Τουρκία – Δημοτικές εκλογές – Φαβορί ο Ιμάμογλου με αντίπαλο τον… Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία – Δημοτικές εκλογές – Φαβορί ο Ιμάμογλου με αντίπαλο τον… Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων και την έναρξη της ψηφοφορίας για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και το ενδιαφέρον στρέφεται στη μάχη της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ. Όλοι όμως παραδέχονται ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν με τον Ιμάμογλου.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: 7 μονάδες μπροστά ο Ιμάμογλου για τις δημοτικές εκλογές

Ο Ερντογάν έχει κάνει τα πάντα για τη στήριξη του εκλεκτού του και από χτες μέχρι και σήμερα στις 6:00 το απόγευμα, όποτε αρχίζει η απαγόρευση των προεκλογικών δραστηριοτήτων, έχει οργανώσει έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κωνστνατινούπολη, οι δύο σήμερα. Ο υποψήφιός του Μουράτ Κουρούμ έχει περιέλθει απλώς στην αφάνεια.

Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, ο Ερντογάν θέλει να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη όχι μόνο για λόγους θρησκευτικής ταυτότητας, όχι μόνο γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος, αλλά και επειδή σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης θα αποκτήσει τον έλεγχο μίας πόλης με ετήσιο προϋπολογισμό 6,6 δις δολαρίων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρατικές πολιτικές.

Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά την κατανομή των αναποφάσιστων. Μία νίκη του Ιμάμογλου φαίνεται τώρα πιο πιθανή από τους δημοσκόπους, αν και οι ίδιοι δημοσκόποι έπεσαν τραγικά έξω στις περσινές εκλογές. Ωστόσο, μία νίκη του νυν δημάρχου θα τον αναδείκνυε ως τον μόνο που νίκησε τον Ερντογάν για δεύτερη φορά αλλά και ως τον φυσικό ηγέτη του ΡΛΚ, πράγμα όμως που σε μεταγενέστερη φάση ίσως θα προκαλούσε πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκκληση Ιμάμογλου στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες

Από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται λίγο πριν από τις κάλπες στο μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου πρώην πρωθυπουργού, το οποίο συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Ερντογάν, κυρίως των συνταξιούχων που λυγίζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των ισλαμιστών που, παρά τη σκληρή ρητορική Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, τον κατηγορούν ότι συνεχίζει και μάλιστα αυξάνει το εμπόριο με το Ισραήλ. Το ποσοστό της τάξεως του 3% που εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει, μπορεί να στερήσει από τον Κουρούμ τη νίκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter