Θεσσαλία: Για την ΑΑΔΕ φταίνε… οι πλημμυροπαθείς για την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Θεσσαλία: Για την ΑΑΔΕ φταίνε… οι πλημμυροπαθείς για την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, καθώς καλούνται να πληρώσουν κανονικά ΕΝΦΙΑ στο ακίνητο τους το οποίο πλημμύρισε λόγω της κακοκαιρίας Daniel τον περασμένο Σεπτέμβρη, παρά την κυβερνητική δέσμευση πως θα έχουν απαλλαγή για 3 χρόνια.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες των πλημμυροπαθών, η ΑΔΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της, κάλεσε τους κατοίκους να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ. Με λίγα λόγια η ΑΔΑΕ επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο στους πλημμυροπαθείς για την αποστολή εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για τα πλημμυρισμένα σπίτια και οικόπεδα!

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της που απαντά στα δημοσιεύματα που ανέδειξαν το γεγονός ότι πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, διαπίστωσαν ότι αναρτήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για το 2024, με ημερομηνία πληρωμής της α’ δόσης έως και τα τέλη Απριλίου, για κτίρια που έχουν καταστραφεί ή είναι ακατάλληλα για χρήση σημειώνει ότι οι εν λόγω πλημμυροπαθείς «μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις» έλαβαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ επειδή «δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή».

«Όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή “Τα Αιτήματά μου”, στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά την ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, διευκρινίζονται τα εξής:

Η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024.

Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στο νόμο βεβαιώσεις.

Με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων. Αναλυτικά, δόθηκαν απαλλαγές ως εξής:

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ».

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ξεψαχνίζουν το οικόπεδο στη Λάρισα – «Εάν υπάρχουν ανθρώπινα υπολείμματα θα τα εντοπίσουμε»

Εγιναν… 41 τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η «γαλάζια» Πιπιλή τρολάρει τις επιλογές Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές

Απομνημονεύματα Σόιμπλε: Το παρασκήνιο για Βαρουφάκη, Grexit, δημοψήφισμα και η «αναγνώριση» Τσίπρα

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter