Τσίπρας: Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα κι εσείς φέρνετε εξοπλιστικά 7 δισ. ευρώ (Video)

Τσίπρας: Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα κι εσείς φέρνετε εξοπλιστικά 7 δισ. ευρώ (Video)

Την αντιφατική στάση του πρωθυπουργού ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μία διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα προκειμένου να απαντήσει στο κοινωνικό αίτημα πολιτικής παρέμβασης για την ανάσχεση των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και από την άλλη προχωρά σε εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της λελογισμένης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως, αυτό δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Θίγοντας το θέμα της ακρίβειας με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ρεκόρ 25ετίας με 6,2% πληθωρισμό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως επιμένει σε μια πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την κοινωνική πλειοψηφία. Επισήμανε δε την αντιφατική ρητορική του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν στηρίζει τα λαϊκά νοικοκυριά εν μέσω πρωτοφανών πληθωριστικών τάσεων και την ίδια στιγμή τίθενται προς ψήφιση αμυντικές συμφωνίες συνολικού κόστους 7 δισ. ευρώ και χωρίς «ούτε 1 ευρώ όφελος για την ΕΑΒ».

«Τι να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει λογαριασμούς όταν σας βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και να φτιάχνετε κομματικό σποτάκι που να παρουσιάζει αντί για το εθνόσημο τα κομματικό σας έμβλημα στα φτερά των Ραφάλ λες και πληρώθηκαν από το κομματικό σας ταμείο;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε το εξής ερώτημα: «Τι να σκέφτεται ένας πολίτης όταν βιώνει πρωτοφανή ακρίβεια και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής ρωσονατοϊκής κρίσης προμηθεύεται από τη Ρωσία φυσικό αέριο 30% πιο ακριβά από τη Βουλγαρία;».

«Θράσος να μας ζητάτε λευκή επιταγή»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε στην Ολομέλεια ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία λιτότητας ήταν η αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντας «ύβρι» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κομπάζει για τις συμφωνίες εξοπλιστικών που κοστίζουν δισ. ευρώ, καθώς ακολουθεί μεν «τη συνταγή της χρεοκοπίας» αλλά ταυτόχρονα μιλά για «συνταγή σύνεσης». «Είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών» ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη -με όρους εθνικής ευθύνης- του εξοπλισμού της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, την είχαμε διαπραγματευθεί και εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Ραφάλ» εξήγησε. 

«Δεν θα παίζετε με τα λεφτά του ελληνικού λαού»

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, κατέστησε σαφές προς τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν δικαιούται να παίζει με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού. «Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά τρία δις επιπλέον είναι τρία δις. Κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης» προέτρεψε και ανέφερε περαιτέρω: «Σταματήστε ενώ λέτε ότι δεν θέλετε επιστροφή στα ελλείμματα να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Την ώρα, μάλιστα, που βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος».

«Εξωτερική πολιτική για εμάς είναι η ΣτΠ, για εσάς η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στις ΗΠΑ»

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τη διαιρετική γραμμή με φόντο την εξωτερική πολιτική της χώρας, περιγράφοντας πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη βαρυσήμαντη διαδικασία εν συγκρίσει με τη ΝΔ. «Για μένα, για εμάς, για τη προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς,η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για σας εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γη και ύδωρ χωρίς να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά F16 και Ραφάλ επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας», ήταν η σύγκριση στην οποία προέβη.

«Το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας κατέρρευσε»

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την πλειοψηφία πως «το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε», κάτι που -κατά τον κ. Τσίπρα- ισχύει και τον «προσχηματικό διάλογο με την Τουρκία», ο οποίος «θα ήταν σε βάρος μας». «Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» σημείωσε, συμπεραίνοντας πως η εκλογή Μπάιντεν δεν αξιοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, η οποία προβάλλει μαξιμαλιστικές διατυπώσεις.

«Από φημισμένος τεχνοκράτης αποδειχτήκατε διαχειριστής της συμφοράς»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πόσο απέχει από πρωθυπουργούς «που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου σε δύσκολες στιγμές». «Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη αποδείξατε πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς. Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς.
Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς. Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter