Το επιτελικό κράτος βουλιάζει στην ανικανότητα των «αρίστων» – Τι καταγγέλλουν οι λογιστές για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Το επιτελικό κράτος βουλιάζει στην ανικανότητα των «αρίστων» – Τι καταγγέλλουν οι λογιστές για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Περιγράφεται από τους κα’ ύλην αρμόδιους ως μνημείο προχειρότητας. Είναι μία αναγκαία εξέλιξη των πραγμάτων ώστε να ελεγχθεί (το να παταχθεί είναι ακόμη μακριά) η φοροδιαφυγή. Ο λόγος για τα ηλεκτρονικά βιβλία (η εφαρμογή έχει ονομαστεί my data) που από τις αρχές του 2021 είναι υποχρεωτικά… Όμως και εκεί έχουν καταφέρει να αποτύχουν…

Στα κάγκελα οι λογιστές-Παραβιάζει νόμους η ΑΑΔΕ

«Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε το νομοθετικό αλαλούμ και την προχειρότητα με την οποία επιχειρείται από την φορολογική αρχή (Υπ. Οικονομικών και ΑΑΔΕ), η εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA»… Δεν είναι δικά μας συμπεράσματα προέρχονται από την παράταξη «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ)… Ωστόσο το πράγμα με τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν μένει μόνο στο αλαλούμ η «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ, όπως καταγγέλλεται «προωθεί εν ολίγοις διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με τον Ν.4308/14 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα». Αυτό γιατί το κανονιστικό πλαίσιο της εφαρμογής myDATA συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων με τη διαβίβαση των εσόδων εντός 5 ημερών από την έκδοση των παραστατικών ή το αργότερο μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα, παραβιάζοντας στην πράξη τις σχετικές προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων και ιδίως των απλογραφικών.

Μεταφέρονται μεγάλα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το θέμα μπορεί να φαίνεται τεχνικό αλλά δεν είναι… Ας μην ξεχνάμε ότι η πραγματική οικονομία της χώρας στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όπως αναφέρουν οι Προοδευτικοί οικονομολόγοι ο χρόνος και οι πόροι των επιχειρήσεων δεν επαρκούν, ώστε εντός του 2021 να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αυτό στην πράξη θα φέρει πρόστιμα που αν προστεθούν στα βάρη που έχει σωρεύσει η πανδημική κρίση και η διαχείριση της από την Κυβέρνηση, εύκολα προκύπτει ότι αποτελεί άλλον ένα βραχνά που απειλεί τη βιωσιμότητα τω επιχειρήσεων.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να εγκαταλείψουν την προστιμολαγνεία που νομοθέτησαν το καλοκαίρι του 2020 (Ιούλιος)» αναγράφει στην ανακοίνωση της η παράταξη του ΟΕΕ.

Για τους Προοδευτικούς Οικονομολόγους: «Η φορολογική αρχή μεταφέρει όλο και μεγαλύτερο λειτουργικό βάρος στον ιδιωτικό τομέα και στην ουσία σχεδιάζει την ψηφιακή εποχή για τον φορολογικό έλεγχο του επιχειρείν με παράλογες και αποσπασματικές απαιτήσεις που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα» .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter