Το PKK στην αγχόνη του Ερντογάν

Το PKK στην αγχόνη του Ερντογάν

Σε εκστρατεία με σκοπό την εργαλειοποίηση της επίθεσης της περασμένης Κυριακής στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Αγκυρα, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας όσο και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, επιδόθηκε η τουρκική κυβέρνηση.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που δεν είχε άλλα θύματα πέραν των δύο μαχητών της οργάνωσης, προκαλώντας τεράστια κινητοποίηση από πλευράς των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία έφτασε στα όρια των μαζικών διώξεων στον κουρδικό πληθυσμό που ήδη καταπιέζεται από το καθεστώς. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα 24ωρα μετά την επίθεση έγιναν τουλάχιστον 1.000 συλλήψεις. Συνελήφθησαν κυρίως πρόσωπα από το δίκτυο πληροφοριών του PKK, όμως οι αρχές με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων κατάσχεσαν και μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Από τη μήνη του τουρκικού κράτους δεν ξέφυγε ο βετεράνος δημοσιογράφος Μερντάν Γιαναρντάγ ούτε η γνωστή στη γείτονα χώρα τηλεπαρουσιάστρια του (χρηματοδοτούμενου από την αντιπολίτευση) Halk TV Αϊσενούρ Αρσλάν. Οι δυο δημοσιογράφοι κρατήθηκαν για λίγο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το καθεστώς απάντησε επιθετικά καθώς παρενέβη εισαγγελέας και η Αρσλάν αντιμετωπίζει δίωξη για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «στήριξη σε εγκληματικές ενέργειες». Πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση βρήκαν αφορμή να ξιφουλκήσουν εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Βόμβες και συμφωνίες

Πέρα από τα τουρκικά σύνορα η αντίδραση της Αγκυρας συνδυάζει πράξεις στο πεδίο όσο και δηλώσεις, διπλωματία και πλήθος θεωριών συνωμοσίας εναντίον της Δύσης.

Μετά το χτύπημα στην Αγκυρα, σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις των μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ. Ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει πολιτική εξουσία, κατήγγειλε την ύπαρξη νεκρών αμάχων από τις επιδρομές.

Οι βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ με αφορμή τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK είναι συχνοί, καθώς η Τουρκία θέλει να ασκεί πίεση με σκοπό τον έλεγχο στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή. Για να βάλει ένα πλαίσιο στις τουρκικές κινήσεις ο πρόεδρος Ρασίντ, στέλεχος του (φιλοϊρανικού) κουρδικού κόμματος PUK, υποστήριξε ότι η Βαγδάτη ευελπιστεί το επόμενο διάστημα σε υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας με την Αγκυρα για τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, παρόμοια με την πρόσφατη συμφωνία Τεχεράνης – Βαγδάτης για τις κουρδικές περιοχές του Ιράν. Η ιρακινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην ενδοχώρα τον εκεί κουρδικό πληθυσμό μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Εκτοτε η Τεχεράνη έχει αυξήσει την πίεση προς τη Βαγδάτη για πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αντίστοιχη συμφωνία με την Αγκυρα αποσκοπεί και στο να καταστεί ευκολότερη η επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στην Τουρκία. Η Αγκυρα τον έχει μπλοκάρει εδώ και περίπου έξι μήνες, απαιτώντας εργασίες αποκατάστασης μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου. Oι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται διεκδικώντας τεράστιες αποζημιώσεις.

Ερντογάν κατά Δύσης

Η επίθεση ήταν καλή αφορμή για την Τουρκία προκειμένου να κερδίσει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η Αγκυρα υποστήριξε ότι οι δύο δράστες εκπαιδεύτηκαν στη Συρία και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προλείαναν το έδαφος για νέα επίθεση του Ερντογάν κατά της Δύσης. Αρχικά τόνισαν ότι οι δύο μαχητές του PKK χρησιμοποίησαν όπλα ρωσικής κατασκευής. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν το αφήγημα με… θεωρία συνωμοσίας, καθώς στην ατζέντα της ερντογανικής διπλωματίας δεν εντοπίζεται τυχόν ρήξη με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το νέο αφήγημα, οι ΗΠΑ αλλά και οι Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Κίνα, Ισραήλ, Ισπανία προμηθεύουν τους Κούρδους με ρωσικά όπλα στα οποία έχουν αφαιρέσει τον σειριακό αριθμό. Στα διάφορα ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τα εν λόγω όπλα, μαζί με δυτικής κατασκευής οπλισμό –επίσης με σβησμένο ή μη καταγραμμένο στους καταλόγους παραγωγής σειριακό αριθμό– μεταφέρονται στους Κούρδους της Συρίας και τους μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας, γνωστών ως YPG, τις οποίες η τουρκική ηγεσία συνδέει με το PKK –τις παρουσιάζει ως YPG/PKK– και από εκεί καταλήγουν στο βόρειο Ιράκ.

Τα τουρκικά Μέσα υποστηρίζουν ακόμη –όπως είχε αναφέρει και το τουρκικό ΥΠΕΞ στις 18 Σεπτεμβρίου– ότι οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν μαχητές του PKK στη χρήση drones σε αεροδρόμιο στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ υπό την αιγίδα του Μπαφίλ Ταλαμπανί, ηγέτη του PUK στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ολα αυτά ενισχύουν τη ρητορική για στρατιωτική επέμβαση σε ιρακινό έδαφος, όπως μάλιστα προτείνουν Τούρκοι σχολιαστές.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν απάντησε στις ασφυκτικές πιέσεις του τουρκικού κράτους και το καθεστώς εξαπέλυσε διώξεις στο εσωτερικό, επιδιώκοντας διπλωματικά κέρδη στο εξωτερικό

Οι Κούρδοι στη μέγγενη του Ερντογάν

Με τις πρώτες δηλώσεις του ο Ερντογάν θύμισε στους «τρομοκράτες» το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», ενώ τις αναλύσεις ακολούθησε νέος αντιδυτικός λεκτικός χείμαρρος από τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ερντογάν σύνδεσε ξεκάθαρα την επίθεση με την παρουσία Κούρδων πολιτικών προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, και δη στη Σουηδία, η οποία περιμένει το τουρκικό «ναι» για να μπει στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Ερντογάν: «Αν αυτοί οι δολοφόνοι δεν είχαν εξουδετερωθεί και είχαν διαφύγει με κάποιον τρόπο στο εξωτερικό, θα τους είχαν προστατέψει ως πολιτικούς πρόσφυγες και κάποιοι θα τους είχαν κορόνα στο κεφάλι τους. Κάποιοι φίλοι μας που καταδικάζουν σήμερα την τρομοκρατική επίθεση το πιο πιθανό είναι ότι δυστυχώς δεν θα ανταποκρίνονταν σε ένα τουρκικό αίτημα για την έκδοση αυτών των τρομοκρατών».

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Εκκληση για αυτοσυγκράτηση σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους

Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους – Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την ΕΕ

Πιρουέτες Ερντογάν ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter