Αποκάλυψη: Ποιους δίνει στον εισαγγελέα ο Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη – Ο ίδιος νίπτει τας χείρας του

Αποκάλυψη: Ποιους δίνει στον εισαγγελέα ο Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη – Ο ίδιος νίπτει τας χείρας του

Στη δημοσιότητα φέρνει το documentonews.gr το υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, ο οποίος κλήθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος για την τέλεση των αδικημάτων της υπόθαλψης εγκληματία και της παράβασης καθήκοντος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν σε βάρος του συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Υπουργούς του Μητσοτάκη «δίνει» ο Αγοραστός για το άρον – άρον «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας

Δια των γραπτών εξηγήσεων του ο κ. Αγοραστός νίπτει τας χείρας του για το βιαστικό μπάζωμα που έγινε στο χώρο του δυστυχήματος στα Τέμπη. Βέβαια, για άλλη μια φορά αρνείται να απαντήσει στα επί της ουσίας της μήνυσης δίνοντας εξηγήσεις- πυροτεχνήματα που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν παρά να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Είναι σαφές πως ο κ. Αγοραστός αφήνει τεράστια κενά εφόσον επί της ουσίας δεν απαντά στα κομβικά σημεία που αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά και αφορούν στην αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, η οποία τελέστηκε πριν επισκεφθεί το χώρο κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας για να προβεί σε δειγματοληψία υλικών, πριν διοριστούν δικαστικοί πραγματογνώμονες αλλά και πριν διοριστούν και προβούν σε αυτοψία οι πρώτοι χρονικά τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών των θυμάτων. Μάλιστα, πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές.

Μιλώντας γενικόλογα και αόριστα αναφέρεται σε μία επιχείρηση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστικά δεν δίνει καμία απάντηση για το ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή να μεταφερθούν τα βαγόνια σε άλλο οικόπεδο πριν καν παρθούν τα ανάλογα δείγματα και μάλιστα πριν να διενεργηθεί η προανάκριση και κατόπιν η ανάκριση. Χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του δείχνει για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, την ΕΛΑΣ, την πυροσβεστική και τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, οι οποίες δύο τελευταίες «ήταν ενημερωμένες» όπως αναφέρεται στο υπόμνημα.

Εύλογα είναι λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν για το ποιος έδωσε εντολή να μεταφερθούν παρανόμως τα βαγόνια αλλά και να μπαζωθεί ο χώρος πριν καν παρθούν υλικά και δείγματα από τον τόπο του δυστυχήματος.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Εξώδικο στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας από συγγενείς των θυμάτων – «Μπάζωσαν τον χώρο της τραγωδίας»

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε εγγράφως ο κ. Αγοραστός «ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με βάση την κείμενη νομοθεσία υπήρξε υποστηρικτικός και συνίστατο σε συνδρομή με μέσα και υποδομές υπό τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, κατόπιν αιτήματος του κ. Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συνήλθε εκτάκτως το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), στο οποίο παρίσταντο μεταξύ άλλων και ο τότε Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει ως αποδεικτικό στοιχείο ο κ. Αγοραστός για την μη εμπλοκή του σε καίρια θέση ανάληψης ευθυνών, αλλά μόνο υποστηρικτική, δεδομένου πως στο ΣΟΠΠ παρίσταντο 15 άτομα από διαφόρους φορείς που έλαβαν απόφαση για τα εξής:

την έγκριση υποέργων προς και στον χώρο του δυστυχήματος, την κατασκευή περιφράξεων στον χώρο του δυστυχήματος και σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, τη χρήση βαρέων μηχανημάτων έργου για τον απεγκλωβισμό ατόμων και χρήση γερανοφόρων τηλεσκοπικών μηχανημάτων έργου στο χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι.

Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, «ο χώρος του οικοπέδου ιδιοκτησίας του ΟΣΕ στον οποίο μεταφέρθηκαν τα βαγόνια, οι μηχανές κλπ, περιφράχθηκε και παραμένει φρουρούμενος… συνεπώς ψευδώς μου αποδίδεται ότι με πράξεις μου προέβην σε “πρωτοφανή αλλοίωση του χώρου”…».

«Η χρήση μηχανημάτων κρίθηκε απολύτως αναγκαία τόσο για την ανύψωση και αποτελεσματική έρευνα σωρών, μελών σωμάτων και εν γένει την όλη διαδικασία της ανάκρισης, ώστε βάσιμα υποστηρίζεται ότι κάθε άλλο παρά σε υπόθαλψη και παράβαση καθήκοντος αποσκοπούσε, λαμβανομένου υπόψη και του ότι οι συγγενείς των θυμάτων-απολύτως δικαιολογημένα- ζητούσαν εντόνως να παραλάβουν για την ταφή τους» αναφέρεται επακριβώς στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Αγοραστός, ξεχνώντας να απαντήσει στο ποιος έδωσε την εντολή να μεταφερθούν τα συντρίμμια στο οικόπεδο του ΟΣΕ και να μπαζωθεί ο χώρος.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Μηνυτήρια αναφορά για τις παρεμβάσεις στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Ακόμη, από τις ένορκες καταθέσεις διάφορων μαρτύρων που επικαλείται και συμπεριλαμβάνονται, προκύπτει πως όσες εργασίες έγιναν στον τόπο του δυστυχήματος, έγιναν με «πρωτεύοντα ρόλο» της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες έδιναν τις εντολές, την καθοδήγηση, την έγκριση και τις υποδείξεις για ό, τι γινόταν στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ ήταν και ενημερωμένες οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές αρχές.

Στο τέλος του υπομνήματος ο κ. Αγοραστός αποτάσσει κάθε ευθύνη από πάνω του, ζητώντας να μην του ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, υπογραμμίζοντας εκ νέου πως η περιφέρεια Θεσσαλίας είχε καθαρά υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Εν ολίγοις πετάει τη μπάλα σε άδεια εξέδρα και επιμένει να μην απαντά στα καίρια ερωτήματα για τα οποία είναι μηνυόμενος.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική για Τέμπη: «Προδήλως παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη» λέει ο πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων

«Γαλάζιοι» τραμπουκισμοί στην Εξεταστική: «Το χέρι αυτό στη γυναίκα και την κόρη σας» – Αθλιότητες κατά Γενιδούνια

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Σωσίβιο» στον Καραμανλή πέταξε η Παπακώστα

Η «μάνα των Τεμπών» δεν είναι άλλοθι…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter