Τσίπρας: «Μητσοτάκης effect» είναι η ακρίβεια και η φτώχεια στην τσέπη του πολίτη – Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος

Τσίπρας: «Μητσοτάκης effect» είναι η ακρίβεια και η φτώχεια στην τσέπη του πολίτη – Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος

Ανοίγοντας τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη βεντάλια της πολυεπίπεδης ακρίβειας που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία και απέδωσε σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε εγγυητή των υπερκερδών και της αισχροκέρδειας. «Το μόνο “Μητσοτάκης effect” είναι αυτό που νιώθει ο πολίτης στην τσέπη του με την ακρίβεια και τη φτωχοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας εκλογές για «να ανασάνει ο τόπος».

Δείτε επίσης: Βουλή: Αντιμέτωπος με τις κυβερνητικές ευθύνες για την ακρίβεια ο Μητσοτάκης 

Αρχικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχαιρέτησε από βήματος Βουλής τον στενό του συνεργάτη και αν. εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο. «Έφυγε πολύ πρόωρα» είπε για τον εκλιπόντα Ολυμπιονίκη και πρόσθεσε: «Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου προς την οικογένειά του».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την κριτική του για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με φόντο τις πληθωριστικές πιέσεις, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβει πλέον τις ευθύνες του με την προπαγάνδα. «Ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας που ζούμε δεν οφείλεται στον πόλεμο, αλλά σε επιλογές της κυβέρνησης» διαπίστωσε και επανέλαβε το μότο περί «ακρίβειας Μητσοτάκη».

Τόνισε δε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος είναι ο πιο ακατάλληλος για να καταλάβει τι ακριβώς βιώνει η κοινωνία, αφού δεν είναι σε θέση να συναισθανθεί τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Στηλιτεύοντας την ειδυλλιακή κατάσταση που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπέρανε πως την ίδια φόρμουλα ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης και με την πανδημία.

«Είμαστε η χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού παγκοσμίως» επισήμανε και συμπλήρωσε πως τα στατιστικά αυτά ξεπερνούν ακόμα και τον τραγικό απολογισμό της Βραζιλίας, στην οποία πρόεδρος είναι ο αρνητής του κορονοϊού, Μπολσονάρο.

«Για όλα φταίει κάποιος άλλος»

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat αναφορικά με την αύξηση στη χώρα μας του ποσοστού των πολιτών που κινδυνεύουν να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας, ο Αλ. Τσίπρας έκρινε πως η πλειοψηφία δεν έχει κανένα πρόβλημα να αμφισβητήσει ακόμα και αυτά τα επίσημα στοιχεία, όπως επανειλημμένα έχει πράξει στο παρελθόν. Μάλιστα, επέκρινε το γεγονός πως για όλες τις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προτιμά να αποσείει τις ευθύνες αντί να τις αναλαμβάνει. «Ο Μητσοτάκης δεν φταίει, φταίει ο πόλεμο. Για τις υποκλοπές φταίει ο ανιψιός…», ήταν δύο από τα παραδείγματα που διατύπωσε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «για όλα φταίει κάποιος άλλος».

«Τα κουκουλώσατε όλα»

Συγκρίνοντας τα μέτρα που έλαβαν αρκετές χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σχολίασε δηκτικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εσείς παρακολουθούσατε τα τηλέφωνα των πολιτικών σας αντιπάλων». «Τα κουκουλώσατε όλα» είπε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και έκανε λόγο για ομερτά, η οποία δεν ταιριάζει σε μια Δημοκρατία.

«Πού είναι ο Γεωργιάδης;»

Εν συνεχεία, παρέθεσε τα στοιχεία της ΡΑΕ αλλά και την έκθεση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά, αλλά την αισχροκέρδεια, η οποία τροφοδοτείται από την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω του πληθωρισμού που «είναι ο υψηλότερος από το 1993».

Σε εκείνο το σημείο παρατήρησε την απουσία του Άδωνη Γεωργιάδη και ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν βρίσκεται στην Ολομέλεια, αφού η συζήτηση αφορά την ακρίβεια. «Αγοράζει ρακέτες για τένις ή έχει πιάσει στασίδι σε κάποιο κανάλι;» διερωτήθηκε ειρωνικά.

Ως προς το μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο καλάθι της νοικοκυράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά το καλάθι του εμπαιγμού» και ρώτησε ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη για ποιους θα είναι «ανεκτές» οι τιμές, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση. «Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα είναι ανεκτές;» αναρωτήθηκε, χλευάζοντας τις προβλέψεις για το «μακρύκοκκο ρύζι» και τα «μακαρόνια νούμερο 6».

«Πού είναι το Μητσοτάκης effect;»

Αφού καυτηρίασε την έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στα αποτρεπτικά επιτόκια δανεισμού της χώρας και την ακατόρθωτη για την κυβέρνηση αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας. «Πού είναι το Μητσοτάκης effect;» διερωτήθηκε και διευκρίνισε ότι αναφέρετε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης περί μετατροπής της Ελλάδας σε βασικό επενδυτικό προορισμό επειδή κέρδισε τις εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι αν δεν υπήρχε η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ, το «μαξιλαράκι» ρευστότητας και η ρύθμιση του χρέους, τότε η χώρα θα αντιμετώπιζε κρίση χρέους από την αρχή της πανδημίας. Και κατέληξε ζητώντας εκλογές για να ανασάνει ο τόπος και να σταματήσει ο ηθικός κατήφορος, αποστροφή που εμμέσως παραπέμπει στην ανατριχιαστική υπόθεση του Κολωνού. «Κι αφού προηγείστε στις δημοσκοπήσεις, τι φοβάστε; Προκηρύξτε εκλογές…» είπε με νόημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter