Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών: Θα καταθέσουν οι Δημητριάδης, Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν;

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών: Θα καταθέσουν οι Δημητριάδης, Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν;

Για την ερχόμενη Δευτέρα ορίστηκε η πολυαναμενόμενη εξέταση των τεσσάρων κομβικών προσώπων του σκανδάλου των υποκλοπών από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με τον Θανάση Μπούρα, πρόεδρο της Επιτροπής, να υπογράφει τις σχετικές προκλήσεις που αναρτώνται η μία μετά την άλλη στην «Κοινοβουλευτική Διαύγεια».

Πρόκειται για τον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, τους εμπόρους του Predator, Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, αλλά και το πρώην μέλος των επίλεκτων ομάδων του ισραηλινού στρατού Sayeret Matkal και Unit 81, Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος θεωρείται ο «κλειδοκράτορας» του Predator.

Οι ύποπτες διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφία αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος της αντιπολίτευσης για την κλήση των συγκεκριμένων προσώπων στις 10/11 προκάλεσαν υποψίες για άρνηση παρουσίας τους στην εν λόγω Επιτροπή. Όπως ανέδειξε το Documento από το φύλλο που κυκλοφόρησε στις 13/11, υψηλά ιστάμενα κοινοβουλευτικά στελέχη άρχισαν το… μαγείρεμα αμέσως μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων που έλαβε χώρα στην προαναφερθείσα ημερομηνία.

Διαβάστε σχετικά: Μαγειρεύουν σαμποτάζ στην Επιτροπή Θεσμών

Ειδικότερα, από τότε είχαν αρχίσει να διακινούνται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ερμηνείες και επινοήματα επί των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με τη δυνατότητα που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εκδίδει «εντάλματα βίαιης προσαγωγής». Κι αυτό γιατί θεωρείται νομοτελειακό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επικαλεστούν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη όταν και αν κάποια ή όλα τα πρόσωπα που αναμένεται να καταθέσουν, δεν παραστούν στη συνεδρίαση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής είναι έτοιμα να προφασιστούν ότι η Επιτροπή μπορεί ατύπως να αποκτήσει αρμοδιότητες εξεταστικής επιτροπής, κάτι που δεν προβλέπεται ρητά στον κανονισμό και αποφασίζεται κατά πλειοψηφία. «Είναι προς ερμηνεία» είχε απαντήσει στο Documento καλά ενημερωμένη πηγή της Βουλής, αδυνατώντας να εξηγήσει πώς δημιουργήθηκαν αυτοί οι ψίθυροι τη στιγμή που οι κλήσεις στους μάρτυρες δεν είχαν σταλεί καν.

Στον αντίποδα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στο ότι δεν μπορούν να γίνονται κατά δοκούν αναγνώσεις των προβλέψεων του Κανονισμού, τονίζοντας πως θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα στην περίπτωση που οι μάρτυρες αποφύγουν τη βάσανο της εξέτασης από την Επιτροπή Θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι μάρτυρες δεν δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής, με ποια δικαιολογία οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα συνηγορήσουν στην ενεργοποίηση της «βίαιης προσαγωγής»; Διότι αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουν επιβεβαιώσει με τη στάση τους τους δεσμούς κυβέρνησης, ΕΥΠ και Predator. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter