Το χάος της Ακρόπολης που έχει πλέον τσιμέντο και ανελκυστήρα (Photos)

Το χάος της Ακρόπολης που έχει πλέον τσιμέντο και ανελκυστήρα (Photos)
Λίνας Μενδώνη εγκώμιον. Θυμάστε –πού να θυμάστε; οι άριστοι διαγράφουν εύκολα την εργαλειακή χρήση όσων τους ανέβασαν στην εξουσία– τις παραμονές των εκλογών του 2019 όταν η Λίνα Μενδώνη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και σύσσωμη η ΝΔ άσκησαν σφοδρή προεκλογική κριτική στον χώρο του πολιτισμού με αιχμές της επίθεσης το «αναβατόριο» των ΑμεΑ στην Ακρόπολη και τα έργα στο Ελληνικό; Το δεύτερο κατέρρευσε δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές καθώς μπουλντόζες δεν είχαν μπει, ενώ και τώρα η «επένδυση» έχει μετατραπεί σε οικόπεδα στο μεγαλύτερο οικόπεδο-φιλέτο της χώρας.
Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης ήταν χαλασμένος παραμονές των εκλογών και εν χορώ η μενδωνική και η νεοδημοκρατική αριστεία έκραζαν την τότε πολιτική ηγεσία. Η τουριστική βιομηχανία ήταν σε κίνδυνο με την εικόνα που έδειχνε η βιτρίνα της χώρας. Η εν λόγω βιτρίνα ήταν αποκρουστική και όταν τύχαινε οι εργαζόμενοι να απεργήσουν. Κλάμα και οδυρμός για το τι θα πουν οι ξένοι.
Τέσσερα χρόνια μετά, 24ωρα πριν από τις εκλογές και η εικόνα της Ακρόπολης είναι επιεικώς απαράδεκτη παρότι έχει εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας (κατάλαβαν σιωπηρά ότι η έντονη κριτική τους για επισκευή το 2019 δεν ευσταθούσε). Ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διπλωματούχων Ξεναγών, όπως και άλλοι ξεναγοί ανήρτησαν φωτογραφίες χάους στην Ακρόπολη.
«Η μόνη λέξη να περιγράψω την κατάσταση στην Ακρόπολη είναι: ΑΙΣΧΟΣ! ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ! ΣΤΡΙΜΩΞΙΔΙ, ΤΣΑΚΩΜΟΙ, ΦΩΝΕΣ! Οι τουρίστες βρίζουν, φωνάζουν, διαπληκτίζονται! Δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει λογική. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! 4.000 απόλυτα δυσαρεστημένοι επισκέπτες!» έγραψε ο Κρ. Πιπέρας.
Ήταν μια ομολογουμένως άτυχη στιγμή; Μια στιγμή που διαστρεβλώνει το έργο του υπουργείου Πολιτισμού εδώ και τέσσερα χρόνια δίνοντας τροφή για προεκλογικές κορόνες; Κι όμως, ο Κρ. Πιπέρας είχε πει στο Documento μερικούς μήνες, πριν, τον περασμένο Οκτώβριο: «Έχουµε επισηµάνει τον κίνδυνο του συνωστισµού στην πύλη εισόδου και εξόδου των Προπυλαίων µε την ταυτόχρονη παρουσία µέχρι και 10.000 επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια, αλλά δεν έχει ληφθεί μέριµνα. Έχουµε προτείνει να κατασκευαστεί στη νότια κλιτύ, δίπλα στο παλιό µουσείο, σιδερένια σκάλα, όπως στον Άρειο Πάγο, και να λειτουργεί τις ώρες συνωστισµού. Οι κακές κριτικές µεταφέρονται διαδικτυακά και δυσφηµούν τη χώρα».
Τότε το Documento είχε προχωρήσει σε μια αυτοψία στον χώρο της Ακρόπολης επειδή ακριβώς υπήρχαν αυτές οι αρνητικές κριτικές και οι διαμαρτυρίες. Ο Κρ. Πιπέρας δεν ήταν προφήτης τότε, απλώς ήταν στο ίδιο έργο θεατής για πολλά χρόνια.
«Παραιτηθείτε!»
Γι’ αυτό στην ανάρτηση φαινόταν η οργή του για την «επιτελική» ανικανότητα: «Συγχαρητήρια στα υπουργεία, που χαίρονται να λένε ότι χιλιάδες επισκέπτες ήρθαν και σήμερα στην Ακρόπολη! Ρώτησε κανείς για τον εκνευρισμό των επισκεπτών; Τα νεύρα; Την απογοήτευσή τους; Νιώθω ντροπή που οι ξεναγοί προσπαθούμε δεκαετίες τώρα να καλύψουμε την ανικανότητα υπουργών, “υπευθύνων”, να απαλύνουμε τις κακές εντυπώσεις ενός ανίκανου κράτους. Μιάμιση ώρα στην ουρά για να μπούμε στην Ακρόπολη και άλλη μιάμιση ώρα να να φτάσουμε στον Παρθενώνα. Δεν υπάρχει χρόνος για ξενάγηση που οι επισκέπτες έχουν πληρώσει. Η ουρά φτάνει στη Διον. Αρεοπαγίτου και μεγαλώνει. Αν δεν έχετε ιδέα πώς να το διαχειριστείτε, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Κάνετε τεράστια ζημιά στη χώρα και τον τουρισμό. Λύσεις υπάρχουν. τις προτείνουμε κάθε χρόνο. Σοβαρευτείτε πριν θρηνήσουμε θύματα!»

Η Τζέµµα Οικονοµοπούλου, πρόεδρος του Σωµατείου ∆ιπλωµατούχων Ξεναγών (Αθήνας), είχε πει άλλωστε στο Documento ότι ένας τουρίστας ενημερώνεται για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και µπορεί να εξυπηρετηθεί από την ιστοσελίδα του Ταµείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), αλλά «δεν υπάρχει fast lane λωρίδα για να µπουν ταχύτερα στον χώρο και περιµένουν όλοι µαζί στην ουρά». Το εισιτήριο είναι µεν ηλεκτρονικό, ο δε έλεγχος γίνεται µε µηχανικά µέσα ή µε στιλό, όπως στην Επίδαυρο καθώς έχουν χαλάσει τα τουρνικέ.

«Είναι τσίρκο µε τόσο λίγους αρχαιοφύλακες. Ο Κικίλιας και η Μενδώνη µιλούν για 16.000 κόσµο στην Ακρόπολη αλλά δεν έχουν έρθει να δουν πώς είναι» είχε σχολιάσει η Τζέµµα Οικονοµοπούλου, ενώ ο ξεναγός Νίκος Λάνσερ είχε συµπληρώσει ότι «η Ακρόπολη δεν είναι φτιαγµένη να υποδέχεται τόσο κόσµο».
Μόνο για κρουαζιερόπλοια
«Φανταστείτε τι γίνεται όταν ο συνωστισµός επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια δεν επιτρέπει στον επισκέπτη να κοιτά πού πατά και ξαφνικά βρίσκεται σωριασµένος ή και τραυµατισµένος. Τους ζητάµε ευγενικά να προσέχουν» είχε σηµειώσει η ξεναγός Ελένη Πρεµέτη. Το τσιμέντο που έπεσε στην Ακρόπολη άλλωστε είχε στόχο την εξυπηρέτηση του μαζικού τουρισμού, που χρειάζονται πλατφόρμες για να περιηγηθούν βιαστικά κατά μυριάδες.
Θυμόμαστε ότι η Ακρόπολη τσιμεντώθηκε χωρίς πρότερη δημοσιοποίηση, καλυμμένοι πίσω από τις εργασίες για την εγκατάσταση ανελκυστήρα. Στη δημόσια κατακραυγή που σηκώθηκε για την καταστροφή του ήπιου και φιλικου προς το περιβάλλον του βράχου της Ακρόπολης έργου του Πικιώνη, οι υποστηρικτές του τσιμέντου δικαιολόγησαν την κατασκευή πλατφόρμας με την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Οι ξεναγοί που μίλησαν στο Documento όμως ανέφεραν ότι η κλίση που υπάρχει είναι απαγορευτική για όσους χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια ή πατερίτσες. Έπρεπε να προβλέψουν και την απορροή των ομβρίων μετά τη βροχή, βλέπετε.
Οι ξεναγοί καταγγέλλουν ότι πλέον όταν τα κρουαζιερόπλοια αδειάζουν τις χιλιάδες επιβάτες τους στην Ακρόπολη, οι συνθήκες είναι τραγικές και ούτε τουαλέτες δεν υπάρχουν, καθώς είναι πολύ λίγες και εκείνες τις μέρες απαιτούνται σαφώς περισσότερες. Την ίδια στιγμή, την επιβάρυνση στις μετακινήσεις στον χώρο του μνημείου επιδεινώνουν και πρακτικά θέματα. Τώρα γίνονται εργασίες στη νότια πλευρά του Παρθενώνα και απαγορεύεται η πρόσβαση στους επισκέπτες, όποτε όλοι οι χιλιάδες που βρίσκονται στο μνημείο κινούνται αναγκαστικά σε έναν μόνο διάδρομο κατά την επίσκεψή τους. Οι φωτογραφίες από τις μέρες αυτές είναι και ο αδιάψευστος μάρτυρας για το χάος που επικρατεί στην Ακρόπολη.
Με όλα αυτά, η αριστεία ξεχείλισε τόσο που η διεθνής κοινότητα έφτασε στα όριά της. Όπως αποκάλυψε το Documento την περασμένη Κυριακή, το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έστειλε επιστολή στις 12 Μαΐου στην πρόεδρο της UNESCO Οντρέ Αζουλέ μιλώντας για «Δεινή κατάσταση στην Ακρόπολη», με την οποία πίεζε να σταματήσουν οι καταστροφικές επεμβάσεις στην Ακρόπολη και καλούσε την UNESCO να θέσει το θέμα στην προσεχή διεθνή της σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα ζητούσε να συμπεριλάβει την Ακρόπολη στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα χαλασμένο αναβατόριο. Τέσσερα χρόνια επιτυχίες στον πολιτισμό. Τσιμέντο να γίνουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter