«Τοπικό» αντάρτικο Τζαβάρα κατά Κεραμέως και Μητσοτάκη – Προτείνει «μη κρατικά» Πανεπιστήμια

«Τοπικό» αντάρτικο Τζαβάρα κατά Κεραμέως και Μητσοτάκη – Προτείνει «μη κρατικά» Πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει και να συρρικνώσει τον χάρτη της χώρας είναι η αιτία του νέου αντάρτικου του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Ηλίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του σε σειρά επιλογών της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια από τη συχνότητα του Alpha 98,9 ανέφερε χαρακτηριστικά πως η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια το πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συνεχίσει:

«Εμείς λοιπόν την Πέμπτη, με αυτά τα λεφτά, τα 20 εκατ., θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας, που θα είναι περιφερειακό», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν δύο πανεπιστημιακές σχολές στον Πύργο.

Νωρίτερα μάλιστα και στον ίδιο σταθμό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε πει ότι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης δεν διαμορφώνεται με τοπικιστικά κριτήρια.

Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια, ούτως ή άλλως θα μειωθούν οι σχολές, καθώς θα μειωθούν οι εισακτέοι και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό πρέπει να γίνει εκ των προτέρων;».

«Δεν συμφωνώ με αυτόν τον τρόπο που γίνεται η σύνταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, γιατί για να κάνουμε τη σύνταξη αυτή, προηγουμένως θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την πραγματικότητα. Το τοπίο που θα αποτυπώσει ο χάρτης», είπε.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν του πανεπιστημίου Πατρών, ο κ.Τζαβάρας εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Συγκλήτου, λέγοντας: «Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Σύγκλητος πήρε την πρωτοβουλία αλλά ας αναφέρουμε ότι συγκλητικοί έχουν γίνει και μια σειρά καθηγητές των πρώην ΤΕΙ. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ούτε διδακτορικό. Όπως λέμε στα χωριά μας, (βάζει) κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Κάποιοι έγιναν δια υπηρεσιακής εξελίξεως, νομοθετικής ρυθμίσεως, από καθηγητές ΤΕΙ, καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτό είναι μια ανωμαλία, την οποία πρέπει να διορθώσουμε».

«Υπάρχει και μια δεύτερη, σοβαρότερη, ανωμαλία: η κατάργηση του δεύτερου πυλώνα της ανωτάτης εκπαίδευσης της χώρας, που είναι ο τεχνολογικός τομέας, δηλαδή τα ΤΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου, με έναν νόμο έκανε πανεπιστημιακά 100 τμήματα ΤΕΙ. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα έχει μόνο πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ. Εμείς ως ΝΔ έχουμε αναλάβει την δέσμευση να ξαναφτιάξουμε την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και μάλιστα να συστήσουμε σχολές εφαρμοσμένων επιστημών. Αυτές, θα είναι στοιχεία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη. Αφού λοιπόν, δεν τα έχουμε αυτά τα στοιχεία ακόμα και δεύτερον, δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η πολύ σωστή μεταρρύθμιση της κ. Κεραμέως, που είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Εξαιτίας μάλιστα της εφαρμογής αυτής, θα μειωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας κατά 15.000-20.000, οπότε θα κλείσουν 80 σχολές. Τι νόημα έχει, λοιπόν, να κλείσουν εκ των προτέρων; Και μάλιστα με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δεν είναι αρμόδια να κλείνει σχολές. Βάσει νόμου, την αρμοδιότητα αυτή την έχει η κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Αναφερόμενος στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πάτρας, συνέχισε: «Πριν από ένα μήνα, για τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας, είχε δώσει 100 εισακτέους για τον καθένα. Μέσα σε ένα μήνα, χωρίς νέα συνεδρίαση, αλλά δια περιφοράς, τους 100 τους διόρθωσαν και τους έκαναν… μηδέν. Αυτή είναι η σοβαρότητα των αποφάσεων της Συγκλήτου».
«Δεν έχει κανένα νόημα να πολιτεύομαι».

Ξεκαθάρισε ότι αν συμβεί αυτό στον νομό του (κλείσουν οι σχολές), «δεν έχει κανένα νόημα να πολιτεύομαι. Εγώ δεν έχω επαγγελματική εξάρτηση από την πολιτική. Είμαι δικηγόρος, επαγγελματίας, μαχόμενος» και πρόσθεσε: «Όταν βλέπω να δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες στο πολιτικό πεδίο, για μένα αυτό το πεδίο πλέον δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία».

Ερωτηθείς αν θα ενημερώσει σχετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως «εγώ τα είχα πει αυτά στον πρωθυπουργό, στην κοινοβουλευτική ομάδα».

«Σε πιο πολιτισμένο κράτος της γης θα υπήρχε πανεπιστήμιο, στην περιφέρεια του οποίου υπάρχει η Αρχαία Ολυμπία και αυτό το πανεπιστήμιο δεν θα είχε ένα τμήμα ή μια σχολή στον τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, για πολιτισμικές επιστήμες. Ο κύριος πρύτανης τη σχολή αυτή την κάνει στο Αγρίνιο!», υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας.

Όπως είπε, η σχολή στην Αρχαία Ολυμπία λειτουργούσε εδώ και 20 χρόνια ως ΤΕΙ και πρόσθεσε: «Την τελευταία μεταρρύθμιση την έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. (…) Τότε, ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος ήθελε κι αυτός να τα κλείσει όλα. Τότε είχα πει ότι στην Αρχαία Ολυμπία χρειάζεται ένα ΤΕΙ πολιτισμικών σπουδών, όπως στην Αμαλιάδα που είναι η πρωτεύουσα του ηλειακού κάμπου . Εκεί φτιάξαμε ένα ΤΕΙ Γεωπονίας. Και λέω, αφού σκεφτεστε τα ΤΕΙ να τα ξανασυστήσετε γιατί σπεύδετε να τα διαγράψετε αυτά, που έχουν έναν λόγο ύπαρξης;».

Αναφερόμενος σε αντιδράσεις βουλευτών για το κλείσιμο σχολών στις εκλογικές του περιφέρειες μίλησε για «ψηφαλάκια».

«Για να αποχαρακτηρίσω τη δική μου παρέμβαση, από την καχυποψία αυτή – ότι το κάνω για τις ψήφους – είπα ότι δεν θα ξαναείμαι υποψήφιος βουλευτής. Πόσο πιο καθαρό είναι αυτό;», ξεκαθάρισε το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ.

«Η Πολιτική έχει μπει σε μια διαδικασία ηθικής και πνευματικής ερήμωσης», σχολίασε.

«Θα κάνω πρόταση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων»

«Με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος , τα πανεπιστήμια δεν προβλέπεται να είναι κρατικά εκπαιδευτήρια. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα λειτουργούν με βάση το άρθρο 16 του συντάγματος, παράγραφος 4 και 5, ως ιδρύματα που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Άρα, μπορούν και οι περιφέρειες να φτιάξουν πανεπιστήμια και η Εκκλησία να φτιάξει πανεπιστήμιο», επισήμανε και προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα κάνει πρόταση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Να το ιδρύσει, δηλαδή, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, η οποία χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εμείς λοιπόν την Πέμπτη, με αυτά τα λεφτά, τα 20 εκατ., θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας, που θα είναι περιφερειακό», εξήγησε.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter