Times of Israel: Η εκεχειρία κατέρρευσε γιατί η Χαμάς ήθελε να απελευθερώσει άνδρες ομήρους

Times of Israel: Η εκεχειρία κατέρρευσε γιατί η Χαμάς ήθελε να απελευθερώσει άνδρες ομήρους

Η εκεχειρία φέρεται να κατέρρευσε το πρωί αυτής της Παρασκευής, αφού η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει δέκα γυναίκες ομήρους και αντ’ αυτού προσπάθησε να απελευθερώσει απαχθέντες άνδρες.

Αυτό παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας, η οποία όριζε ότι η Χαμάς θα απελευθέρωσε πρώτα όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα το Ισραήλ να συμφωνήσει σε εκεχειρία για εννέα ημέρες, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, επικαλούμενη τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ευθύνη στη Χαμάς

Η Χαμάς απέτυχε να στείλει κατάλογο ομήρων τις τελευταίες ώρες της εκεχειρίας, αντ’ αυτού έστειλε ένα μήνυμα μέσω των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι ήταν έτοιμη να απελευθερώσει άνδρες ομήρους. Το Ισραήλ απάντησε λέγοντας ότι γνωρίζει ότι η Χαμάς κρατά ακόμη περίπου 17 ακόμη γυναίκες και παιδιά και ότι δεν θα συζητήσει για άλλες κατηγορίες ομήρων μέχρι να απελευθερωθούν.

Ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα προειδοποίησε τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών τη νύχτα ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις μάχες εάν δεν απελευθερωθεί άλλη ομάδα γυναικών και παιδιών. Η Χαμάς απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτα στο Ισραήλ περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη της εκεχειρίας στις 7 π.μ.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν είπε στην Al Arabiya ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κατάρρευση της εκεχειρίας, ισχυριζόμενος ότι το Τελ Αβίβ προσπάθησε να συμπεριλάβει γυναίκες στρατιώτες στον κατάλογο των ομήρων που ήθελε να απελευθερωθούν και αρνήθηκε όλες τις άλλες προτάσεις της Χαμάς.

Δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla ότι η Χαμάς αναγνωρίζει τη σημασία των εναπομεινάντων γυναικών ομήρων και ως εκ τούτου προσπαθεί να τις κρατήσει για περισσότερο, προκειμένου να αντλήσει περισσότερα οφέλη από την απελευθέρωσή τους.

Ένας άλλος ισραηλινός αξιωματούχος λέει στο Walla ότι η Χαμάς δεν θέλει να απελευθερώσει τις υπόλοιπες γυναίκες ομήρους επειδή δεν τις θέλει να μιλούν δημόσια για όσα υπέμειναν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ασκήσει σημαντική στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, η οποία πιστεύει ότι θα πείσει την τρομοκρατική ομάδα να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, όπως λένε ότι συνέβαινε πριν από την εκεχειρία.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Μουδιασμένη η διεθνής κοινότητα από την επανέναρξη της ισραηλινής θηριωδίας

Μέση Ανατολή: 72 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα

Γάζα: Πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι για συνέχιση της εκεχειρίας – «Λυπηρή η επανέναρξη των επιχειρήσεων»

Διεθνής Τύπος: Λήξη εκεχειρίας στη Γάζα – Το Ισραήλ αγνόησε προειδοποίηση για επίθεση ένα χρόνο πριν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter