Τσολιάδες και αναρχοάπλυτοι

Τσολιάδες και αναρχοάπλυτοι

Στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ ο Βρούτος θέλοντας να καταγγείλει τον συγκεντρωτισμό και τον αυταρχισμό του Καίσαρα που απειλούν τη ρωμαϊκή δημοκρατία λέει: «Η ωραία ημέρα βγάζει έξω την οχιά. Κι αυτό απαιτεί προσεκτικά να περπατάς… Αναμενόμενο πως μεγαλώνοντας θα έφτανε σε τούτες και κείνες τις ακρότητες, γι’ αυτό στοχάσου πως το αυγό του φιδιού όταν σκάσει θα γίνει κακοποιό και σκότωσέ το μες στο τσόφλι». Πολλά χρόνια αργότερα ο Μπέργκμαν στη μοναδική πολιτική ταινία του, που εκτυλίσσεται στη μεσοπολεμική Γερμανία, προσπαθεί να καταδείξει τις αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού. Σε μια κοινωνία σήψης και παρακμής οι ήρωές του θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με το «αυγό του φιδιού» που επωάζεται αργά αλλά σταθερά και απροκάλυπτα.

Οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια, τα υπάρχοντά τους, καθώς και τις επιθυμίες τους και δεν τους μένει πια καμιά ελπίδα. Ο πυθμένας χάνεται και η άβυσσος χάσκει αδηφάγα.

Αναπόφευκτος ο συνειρμός για τα όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης με δεκαπεντάχρονα οπλισμένα με λοστούς και καδρόνια, στα οποία, μολονότι φορούσαν κουκούλες, φαίνονταν καθαρά οι φολίδες του κτήνους που πιστέψαμε όλοι πως εξοντώθηκε. Αποκαλύφθηκε πλέον ότι τα επεισόδια ήταν οργανωμένα μετά το κάλεσμα που τους είχε απευθύνει η νεοναζιστική οργάνωση Ιερό Τάγμα. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα γίνουν ψυκτικοί στο Περιστέρι γιατί δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Γέιλ. Θα παρασυρθούν σαν μαραμένα φύλλα από τον πρώτο που θα τους τάξει πως με μια βαριοπούλα θα γκρεμίσουν τον κόσμο που τους βάζει στο περιθώριο.

Ανάμεσα στις φράσεις που εκτόξευσαν προς τους φοιτητές ήταν και «αναρχοάπλυτοι, μαλλιάδες, πάτε κάντε μπάνιο ρε». Ποιος έβαλε στο στόμα τους αυτά τα λόγια; Τι έχει να πει η κ. Παναγιωταρέα που δύο μήνες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές έγραφε: «Πρώτη φορά παρατηρώ τους συμπολίτες μας λιγότερο επιθετικούς, πιο φροντισμένους, σε πλήρη απόρριψη των αμπέχονων και του αφάνα style μαλλί των γυναικών, δηλαδή όσα αποτελούσαν ενός είδους σήμα κατατεθέν συριζαϊκό». Φανταζόμαστε την απογοήτευσή της που αντί για πρίγκιπες σε άσπρα άλογα και σταχτοπούτες με χρυσά γοβάκια βλέπει τώρα τσολιάδες και αυτόχθονες ιθαγενείς.

Ποιος τους εξέθρεψε όλους αυτούς; Θυμόμαστε όλοι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να σιγοντάρουν τους μαυραγορίτες της αφέλειας και του εθνικισμού στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό.

Απλώς σήμερα οι περικεφαλαίες αντικαταστάθηκαν από τις φουστανέλες και τους ξύλινους σταυρούς.

Καλό το παραμύθι της, αλλά αποδείχτηκε ότι είχε πολλούς δράκους. Δικά του παιδιά οι νταήδες που καταθέτουν μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτικών για εσχάτη προδοσία. Το ομολόγησε εξάλλου μπροστά στον έκπληκτο δημοσιογράφο του Alpha ένας απ’ αυτούς. Δικές σου ευθύνες τα ποσοστά του Βελόπουλου και η γιγάντωση της ακροδεξιάς όταν την επιβραβεύεις με τρεις υπουργούς απ’ αυτό τον χώρο.

Ας μην τα βάζει λοιπόν ο Σκέρτσος με τον Μπουκάλα ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για το αποτυχημένο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα δικά τους fake news μοιάζουν με την ιστορία μιας παλιάς Κολωνακιώτισσας που όταν συνάντησε την ερωμένη του συντρόφου της την ξεγύμνωσε από το μεταξωτό φουστάνι και της είπε: «Α μάλιστα… Το σατέν και το μηδέν».

H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter