Το σκάνδαλο των υποκλοπών απομονώνει τον Μητσοτάκη

Το σκάνδαλο των υποκλοπών απομονώνει τον Μητσοτάκη

Η πολυαναμενόμενη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο υποκλοπών με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους βουλευτές του, αλλά απογοήτευσε ακόμη και εκείνους που είχαν ελπίδες για μια ανάταση. Η έξαλλη εμφάνιση του πρωθυπουργού, το ρεσιτάλ ψευδών και παραπλανητικών αναφορών που αποδομήθηκαν σε πραγματικό χρόνο και προτού τελειώσει η συνεδρίαση και η μηδενική ενσυναίσθηση που επέδειξε αναφορικά με τη σοβαρότητα του σκανδάλου αναμένεται να βαθύνει τα ρήγματα και να επιτείνει τη σιωπή που διατρέχει την πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Εάν οι τριγμοί που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ η έκταση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων δεν ήταν ορατοί με γυμνό μάτι, σίγουρα θα αναρωτιόμασταν πώς ο μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης δεν σφύζει καθημερινά από «γαλάζιους» βουλευτές που υπερασπίζονται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η αναταραχή ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος και η ανασφάλεια στελεχών, βουλευτών έως και υπουργών αναγκάζουν τα τηλεοπτικά κανάλια να… νοθεύσουν τα ζελενσκικά ποσοστά εμφάνισης νεοδημοκρατών στις οθόνες τους. Ολοένα περισσότερες πληροφορίες θέλουν αρκετούς εξ αυτών να ψάχνονται εάν παρακολουθούνται, ενώ άλλοι ομολογούν ιστορίες εκβιασμού τους αφού έχουν γίνει αποδέκτες μηνυμάτων ευαίσθητου προσωπικού περιεχομένου. Διάχυτη πάντως είναι η πεποίθηση ότι αρκετοί παρακολουθούνται.

Σε κάθε περίπτωση, η απροθυμία των βουλευτών να υπερασπιστούν το αφήγημα της άγνοιας του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που το μόνο που καταφέρνει είναι κάποιες άνευρες διαβεβαιώσεις σε επίπεδο ιδιωτικών συνομιλιών. Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται και στις δημόσιες εμφανίσεις των βουλευτών του Κυρ. Μητσοτάκη, που έχουν αφήσει μόνους ελάχιστους συναδέλφους τους και λίγους υπουργούς –τους συνήθεις υπόπτους– να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Η εβδομάδα που ξεκινάει θα λάβει τη σκυτάλη της πόλωσης από την κοινοβουλευτική συζήτηση της Παρασκευής, η οποία όμως απογοήτευσε εκείνους που την περίμεναν με την ελπίδα να αναπτερωθεί το ηθικό τους και να πάρουν επιχειρήματα για να ριχτούν στον αγώνα της διατήρησης του Κυρ. Μητσοτάκη στην εξουσία.

Κενή παρουσία, τρομακτικές απουσίες

Διόλου τυχαία δεν ήταν η έκκληση του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της δευτερολογίας του την Παρασκευή στο θέατρο του παραλόγου στο οποίο μετέτρεψε τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που τον βαραίνει. Ο πρωθυπουργός σχεδόν παρακάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής, με την ελπίδα μάλλον να μην εισακουστεί η προτροπή του.

«Μακάρι να την καταθέσετε και μακάρι να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών και θα ξαναβρείτε 157 βουλευτές “μπετόν αρμέ”, μέχρι να πάμε στις επόμενες εκλογές» ήταν η φράση με την οποία έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη σύγκρουση με σύσσωμη την αντιπολίτευση για το σκάνδαλο που ταλανίζει την κυβέρνηση. Η αναφορά του, εκτός από προκλητική και απαξιωτική κατά των βουλευτών, δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την εικόνα των εδράνων της Βουλής.

Σε όλη της διάρκεια της ομιλίας του οι βουλευτές στα έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν ξεπέρασαν τους 90, ενώ λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης μόλις και μετά βίας ξεπερνούσαν τους 50. Κορυφαίες βέβαια απουσίες ήταν αυτές των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που εν πολλοίς εξηγούν και τα αρκετά άλλα άδεια έδρανα, ρίχνοντας πολύ νερό στον μύλο της αμφισβήτησης που κατατρώει εδώ και εβδομάδες τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στης επιτροπής και της εξεταστικής τα έδρανα

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ηδη η κυβέρνηση μπαίνει ηττημένη σε αυτήν τη συζήτηση, αφού αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα στηρίξει την πρόταση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, δήθεν από σεβασμό στη θεσμική διαδικασία. Φυσικά αυτό αποτελεί απλώς πρόφαση για την υποχώρηση, αφού εάν ίσχυε, θα είχε πράξει το ίδιο και με τις προτάσεις για την εξεταστική για τη λίστα Πέτσα.

Ακολούθως, την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της και η… εκρηκτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού η συνεδρίαση για τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ την περασμένη εβδομάδα ήταν κατά βάση τυπική, παρότι έβγαλε την είδηση πως «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να ελέγξουν την επιτροπή –και κυρίως τα «γαλάζια» μέλη– εκμεταλλευόμενοι και τις «διαρροές» που χρέωσαν στην αντιπολίτευση, αφού από τα έδρανά της θα περάσουν πρόσωπα που μπορούν να κάψουν τον πρωθυπουργό.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν να κληθούν σε πρώτη φάση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι τα ζητήματα που θα τεθούν και τα στοιχεία που θα προκύψουν είναι εκρηκτικά και αυτή ήταν και η αιτία που κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής την καθυστέρησαν, ώστε να μην προηγηθεί της ολομέλειας.

Αποδεκατισμένος αρχηγός

Τα μόνα «κέρδη» που έχει αποκομίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα του αφορούν από τη μία την ενεργοποίηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και από την άλλη τον… αναπληρωτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Ο μεν δεύτερος, έπειτα από μακρά αφωνία, απόρροια των απανωτών γκαφών που εξέθεσαν επανειλημμένως την κυβέρνηση, επιστρατεύτηκε ξανά ως υπερασπιστής της κυβέρνησης στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο πρώτος έκανε απλώς την κρίση ευκαιρία. Υστερα από μια μεγάλη περίοδο παραγκωνισμού και απαξίωσης εντός Μεγάρου Μαξίμου, με ενδεικτική τη μόνιμη απόρριψη του αιτήματός του για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανέλαβε ως νέος «αυτοφωράκιας» μετά την αποπομπή του ανιψιού Γρ. Δημητριάδη. Εξού και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εμφανίστηκε ως «εποπτεύων» την ΕΥΠ παρότι δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο σχετικό ΦΕΚ. Τη δε Παρασκευή ήταν εκείνος που εξαπέλυσε τις απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά των πολιτικών του αντιπάλων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ακολουθεί και να επαναλαμβάνει την ίδια ρητορική.

Οι παραπάνω συμπληρώνουν τα πρόσωπα όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μάκης Βορίδης και διάφορες κυβερνητικές πένες και μικρόφωνα, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά τρόπους να ενεργοποιήσει κάποιους εξ αυτών, με τις πληροφορίες να μιλούν για δύσκολες «διαπραγματεύσεις» ανταλλαγμάτων, που ξεκινούν από τα εκλογικά και φτάνουν μέχρι τα επιχειρηματικά τζάκια.

Στο παρασκήνιο ωστόσο, σε αντίθεση με την απόσταση που έχει η πρωθυπουργική αυλή από την πραγματικότητα, η αυξημένη πίεση που ασκούν ο διεθνής Τύπος και διεθνείς παράγοντες για τη διερεύνηση του σκανδάλου αξιολογούνται πολύ πιο σοβαρά από μεγάλο μέρος των βουλευτών, που αντιλαμβάνονται πλέον πως δύσκολα επανέρχεται ο αρχηγός τους από τη δεινή θέση που έχει βρεθεί.

Τρέχει με φόρα στο αδιέξοδο

Εκείνο που σίγουρα επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή είναι η τακτική με την οποία θα προσέλθει στην υπεράσπιση των πεπραγμένων του το προσεχές διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οπως διαφάνηκε, στην προσπάθεια να διασωθεί θα βάλει στο κάδρο έως και τους Αντ. Σαμαρά, Νίκο Δένδια και Βαγγέλη Βενιζέλο, επιχειρώντας μια «εκκαθάριση» των εξαρτήσεών του, που κατά τον ίδιο θα τον απελευθερώσει. Στην πραγματικότητα εκείνο που καταφέρνει είναι ότι απελευθερώνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της παράταξης, που μπορεί μέχρι σήμερα από σύνεση και μετριοπάθεια να παραμένουν σιωπηλές, όμως εμφανίσεις όπως η προχθεσινή αποτελούν σήμα για το τέλος της διακριτικότητας.

Στην προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να διαφύγει από τη μεγάλη κρίση έχουν επιστρατευτεί δύο «ευρήματα». Από τη μία ο «εχθρός» που καραδοκεί, με το δάχτυλο πότε στον Ερντογάν και πότε στη Ρωσία. Από την άλλη, οι υποσχέσεις για δώρα και παροχές στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα της «επιστροφής στην οικονομία». Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν να αποτυγχάνουν και τα δύο, με τις πληροφορίες για νέες αποκαλύψεις το προσεχές διάστημα να απειλούν και τα δύο υπό κατασκευή αφηγήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter