώρο της τραγωδίας»

«Έδωσε» το ΣΟΠΠ και υπουργούς του Μητσοτακη

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου ο Αγοραστός απαντά επίσης με εξώδικο. Στην απάντηση του ουσιαστικά «δίνει» υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει «οι όλες ενέργειες και ρόλος της Περιφέρειας, εξάλλου σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο και σε εφαρμογή του είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές, όπως και πράγματι εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίστηκαν κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του κ. Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

Δηλαδή ο κ. Αγοραστος «οχυρώνεται» πίσω από το ΣΟΠΠ και προσπαθεί να φανεί ότι εκτελούσε εντολές. Κατά τις συνεδριάσεις αυτές παρίσταντο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ήτοι και ο υπουργός Υγείας (την περίοδο εκείνη Θάνος Πλεύρης), Υφυπουργός Μεταφορών (την περίοδο εκείνη Μιχάλης Παπαδόπουλος), Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αρχηγός ΑΤΑ, υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, εκπρόσωπος ΟΣΕ, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, εκπρόσωπος Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου) και αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν τα δέοντα μέτρα και ενέργειες».

Δείτε επίσης: Τέμπη: Υπουργούς του Μητσοτάκη «δίνει» ο Αγοραστός για το άρον – άρον «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας

Ο Συντονιστής διαψεύδει Αγοραστό

Μήνες μετά και ενώ έχει υποβληθεί από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας συμπληρωματική μήνυση για το αυθαίρετο μπάζωμα αλλά και τη μεταφορά υλικών από τον χώρο, η εισαγγελία ζήτησε να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Ευάγγελου Φαλάρα, συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εισαγγελείς ψάχνουν να δουν, αν υπήρχε απόφαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με την οποία να δίνεται εντολή στην περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικά.

Δείτε επίσης: Έγκλημα στα Τέμπη: Μπάζωσαν τον χώρο αλλά κανείς δεν λέει ποιος έδωσε την εντολή

Ο κ. Φαλάρας με την κατάθεσή του «αδειάζει» τον Αγοραστό: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμενα)» παραδεχόμενος επί της ουσίας πως ό,τι έγινε ήταν αυθαίρετο αφού προηγουμένως δεν είχε ληφθεί κάποια σχετική άδεια.

«Πετά τη μπάλα στην εξέδρα»

Λίγο πριν του ασκηθεί δίωξη ο Κ. Αγοραστός ο οποίος κλήθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών σε ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος δηλαδή, για την τέλεση αδικημάτων σχετικά με το πρώιμο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος. Η πλευρά Αγοραστού ουσιαστικά δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά έδωσε εξηγήσεις- πυροτεχνήματα που σκοπό είχαν να αποπροσανατολίσουν παρά να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Τη φορά εκείνη πέταξε το «μπαλάκι των ευθυνών» στην αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές.

Μιλώντας γενικόλογα και αόριστα αναφέρθηκε σε μία επιχείρηση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δεν έδωσε καμία απάντηση για το ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή να μεταφερθούν τα βαγόνια σε άλλο οικόπεδο πριν καν παρθούν τα ανάλογα δείγματα και μάλιστα πριν να διενεργηθεί η προανάκριση και κατόπιν η ανάκριση. Χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του δείχνει για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, την ΕΛΑΣ, την πυροσβεστική και τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, οι οποίες δύο τελευταίες «ήταν ενημερωμένες» όπως αναφέρεται στο υπόμνημα.

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη: Ποιους δίνει στον εισαγγελέα ο Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη – Ο ίδιος νίπτει τας χείρας του

Η εμπλοκή Τριαντόπουλου και οι ισχυρισμοί Καρυστιανού

Την ίδια ώρα στο «κάδρο» των ευθυνών μπήκε και ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος. Η Μαρία Καρυστιανού υποστήριξε ότι ο Κώστας Αγοραστός της μετέφερε πως ο κ. Τριαντόπουλος ήταν αυτό που έδωσε την εντολή για το µπάζωµα του τόπου της τραγωδίας. Ο κ. Αγοραστος βγήκε σήμερα και διέψευσε την κα Καρυστιανού λέγοντας πως ουδέποτε σε γραπτή του απάντηση ανέφερε το όνομα του κ. Τριαντόπουλου. Προφανώς βέβαια η κα Καρυστιανού δεν ξύπνησε μία ωραία ημέρα και φαντάστηκε το όνομα Τριαντόπουλος. Κάτι σίγουρα συνέβη.

Άλλωστε τον Τριαντόπουλο κατονόμασε και ο Θάνος Πλεύρης στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ως «επικεφαλής» του κυβερνητικού κλιμακίου.

«Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν επικεφαλής του κυβερνητικού κλιµακίου» είπε, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τη θέση του υφυπουργού.

Η «σιωπή» του Αγοραστού στην Εξεταστική

Ερωτήματα προκαλεί βέβαια και η στάση του κ. Αγοραστού ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός αρνήθηκε να καταθέσει στην επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής που έχει ως κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε σχέση με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

«Αρνούμαι κάθε εις βάρος μου κατηγορία που είναι απόρροια παραπλάνησης» είπε και τόνισε πως η περιφέρεια «παρείχε αποκλειστικά και μόνο υποστηρικτική βοήθεια, ενήργησε ως όφειλε να πράξει χωρίς πρωτοβουλία ενεργειών» είχε τονίσει ο κ. Αγοραστός.

Δείτε: Εξεταστική: Αρνείται να καταθέσει ο Αγοραστός – «Σέντραρε» το συντονιστικό για το μπάζωμα

Τελικά μετά από όλα αυτά τα ερωτήματα που τίθενται είναι ακόμη περισσότερα και πρέπει άμεσα να απαντήσει ο κ. Αγοραστός και όχι να θολώνει τα «νερά» φάσκοντας και αντιφάσκοντας. Και κυρίως να απαντήσει στο εξής: Ποιον καλύπτετε κύριε Αγοραστέ; Τον κ. Τριαντόπουλο, ή μήπως τον ίδιο σας τον εαυτό όντας κατηγορούμενος από την ελληνική Δικαιοσύνη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter